FOLLOW US: facebook twitter

«Γνώρισαν» την Καρέττα – Καρέττα

Ημερομηνία: 20-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου

5dim-caretta

Μια ξεχωριστή πραγματική εμπειρία, έζησαν οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, που επισκέφθηκαν μαζί με τους δασκάλους τους, τον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη, στην Ελαία Μεσσηνίας, στο νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο όπου ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» υλοποιεί σχετικό πρόγραμμα.

5dim-caretta25dim-caretta4

Τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους, πέρασαν ένα ξεχωριστό πρωινό στο περιβάλλον, μέσα στη φύση, στην παραλία. Ενημερώθηκαν για το σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής, είδαν την έκθεση που υπάρχει εκεί, επισκέφθηκαν την παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και

5dim-caretta5

παρακολούθησαν με ενδιαφέρον στο Σταθμό, την παρουσίαση για την καρέττα – καρέττα και την προστασία της, όπως και την προστασία του οικοσυστήματος, ενισχύοντας έτσι την περιβαλλοντικής τους συνείδηση. Μάλιστα, στην παραλία, πραγματοποίησαν δράση καθαρισμού ενώ ενημερώθηκαν για τα απορρίμματα και την ανακύκλωση, ζωγράφισαν και έπαιξαν και πραγματικά έμειναν κατενθουσιασμένοι.

5dim-caretta6

5dim-caretta7

700 φωλιές καρέττα- καρέττα

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο. Πρόκειται για μια υπέροχη γεωφυσική τοποθεσία στη Δυτική Πελοπόννησο που εκτείνεται από το ακρωτήριο του Κούνελου έξω από την Κυπαρισσία ως το ακρωτήριο του Κατάκολου στα βόρεια. Στον κόλπο της Κυπαρισσίας φιλοξενούνται περίπου 700 φωλιές της Caretta caretta κάθε χρόνο. Το 86% όμως της φωλεοποίησης του είδους εντοπίζεται στα 10-11 χιλιόμετρα μεταξύ των εκβολών του ποταμού Νέδα (ουσιαστικά από τα χωριά Νεοχώρι και Θολό/Ταξιάρχες) και του χωριού Καλό Νερό, τμήμα που χαρακτηρίζεται ως ο πυρήνας της φωλεοποίησης των χελώνων του είδους. Το τμήμα αυτό της παράκτιας γραμμής εντάχθηκε το 2000 στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR2550005 “Θίνες Κυπαρισσίας: Νεοχώρι-Κυπαρισσία”, λόγω της αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας και των προστατευόμενων ειδών φυτών που υπάρχουν στην ζώνη των αμμολόφων.

5dim-caretta3


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot