FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία βγάζει τον νικητή!

Ημερομηνία: 29-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

-Η Πρωινή παρουσιάζει τον «οδικό χάρτη» των εκλογών της 21ης Μαΐου και εξηγεί γιατί είναι καθοριστικό το αποτέλεσμα στον νομό

-Από το 2012 μέχρι σήμερα, πρωτιά στον νομό σημαίνει και πρωτιά στην Ελλάδα!

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Σε μακρά προεκλογική περίοδο έχει μπει από χθες η Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο πως οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου και –εφόσον χρειαστεί- στις 2 Ιουλίου οι επαναληπτικές.

Με βάση το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έχει συνταχθεί, πιθανότατα τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη, 10-11/4, η εθνική αντιπροσωπεία θα ολοκληρώσει με την παρούσα σύνθεσή της το νομοθετικό έργο της τρέχουσας περιόδου και η Βουλή θα διαλυθεί τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου. Αν δεν διαλυθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, τότε την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα, και ειδικότερα στις 21 ή τις 22 Απριλίου, ή κατ’ άλλους στις 24 Απριλίου, και πάντως το αργότερα έως στις 28, αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Κομβική ημερομηνία είναι η 2α Μαΐου, ημέρα ολοκλήρωσης της κατάθεσης των ψηφοδελτίων στα Πρωτοδικεία, καθώς ο Άρειος Πάγος θα ανακοινώσει αν το κόμμα Κασιδιάρη θα μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως οι επερχόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες αυτοδυναμίας ενός κόμματος και ενισχύει το σενάριο και δεύτερων εκλογών, αλλά με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που ψηφίστηκε το 2020 από τη σημερινή κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές σε υπουργικό επίπεδο με πρόσωπα διακομματικής εμπιστοσύνης ενόψει εκλογών, τουλάχιστον όσον αφορά τον υπουργό Εσωτερικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Το αργότερο την Τρίτη 23 Μαΐου ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας θα ανακοινώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα επίσημα αποτελέσματα σχετικά με τις έδρες των κομμάτων στη νέα Βουλή και –επειδή είναι απίθανη η αυτοδυναμία- η κ.ΚατερίναΣακελλαροπούλου θα κηρύξει την έναρξη της διαδικασίαε των διερευνητικών εντολών στους αρχηγούς των τριών πρώτων σε δύναμη κομμάτων, η ισχύς των οποίων έχει διάρκεια τριών ημέρων η καθεμία. Αυτό σημαίνει πως έως την 30ή Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί. Εκείνη την ημέρα (Τρίτη 30/5) αναμένεται να συνέλθει η Βουλή με τη νέα της σύνθεση -αφού θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των «σταυρών» και θα έχει αποσαφηνιστεί ποιοι είναι οι 300, ώστε να γίνει η ορκωμοσία τους και την επομένη να εκλεγεί Προεδρείο.

Στην περίπτωση που έχουν αποβεί άκαρπες οι διερευνητικές και δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση που θα έχει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα, θα προχωρήσει στον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή εκλογών και θα προχωρήσει στη διάλυση της νέας Βουλής.

Πρωτιά στην Ηλεία σημαίνει πρωτιά στην Ελλάδα!

Στην Ηλεία, οι κομματικοί μηχανισμοί δουλεύουν ήδη σε πλήρη ρυθμό, αφού η σύνθεση των ψηφοδελτίων έχει επισημοποιηθεί σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά τα έξι έβδομα, ενώ στη ΝΔ μπορεί να μην έχουν γίνει ανακοινώσεις, αλλά είναι γνωστή η σύνθεση του ψηφοδελτίου.

Η μάχη για την πρώτη θέση αναμένεται σκληρή, με βάση και το αποτέλεσμα του 2019 (οριακή νίκη ΝΔ), διότι τα εκλογικά αποτελέσματα από το 2012 μέχρι σήμερα δείχνουν πως όποιος νικήσει στην Ηλεία, παίρνει και την πρωτιά!

Τον Μάιο του 2012 η Νέα Δημοκρατία βγήκε πρώτη πανελλαδικά με 18,85% και πρώτη στην Ηλεία με 23%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεύτερος πανελλαδικά με 16,78% και τρίτος στην Ηλεία με 15,1% και το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με 18,7%.

Τον Ιούνιο του 2012 η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε πρώτη και πανελλαδικά (29,66%) και στην Ηλεία (30,45%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιήθηκε ως αξιωματική αντιπολίτευση (26,89%) και αναδείχθηκε δεύτερος στη Ηλεία με 26,21%, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 16,55%.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει για πρώτη φορά εντολή κυβέρνησης με 36,34% και στην Ηλεία κερδίζει άνετα με 37,89% έναντι 26,8% της ΝΔ και 8,14% του ΠΑΣΟΚ.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγεται στην κυβέρνηση της χώρας με 35,46% και ξαναπαίρνει την πρωτιά στον νομό με 37,31% έναντι 26,92% της ΝΔ και 10,75% του ΠΑΣΟΚ.

Το 2019 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές με 39,88% και ταυτόχρονα παίρνει (δύσκολα) την πρωτιά στην Ηλεία με 36,03% έναντι 34,82% του ΣΥΡΙΖΑ και με το ΠΑΣΟΚ στο 14,79%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ηλεία ισοδυναμεί με πρόκριμα για τον νικητή της κάλπης και την επόμενη κυβέρνηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος