FOLLOW US: facebook twitter

Στα χωράφια οι τοματοπαραγωγοί της Ηλείας για τις νέες φυτεύσεις

Ημερομηνία: 29-03-2023 | Συντάκτης:

135 ευρώ/στρέμμα τα συμβόλαια με τον ΚΥΚΝΟ και αναμένεται η ολοκλήρωση των συμφωνητικών με την ΜΙΝΕΡΒΑ

  • Καλύτερη τιμή, ίδιες ποσότητες με πέρυσι
  • Χ. Βαλιανάτος: «Πιο πολύ απ΄όλα τρέμουμε μήπως δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε γιατί παραμένει άλυτο το πρόβλημα με τους ΤΟΕΒ

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Στα χωράφια για τις νέες φυτεύσεις βρίσκονται ήδη οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία που προετοιμάζονται πυρετωδώς για την νέα καλλιεργητική περίοδο.

Η Ο.Π Αμαλιάδας υπέγραψε ήδη συμβόλαια με το εργοστάσιο του ΚΥΚΝΟΥ στα Σαβάλια και αναμένει τώρα την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα οριστικά συμβόλαια και με την ΜΙΝΕΡΒΑ στη Γαστούνη όπου και θα έχουν πλέον στα χέρια τους τα συμφωνητικά με τους επίσημους τιμοκαταλόγους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ο.Π βιομηχανικής τομάτας Αμαλιάδας κατά μέσο όρο οι τιμές ανά στρέμμα που συμφωνήθηκαν είναι στα 135 ευρώ το στρέμμα και η τιμή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι περίπου 20 λεπτά ανά στρέμμα ( με τιμή βάσης τα 1,10 ευρώ/στρέμμα το 2022), ενώ οι ποσότητες παραμένουν ίδιες. 31.000 τόνοι προϊόντος θα παραδοθούν στον ΚΥΚΝΟ και 8.000 τόνοι στο εργοστάσιο της ΜΙΝΕΡΒΑ, σύνολο δηλαδή περίπου 40.000 τόνοι είναι οι συμβατική τους υποχρέωση απέναντι στους δύο μεταποιητές. Να σημειώσουμε ότι η βιομηχανική τομάτα στο νομό μέσω της συμβολαιακής γεωργίας κινείται γύρω στους 90.000- 95.000 τόνους συνολικά.

Όπως αναφέρει ακόμα ο κ. Βαλιανάτος η τιμή αυτή δεν ικανοποιεί απόλυτα τους τοματοπαραγωγούς αφού το καλλιεργητικό κόστος έχει φτάσει στα ύψη, ωστόσο εκείνο που τους προβληματίζει ακόμα περισσότερο, είναι ότι δεν έχει δοθεί οριστική λύση με τις οφειλές των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ και φοβούνται μήπως δεν έχουν νερό να ποτίσουν.

«Αυτήν την πιθανότητα την τρέμουμε, δεν την φοβόμαστε απλώς, γιατί ο καιρός δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί με την κλιματική αλλαγή και ένας εαρινός καύσωνας μπορεί να τελειώσει την τομάτα ειδικά αν δεν υπάρχει νερό. Εμείς στείλαμε επιστολές και στον Πρωθυπουργό και στον υπουργό και στους βουλευτές και παντού όμως ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Προχθές ενόχλησα πάλι το γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας να μας δεχθεί γιατί επείγει το θέμα της άρδευσης, αλλά δεν μας δέχονται.»

Καμία απάντηση από το ΥΠΑΑΤ για τη σταφίδα

Τέλος όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαλιανάτος μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχουν καμία απάντηση και για το θέμα της σταφίδας.

« Υπάρχει μια απαξίωση σε σχέση με την σταφίδα, τους προειδοποίησα ότι την άλλη βδομάδα βγαίνουμε με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά δυστυχώς δεν συγκινείται κανείς στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης! Είναι όπως φαίνεται αποφασισμένοι να τελειώσουν τη σταφίδα από την Ηλεία. Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι θέλουν να βάλουν τους παραγωγούς να την ξεριζώσουν!»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος