FOLLOW US: facebook twitter

6 στους 10 μόλις τα «βγάζουν πέρα!»

Ημερομηνία: 10-06-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Τι δείχνει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Μάιο

Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) του μηνός Μαΐου δεν έτυχε «πανηγυρικής» υποδοχής. Οχι για τυχαίους λόγους. Τα ευρήματά της δεν προσφέρονταν για προεκλογικές… επευφημίες, αντίθετα ησαν «στενάχωρα»: ενώ τον Μάιο στον χώρο των επιχειρήσεων οι προβλέψεις γίνονται ελαφρώς πιο αισιόδοξες, στον αντίποδα, στον «πόλο» των νοικοκυριών, οι εκτιμήσεις και προβλέψεις επιδεινώνονται.

Οσον αφορά λοιπόν τις επιχειρήσεις, το κλίμα βελτιώνεται σε σχέση με τον Απρίλιο, στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε., καθώς η Ε.Ε. ανακάμπτει αργά από την… παρ’ ολίγον ύφεση και την καθήλωση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα περί το μηδέν.

● Στις Υπηρεσίες οι προσδοκίες ήταν θετικές, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα εξασθένισαν αισθητά, αλλά αυξήθηκαν οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση.

● Στο λιανικό εμπόριο οι δείκτες είναι αρνητικοί, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα εξασθένισαν, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις βελτιώνονται ελαφρά.

● Στις Κατασκευές οι επιχειρηματικές προσδοκίες κινούνται σε αρνητικό έδαφος, οι προβλέψεις για την απασχόληση είναι ελαφρά ενισχυμένες, αλλά οι προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών είναι αρνητικές!

Η αντιφατικότητα είναι προφανής και είναι ένδειξη ότι Ε.Ε. και ευρωζώνη αγωνίζονται να «ξεκολλήσουν» από τα όρια ύφεσης και στασιμότητας.

Στην Ελλάδα τα αρνητικά δεδομένα του Μαΐου περιορίστηκαν σημαντικά σε βιομηχανία και κατασκευές, ενώ καταγράφεται σημαντική ενίσχυση των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο. Στις Υπηρεσίες παρατηρείται ελαφρά βελτίωση (κυρίως λόγω τουρισμού), αλλά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η κατάσταση επιδεινώνεται.

Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Ωστόσο, η όποια οριακή ανάκαμψη του κλίματος στον επιχειρηματικό τομέα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες, εκτιμήσεις και κλίμα όσον αφορά τα νοικοκυριά:

● Οι προϋπάρχουσες και πάγιες τους πολλούς τελευταίους μήνες αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους παραμένουν αμείωτες και μάλιστα οριακά αυξημένες (43,3 έναντι 43,2).
● Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώνονται σημαντικά τον Μάιο (-41 από 36,7).
● Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των της χώρας εξασθένισαν ενισχύθηκαν οριακά (-46,7 από -41).
● Αισθητή βελτίωση της πρόθεσης για αποταμίευση (-62,5 από -65,3).
● Σημαντική επιδείνωση στις προβλέψεις για την ανεργία (+18,5 μονάδες, από +9,8).
● Επιδείνωση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών (+32 μονάδες έναντι +28,6).
● Περαιτέρω μικρή αύξηση του ποσοστού που «μόλις τα βγάζει πέρα» (+66% από +61%).
● Σημαντική αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που διακατέχονται από αβεβαιότητα για την οικονομική κατάστασή τους (61% έναντι 48%).

Μαγική εικόνα με τον πληθωρισμό

Ανατιμήσεις σε περίπου 1.500 προϊόντα φέρνει από την 1η Ιουνίου το σταμάτημα της «μόνιμης μείωσης τιμής» κατά 5%

Τι κι αν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έσπευσε να πανηγυρίσει επειδή τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Μάιο στο 2,3% από 3,4% τον Απρίλιο. Το ράλι των τιμών ειδικά σε τρόφιμα και βασικά αγαθά συνεχίζεται, ακόμα κι αν «έκοψε» (προσωρινά;) ταχύτητα, ενώ ο νέος «καύσωνας» στα τιμολόγια ρεύματος ρίχνει λάδι στη φωτιά της ακρίβειας που σιγοψήνει τους καταναλωτές εδώ και τρία χρόνια. Μάλιστα από 1η Ιουνίου έριξε αυλαία το μέτρο της «μόνιμης μείωσης τιμής» κατά 5% σε επιλεγμένα είδη, κάτι που αναμένεται να «ξεκλειδώσει» αυξήσεις στα περίπου 1.500 προϊόντα που έφεραν το σχετικό ταμπελάκι. Οι μεγαλύτεροι φόβοι όμως αφορούν τι θα συμβεί τους αμέσως επόμενους μήνες, όταν θα αρχίσει να μετακυλίεται στη λιανική η άνοδος στις διεθνείς τιμές ενέργειας και καυσίμων, με τον κίνδυνο ενός νέου πληθωριστικού κύκλου να είναι παραπάνω από εμφανής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia