FOLLOW US: facebook twitter

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η Αμαλιάδα τιμά τον Νίκο Μπελογιάννη

Ημερομηνία: 29-03-2023 | Συντάκτης:

Διήμερες εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Φίλων Μόνιμης Έκθεσης ” Νίκος Μπελογιάννης” με την υποστήριξη του δήμου Ήλιδας

«Στο μπόι των ονείρων»- Η σπουδαία παράσταση της Θ.Ο 2510 φιλοξενείται την Παρασκευή στο δημοτικό θέατρο του Πολυχώρου Ήλιδας

Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου

Με αφορμή τα 71 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των τριών συγκατηγορούμενών του Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκαν στις 30 Μαρτίου 1952 παρά την παγκόσμια κινητοποίηση και κατακραυγή. ο Σύλλογος Φίλων Μόνιμης Έκθεσης ” Νίκος Μπελογιάννης” με την υποστήριξη του Δήμου Ήλιδας, διοργανώνουν διήμερες εκδηλώσεις ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον μεγάλο Αμαλιαδίτη αγωνιστή και τους τρεις συντρόφους του.

Έτσι, την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στις 12 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Φίλων Μόνιμης Έκθεσης ” Νίκος Μπελογιάννης” θα τιμήσει την μνήμη του,με κατάθεση στεφάνου στην πλατεία Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Μουσείο Μπελογιάννη και ξενάγηση. Το βράδυ, ώρα 8.30 – 9.30 μ.μ.θα γίνει φωταγώγηση της πρόσοψης του κτηρίου του μουσείου με το σκίτσο του Πικάσσο «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», με το πρόσωπο του Μπελογιάννη, από τον Δήμο Ήλιδας.

«Στο μπόι των ονείρων»

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 , η Θεατρική Ομάδα 2510 και ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μπελογιάννη, παρουσιάζει στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας την θεατρική παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη, «Νίκος Μπελογιάννης: Στο μπόι των ονείρων».

Η Θεατρική ομάδα παρουσιάζει τους τελευταίους 15 μήνες της ζωής του Νίκου Μπελογιάννη, από τη στιγμή που συλλαμβάνουν τον ίδιο και την σύντροφο του, Έλλη Παππά. Ένα ζευγάρι που το ένωσε ο έρωτας και η κοινή ιδεολογία.Πού «συναντήθηκαν», έστω για μια και μοναδική φορά, ο Αϊνστάιν, ο Πικάσο, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Ζαν Πωλ Σαρτρ και ο Πάμπλο Νερούντα;Η απάντηση: Στην παγκόσμια καμπάνια αλληλεγγύης για το Νίκο Μπελογιάννη, μαζί με άλλους 250.000 από όλο τον κόσμο, που έστειλαν τηλεγραφήματα στην τότε κυβέρνηση, για να μην γίνει η εκτέλεση.

Ποιος ήταν ο άνθρωπος που «Μ΄ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία.

Μ΄ ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώνει»;

Και γιατί σκηνοθετήθηκαν δυο δίκες προκειμένου να εκτελεστεί;

Μέσα από την σχέση του με την Έλλη Παππά, τη σύλληψή τους, τις δίκες και το τέλος μπροστά στις υψωμένες κάνες, η θεατρική ομάδα του 2510 προσπαθεί να αφουγκραστεί τα ίχνη της πραγματικής ιστορίας και πώς φτάνουν έως τις γειτονιές των μικρών και μεγάλων ονείρων. Ή της Ουτοπίας;

Ο Σωτήρης Τασούλας και η Σταυριάνα Καδή, στέκονται «στο μπόι των ονείρων» και όπως αναφέρεται σε σχετική κριτική της παράστασης από τον Αντώνη Χαριστό στο tetragwno.gr» “Οι ηθοποιοί είναι αντάξιοι του βάρους που τους ανατέθηκε. Οι Νίκος Μπελογιάννης και Έλλη Παππά αποκτούν σάρκα και οστά μέσα από τις ερμηνευτικές αποδόσεις των Σωτήρη Τασούλα και Σταυριάνας Καδή, οι οποίοι σε κανένα σημείο δεν επέτρεψαν τους συναισθηματικούς δεσμούς, που ένα κείμενο, τέτοιας ψυχολογικές σύνθεσης, προσθέτει, να εμφανιστούν επί σκηνής. Αντίθετα, υπήρξαν οι γέφυρες ώστε η ιστορία να παραδοθεί στους θεατές με αντικειμενικούς όρους, με όρους σύστασής της (στη βάση της βιωμένης εμπειρίας των πρωταγωνιστών).

Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Ζαφείρης δεν συνομιλεί με την ιστορία, αλλά αναμετράται μαζί της. Δεν επιχειρεί να κατασκευάσει φωτοστέφανο στον Νίκο Μπελογιάννη, ούτε μία εξωτερική απεικόνιση, αλλά εμβαθύνει στα νοήματα που η ύπαρξή του έθεσε μέσα από τους λαϊκούς αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία. Ξεδιπλώνει την ιστορία του μέσα από τη στάση του στις δίκες με τις κατασκευασμένες καταγγελίες και τους υποκριτές, σε ρόλους προστατών τής πατρίδας, δικαστές».

Συντελεστές της παράστασης

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Ανδρέας Ζαφείρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χαρά Νικολάου
Ερμηνεύουν: Σταυριάνα Καδή, Σωτήρης Τασούλας
Φωτογραφίες – Trailer: MamalenaMpoi
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελευθερία Σακαρέλη
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 10€, Μειωμένο/ Ανέργων/ ΑΜΕΑ: 5€
Τηλέφωνα Κρατήσεων: 26220 24431 (ώρες 9.00-13.30 17.00-20.00) / 698 9626793
Τοποθεσία: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ –(Πολυχώρος Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας) – Αντωνίου Πετραλιά, Αμαλιάδα

Με την υποστήριξη του Δήμου Ήλιδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος