FOLLOW US: facebook twitter

Αυτοσεβασμός, ένα δώρο για κάθε γυναίκα

Ημερομηνία: 08-03-2022 | Συντάκτης:

Γράφει η Ειρήνη Μεσσήνη, Ψυχολόγος – Συστημική Οικογενειακή θεραπεύτρια


Σύνθετη καθημερινότητα, πολύπλοκες σχέσεις και πολλαπλοί ρόλοι αποτελούν το σύγχρονο Γολγοθά για τη γυναίκα του σήμερα η οποία μάχεται προσπαθώντας να φτάσει προσδοκίες που δύσκολα προσεγγίζονται. Στην εποχή της πανδημίας και της κρίσης οι γυναίκες επιδίδονται σε ένα διαρκή αγώνα με στόχο να είναι πιο επαρκείς, πιο ικανές, πιο αποτελεσματικές, πιο ανθεκτικές, πιο ήρεμες, πιο λεπτές, πιο όμορφες, πιο τρυφερές….Και πραγματικά τείνουν να αγγίζουν τον ιδανικό εαυτό, χάνοντας όμως το δικό τους, και πληρώνοντας ακριβά το τίμημα της ψυχικής και σωματικής εξουθένωσης!

Η ανάγκη να ανταποκριθεί σε όλα, φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας επιβάρυνσης της ποιότητας ζωής της σύγχρονης γυναίκας. Φοβίες, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη και ψυχοσωματική κατάρρευση φαίνεται να είναι οι πιο δημοφιλής συνέπειες της σύγχρονης ψυχο-πιεστικής πραγματικότητας. Ο φόβος της απόρριψης, της απόλυσης αλλά και της διατάραξης της «ευάλωτης» οικογενειακής ηρεμίας φαίνεται να είναι πιεστικότεροι παράγοντες. Η απαιτητική καθημερινότητα όπως και τα καθήκοντα που επιβάλλει η μητρότητα φαίνεται πως και αυτά επιβαρύνουν τον ευάλωτο ψυχισμό της σύγχρονης γυναίκας, η οποία καλείται να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις απαιτήσεις διαφορετικών ρόλων.

Οι απαιτήσεις των ρόλων οδηγούν συχνά σε έλλειψη ελευθέρου χρόνου ακόμα και σε παραμέληση του εαυτού της με αποτέλεσμα πολύ συχνά να υπάρχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική της υγεία. Η ανάγκη της ανταπόκρισης για μεγάλα χρονικά διαστήματα οδηγεί στη διαρκή βίωση μιας αίσθησης απορρύθμισης και εν τέλει στη ψυχοσωματική κατάρρευση. Η σύγχρονη γυναίκα παρουσιάζεται να εξαντλείται και να διασπάται χωρίς και μάλιστα χωρίς να έχει πια το οικογενειακό πλαίσιο προστασίας του παρελθόντος, χωρίς καμία εργασιακή ασφάλεια και χωρίς καμία θωράκιση σε μια κοινωνία όπου η εγκληματικότητα και η βία εις βάρος των γυναικών αυξάνεται ραγδαία.

Σε κάθε περίπτωση κ  εντρικό ρόλο στην επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των γυναικών παίζει η απουσία συνεχιζόμενης βοήθειας και η έλλειψη ενός οργανωμένου πλαισίου υποστήριξης.

Η αναμέτρηση με τα social media

Η εικόνα της τελειότητας η αλήθεια είναι ότι πάντα προσελκύει και ταυτόχρονα κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται λιγότερο τελείες. Η σύγκριση με τα πρότυπα τις οδηγεί να νοιώθουν «λίγες» ή πιο «ανεπαρκείς». Έτσι παρά το γεγονός ότι η σύγχρονη γυναίκα παρουσιάζεται να έχει περισσότερα δικαιώματα, επιλογές, ελευθερία, εντούτοις φαίνεται να νοιώθει περισσότερο εγκλωβισμένη από ποτέ στο να ανταποκριθεί σε όσα της ορίζουν τα στερεότυπα της εποχής.

Αν και τα social media φαίνεται να παίζουν ένα καθοριστικό ρόλο σε αυτό, η πραγματικότητα είναι πως δεν αποτελούν την αιτία αλλά ένα χώρο μέσα στον οποίο οι γυναίκες μπορούν να εκφράσουν τις ανασφάλειες τους και ένα πλαίσιο μέσω του οποίου βιώνουν το φαύλο κύκλο της χαμηλής αυτοπεποίθησης που νοιώθουν.

 Το δώρο του Αυτοσεβασμού

Το αντίδοτο στην τελειομανία είναι η αγάπη και ο σεβασμός στον εαυτό. Το μυστικό της ευτυχίας είναι η αγάπη και αποδοχή του εαυτού. Η κατανόηση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών, η άνευ όρων αποδοχή τους. Το πιο σημαντικό δώρο που αξίζει κάθε γυναίκα να προσφέρει στον εαυτό της είναι ο αυτοσεβασμός ο οποίος περνάει μέσα από τη θέση υγειών ορίων. Τα όρια είναι αυτά που καθορίζουν την υγιή εγγύτητα και την υγιή απόσταση. Τα όρια συνδέουν και ταυτόχρονα χαρίζουν τον ωφέλιμο χώρο και χρόνο που χρειάζεται κάθε γυναίκα για να νοιώθει χαρούμενη και να είναι υγιής.

Τα όρια δεν απομακρύνουν, δε χωρίζουν και δεν καταστρέφουν. Αντίθετα χαρίζουν υγεία και ασφάλεια! Κάθε γυναίκα που αγαπά τον εαυτό της οφείλει να βάζει από την αρχή ξεκάθαρα τα δικά της όρια σύμφωνα με τις ανάγκες της στο σπίτι, τη δουλεία, τις σχέσεις και την κοινωνία για να μην εξαντλείται, να μην απειλείται, να μη μαραζώνει, να μη γίνεται θύμα και να παραμείνει ψυχικά και σωματικά ασφαλής!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia