FOLLOW US: facebook twitter

Το στολίδι του Πύργου πλημμύρισε μελωδίες και κόσμο!

Ημερομηνία: 20-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

mouseio-pyrgou1

Εξαιρετική η εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο και συναυλία της Μικτής Χορωδίας Πύργου

mikti-mouseio3

Tις πύλες του στην τοπική κοινωνία άνοιξε διάπλατα το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου στη Δημοτική Αγορά το βράδυ της Τετάρτης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που γιορτάζεται στις 18 Μαίου, υποδεχόμενο εκατοντάδες κόσμου!  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με βάση το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου αποφάσισε να ανασύρει από το παρελθόν μνήμες και εικόνες από την ιστορία της Ηλειακής πρωτεύουσας με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές αναφορές. Στην εξαιρετική  εκδήλωση με θέμα: “Ματιές από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου-  Τοπόσημα, ιστορία ,μνήμες και εικόνες” συμμετείχε και η Μικτή χορωδία του Πύργου πλημμυρίζοντας με μελωδίες και υπέροχα τραγούδια το χώρο.

mikti-mouseio4

Το Αρχαιολογικό Μουσείο  Πύργου κατακλύστηκε από κόσμο, υπήρχε ένα τεράστιο ενδιαφέρον και μια πρωτοφανής ζωντάνια σε όλους τους χώρους της Δημοτικής Αγοράς, η  προσέλευση του κοινού ήταν πέραν κάθε προσδοκίας και αποδεικνύει ότι η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη να  αγκαλιάζει τελικώς τέτοιες σπάνιες εκδηλώσεις Πολιτισμού που δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να επισκέπτονται και να γνωρίζουν τέτοιους  χώρους που σε ανύποπτο χρόνο, κακώς βεβαίως, δεν τους εντάσσουν ως ανάγκη στην καθημερινότητά τους. Τα Μουσεία υπάρχουν για να τα ζούμε και να απολαμβάνουμε τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο που κρύβουν στα σπλάχνα τους, αρκεί να δώσουν με κάποιο τρόπο το ερέθισμα στην κοινωνία, να την κινητοποιήσουν!

mikti-mouseio2

Αυτό ακριβώς έγινε την Τετάρτη το βράδυ. Το κοινό άρχισε να προσέρχεται λίγο πριν τις 8 το βράδυ στο Μουσείο, η είσοδος ήταν ελεύθερη και δεν υπήρχε εισιτήριο, το ευγενικό προσωπικό ήταν στην διάθεση όλων, υποδεχόταν τον κόσμο και διένειμε το έντυπο που είχε εκδώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων για την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων με ένα ενδιαφέρον υλικό που αναφερόταν όχι μόνο στη Δημοτική Αγορά αλλά σε όλα τα ιστορικά κτίρια- μνημεία της πόλης του Πύργου, ενώ παρούσα ήταν και η Έφορος Αρχαιοτήτων Ερωφίλη Κόλλια..

mikti-mouseio8

Πέραν της ελεύθερης περιήγησης στους χώρους του  Μουσείου που έλαμπε στην κυριολεξία από φως και ζωντάνια και της ενδιαφέρουσας ξενάγησης που έγινε από τον αρχαιολόγο Κων/νο Αντωνόπουλο στους «Φίλους της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας” και τα μέλη του “ΣΧΟΛΑΡΧΕΊΟΝ  ΓΡΑΜΜΑΤΑ και ΤΕΧΝΕΣ» αλλά και σε  όλους όσους το επιθυμούσαν, ακολούθησε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης.

mikti-mouseio5

Ήταν  μια εξαιρετική χορωδιακή συναυλία από την Τετράφωνη Μικτή Χορωδία Πύργου που ερμήνευσε γνωστά έργα ελλήνων συνθετών στο Αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, μια μουσική βραδιά μυσταγωγίας! Ήταν δε τόσος ο κόσμος που κατέκλυσε το αίθριο για να παρακολουθήσει την χορωδιακή βραδιά, που πραγματικά υπήρχε το αδιαχώρητο και δεν ήταν εύκολο να πλησιάσεις αν είχες καθυστερήσει να πας.

mikti-mouseio6

Η Μικτή Χορωδία Πύργου με την συνοδεία μουσικών οργάνων, την Δ/νση είχε ο μαέστρεος Θοδωρής Παναγόπουλος, στο πιάνο ήταν η Τζένη Λάγιου και στον τζουρά ο Παύλος Αυγερινόπουλος και με 45 χορωδούς, απέδωσε τραγούδια των  Μ. Χατζιδάκι, Η. Ανδριόπουλου, Κ. Γιαννίδη, Μ. Θοεδωράκη, Χ. Λεοντή και Ζ. Λιβανελί.

mikti-mouseio7

Την όλη εκδήλωση άνοιξε η Έφορος Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια που αναφέρθηκε στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων και στην απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας να εστιάσει την εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου και στα άλλα κτίρια- μνημεία της πόλης. Η πρώην Δημοτική Αγορά στην οποία στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου μαζί με το Σταυροπάζαρο, ο Ι. Ναός του Αγίου Αθανασίου, Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγ. Νικολάου, το θέατρο Απόλλων, το κτίριο του πρώην σιδηροδρομικού σταθμού στο πάρκο ΣΠΚ και το Μανωλοπούλειο Νοσοκομείο, αποτελούν όπως είπε, σημεία αναφοράς όχι μόνο για την ιδιαίτερη πολιτιστική τους φυσιογνωμία αλλά και γιατί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των κτιρίων- χώρων αλλά και του ίδιου του Μουσείου ως χώρου πρώην Αγοράς, είναι ότι συνιστούν ένα πολιτιστικό περιβάλλον όχι «μνημειοποιημένα» και αποκομμένα από τον ιστό της καθημερινότητας.

mikti-mouseio

Η σύνδεσή τους τόσο με συλλογικά βιώματα του παρελθόντος, όσο και σημερινά, μπορεί να είναι ο κύριος παράγοντας συνεχούς αναβίωσης του πολιτιστικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της πόλης μας. Ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Μικτής Χορωδίας Πύργου κ. Τάσο Παυλίδη που αναφέρθηκε στην Μικτή Χορωδία Πύργου που πλαισίωσε την εκδήλωση καθώς και στους Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, τονίζοντας ότι στόχος τους είναι να συνεχιστούν τέτοιους είδους εκδηλώσεις μέσα στο Μουσείο που φέρνουν τον κόσμο κοντά του. Ένα Μουσείο με σπάνια εκθέματα από όλη την Ηλεία που αποτελεί το στολίδι της πόλης του Πύργου, έκανε με την εκδήλωση αυτή ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων από τις πρώτες θέσεις ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γ.Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου κ. Γ. Λιατσής, η Έφορος  Αρχαιοτήτων κ. Ε. Κόλλια, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κ. Νικολούτσος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Π.Λάττας κ.α.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος