FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Έγραψαν τις ευθύνες τους στο…χιόνι!

Ημερομηνία: 26-01-2022 | Συντάκτης:

Ενώ η έλευση της χιονόπτωσης ήταν γνωστή εδώ και μια εβδομάδα, το Κράτος, για μια ακόμα φορά, έκανε επίδειξη απόλυτης ανικανότητας!

Είναι πρωί της Τρίτης, 25 Ιανουαρίου, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας “Ελπίδα”, για την οποία το επιτελικό κράτος δήλωνε σε πλήρη ετοιμότητα για να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί, να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Το πρώτο φως του ήλιου βρήκε 1200 οχήματα να παραμένουν εγκλωβισμένα στην Αττική Οδό, 1800 ακόμη απεγκλωβίστηκαν όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ 400 επιβάτες έβγαλαν το βράδυ σε ένα τρένο στην Οινόη. Άνθρωποι πήραν τον προαστιακό για να πάνε να βρούνε τους συγγενείς και τους φίλους τους με τα πόδια, μέσα στον χιονιά, για να τους δώσουν λίγο φαγητό. Ο στρατός τους πήγε, όπως αρκετοί δήλωσαν, κουβέρτες στις 5 και 6 το πρωί.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Αττική Οδός είναι σχεδιασμένη για έξοδος διαφυγής, όχι εγκλωβισμού ανθρώπων, κάτι που καταδεικνύει με τον πιο απόλυτο τρόπο πως τίποτα δεν λειτούργησε σωστά, κανένας σχεδιασμός, κανένα πλάνο.

Μια απλή χιονόπτωση στάθηκε ικανή να κόψει, ξανά, τη χώρα στα δύο και να διαλύσει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας.

Ανήμπορη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη χιονόπτωση που έφερε η «Ελπίδα» αποφάσισε να κηρύξει αργία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κυκλάδες, Σποράδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα και να εύχεται να κοπάσει η χιονόπτωση.

Το αποκαλούμενο από την κυβέρνηση «επιτελικό Κράτος» όπως και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού έδειξε, πως, δεν είναι ούτε «επιτελικό» ούτε «κράτος».

Η έλευση της χιονόπτωσης ήταν γνωστή εδώ και μια εβδομάδα. Όμως αντί οι κρατικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες των περιφερειών και των Δήμων να προετοιμαστούν, έκαναν για μια ακόμα φορά επίδειξη απόλυτης ανικανότητας.

Εγκλωβισμένοι για ώρες στα αυτοκίνητά τους, χιλιάδες Αθηναίοι, σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, οι οποίες έκλεισαν από το χιόνι, με το κράτος να είναι απόν, πτήσεις να ακυρώνονται επειδή δεν μπόρεσαν να πάνε οι επιβάτες, αστικές συγκοινωνίες να υπολειτουργούν και γενικά μια εικόνα διάλυσης της κρατικής μηχανής.

Η «συγγνώμη» του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη, για την ταλαιπωρία, δεν φτάνει. Το υπουργείο στο οποίο τοποθετήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έδωσε τις πρώτες δύσκολες εξετάσεις και απέτυχε.

Παράλληλα άρχισε το πιγκ πόγκ των ευθυνών μεταξύ περιφέρειας και κράτους, για το ποιος φταίει.

Το «επιτελικό» σκηνικό

Οι εικόνες χάους που συνθέτουν την κατάσταση τουλάχιστον στην Αττική συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:
• Εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό. Ένας δρόμος που διαχειρίζονται ιδιώτες, εισπράττοντας ακριβά διόδια, κατάφεραν, σε συνεργασία με το Επιτελικό Κράτος, να τον αφήσουν να κλείσει και να εγκλωβιστούν εκατοντάδες οδηγοί. Για τον απεγκλωβισμό των οδηγών, επιστρατεύτηκαν στρατιώτες, οι οποίοι δεν έφταιγαν σε τίποτα να κληθούν να καθαρίσουν τα χιόνια από έναν ιδιωτικό δρόμο.
• Έκλεισε και η εθνική οδός, αποκόπτοντας την Αττική από την υπόλοιπη χώρα. Ένας δρόμος που πρέπει να μείνει ανοιχτός βρέξει –χιονίσει είναι η κεντρική οδική αρτηρία της χώρας. Όμως, δεν υπήρχε αρκετό αλάτι και με τον κακό συντονισμό περιφέρειας και κράτους η ζημιά έγινε και αποφασίστηκε να κλείσει, για να προλάβουμε τα χειρότερα.
• Έκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, όπως η λεωφόρος Κηφισίας, η Κατεχάκη, Μεσογείων, Μαραθώνος, Δουκίσσης Πλακεντίας, Πεντέλης, οποίες υποτίθεται θα έπρεπε να μείνουν ανοιχτές, με τη φροντίδα της Περιφέρειας.
• Χιλιάδες οδηγοί εγκλωβισμένοι σε δρόμους της Αθήνας, καθώς ήταν άφαντοι οι 4.000 τροχονόμοι που ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί.
• Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος από την Τροχαία, στους οδηγούς, που κυκλοφορούσαν χωρίς αλυσίδες, επιτείνοντας το κυκλοφορικό πρόβλημα λόγω των ατυχημάτων.
• Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να μείνουν στο κρύο χιλιάδες νοικοκυριά.
• Αποκλείστηκαν από χιόνι είσοδοι νοσοκομείων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος