FOLLOW US: facebook twitter

Επόμενος στόχος η Αρχαία Oλυμπία-Σειρά επαφών και ενεργειών από Τζαβάρα και Γεωργιόπουλο

Ημερομηνία: 31-03-2022 | Συντάκτης:

-Η Πρωινή αποκαλύπτει το βασικό πλάνο για την επέκταση της Πατρών-Πύργου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η σύνδεση της Πατρών-Πύργου με την Αρχαία Ολυμπία είναι ο επόμενος στόχος του υπουργείου Υποδομών και της κοινοπραξίας της Ολυμπίας Οδού, μετά τη δρομολόγηση της κατασκευής της Πατρών-Πύργου, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί στη σημερινή εκδήλωση στις 11 το πρωί στο εργοτάξιο της Αμαλιάδας με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, τόσο ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, όσο και ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, έχουν προβεί σε σειρά επαφών με στελέχη του υπουργείου Υποδομών για το συγκεκριμένο θέμα, καταθέτοντας προτάσεις για τις μελέτες και τους πόρους που απαιτούνται.

Η πρόταση του δήμου είναι να εκπονηθεί μελέτη είτε από το υπουργείο είτε από τον παραχωρησιούχο, η οποία θα προβλέπει την αισθητή αναβάθμιση του οδικού δικτύου από τις Κολιρέικες παράγκες έως την είσοδο της αρχαίας Ολυμπίας, συνολικού μήκους περίπου 18 με 20 χλμ. Η ίδια πρόταση προβλέπει τη χρηματοδότηση του έργου από Ταμείο που διαθέτει συνολικούς πόρους 30 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση αρχαιολογικών χώρων με το εθνικό δίκτυο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Αρχαία Ολυμπία αντιστοιχούν περίπου πέντε εκατ. ευρώ, όμως θα γίνει προσπάθεια για την άντληση επιπλέον πόρων που θα διασφαλίζουν την υλοποίηση του έργου.

Κύκλοι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ανέφεραν στην «Πρωινή» ότι ακόμα και ένα σχέδιο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας –στα πρότυπα του Πύργος-Καλό Νερό- θα ήταν επιθυμητή λύση, καθότι θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να αντλήσει περισσότερα κονδύλια.

Σε ό,τι αφορά τις απαλλοτριώσεις, εκτιμάται ότι δεν θα χαθεί χρόνος καθώς όλοι οι εθνικοί δρόμοι είναι εκατέρωθεν απαλλοτριωμένοι, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα αποτυπώσει η μελέτη.

Η προαίρεση για το Πύργος-Αλφειός

Οι Κολιρέικες παράγκες επιλέγονται ως σημείο έναρξης της παρέμβασης, καθώς εκεί καταλήγει θεωρητικά ο δρόμος Πύργος-Αλφειός, που έχει συμπεριληφθεί ως έργο προαίρεσης στη σύμβαση παραχώρησης της Πατρών-Πύργου.

Όπως έχει παρουσιάσει σε πρόσφατο ρεπορτάζ η «Πρωινή», το οδικό τμήμα Πύργος-Αλφειός υπολογίζεται ότι θα έχει μήκος 13 χλμ, θα ξεκινά από τον βόρειο κόμβο του Βουνάργου, εκεί που θα ολοκληρώνεται η Πατρών-Πύργου και θα καταλήγει στη γέφυρα του Αλφειού. Ενδιάμεσα, ο δρόμος θα διασχίζει κάθετα τον δρόμο του Βουνάργου, θα συνεχίζει με νέα γέφυρα στον Ιάρδανο ποταμό και θα παρακάμπτει (από βόρεια) τις Τοπικές Κοινότητες του Αγίου Γεωργίου και του Λαμπετίου, όπου προβλέπεται η κατασκευή τούνελ. Η διαδρομή προβλέπει διέλευση από τις Κολιρέικες Παράγκες και θα καταλήγει στη γέφυρα του Αλφειού, όπου προβλέπεται η κατασκευή Ανατολικού Κόμβου που θα έχει εισόδους-εξόδους προ την Εθνική Οδό Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας και προς την Εθνική Πύργου-Κυπαρισσίας.

Ανασταλτική παράμετρο αποτελεί όμως το κόστος αυτού του έργου, αφού ενδέχεται να πλησιάσει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις είχαν ξεκινήσει προ δεκαετίας αλλά σταμάτησαν ένεκα οικονομικής κρίσης.

Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν πως η κοινοπραξία είναι θετική στην προοπτική της επέκτασης, καθώς θεωρεί πως η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με την Αρχαία Ολυμπία θα αυξήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο και θα δώσει πρόσθετη δυναμική στο έργο συνολικά.


Κ. Τζαβάρας: «Δε μένει παρά να εκπληρωθεί και η δεύτερη δέσμευση του πρωθυπουργού»

Ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του ότι μετά την εκπλήρωση της πρώτης πρωθυπουργικής δέσμευσης για την Πατρών-Πύργου, πρέπει να εκπληρωθεί και η δεύτερη δέσμευση που δόθηκε ενώπιον των φορέων και των πολιτών της Ηλείας στην πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως ανέφερε, ορθά ο ίδιος ο Kυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για δρόμο Πάτρα-Πύργος-Ολυμπία τον περασμένο Νοέμβριο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αναγνωρίζει απόλυτα τη σημασία του τελευταίου κομματιού, το οποίο άλλωστε δίνει και νόημα στον οδικό άξονα «Ολυμπία Οδός».

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκπλήρωσε την πρώτη του δέσμευση για την Πατρών-Πύργου, απεγκλωβίζοντάς μας από τις θνησιγενείς εργολαβίες του Σπίρτζη. Τώρα οφείλει στους πολίτες της Ηλείας να εκπληρώσει και τη δεύτερη δέσμευση που ανέλαβε ενώπιόν τους τον περασμένο Νοέμβριο στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όταν ο ίδιος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της επέκτασης του δρόμου ως την Αρχαία Ολυμπία, κάνοντας λόγο για Πάτρα-Πύργος-Ολυμπία. Πιστεύω πως θα αναλάβει την πρωτοβουλία και θα θέσει άμεσα το ζήτημα στην Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, ώστε να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες που είναι απαραίτητες, και να είμαστε έτοιμοι για την κατασκευή του έργου το συντομότερο δυνατόν. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση που μπορούμε να αποδώσουμε στον ιερό και απαράμιλλου κύρους τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας», είχε δηλώσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος