FOLLOW US: facebook twitter

500 πρεσβευτές της Εκεχειρίας: Με επιτυχία ο 3ος Δρόμος στο μονοπάτι Ήλιδας-Ολυμπίας

Ημερομηνία: 24-04-2018 | Συντάκτης:

Το πανανθρώπινο μήνυμα της ειρήνης μέσα από την Εκεχειρία, έστειλαν την Κυριακή πάνω από 500 δρομείς που συμμετείχαν στον 3ο Δρόμο Εκεχειρίας διανύοντας το Μονοπάτι Οικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας των 49,8 χιλιομέτρων, που περνά μέσα από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας. Μέσω του «Δρόμου της Εκεχειρίας»  Στόχος ήταν να σταλεί ένα μήνυμα ανάγκης προώθησης και υλοποίησης μιας από τις αξίες που αποτελούσαν βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα, της Εκεχειρίας. Πολλές και ξεχωριστές ήταν οι συμμετοχές αθλητών, ατόμων με ειδικές ανάγκες και νέων παιδιών, χαρακτηριστικά παραδείγματα εκείνα της παγκόσμιας πρωταθλήτρια του Τάε Κβο Ντο Μαρίας Καρπαθάκη, του Σόλωνα Παπαδόπουλου που ήταν ΑμΕΑ, της 13χρονης Φένιας Θεοδώρου και του 17χρονου Νώντα Καγιανά, ενώ αρκετοί ήταν και οι παλαιοί καθώς και ξένοι αθλητές από διάφορε μέρη της Ευρώπης που πήραν μέρος στον Δρόμο Εκεχειρίας που δεν είχε αγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά πολλούς συμβολισμούς.

Η εκκίνηση δόθηκε λίγο πριν τις 6 το πρωί από την Αρχαία Ήλιδα και αφού πέρασαν από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας – Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, και Πλάτανος-  οι δρομείς  κατέληξαν στην Αρχαία Ολυμπία, όπου ακολούθησε και η τελετή βράβευσης όλων όσων ολοκλήρωσαν τη διαδρομή με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια, στο πλαίσιο μιας γιορτής υποδοχής τους που στήθηκε στον αύλειο χώρο του παλιού δημαρχείου. Να σημειώσουμε ότι σε διάφορα σημεία της διαδρομής, ο κόσμος στα χωριά υποδεχόταν τους δρομείς, ενώ στην Δαφνιώτισσα έγινε και μια μικρή γιορτή όπου οι δρομείς πήραν τις «ανάσες» τους και ξεκουράστηκαν.

Ο 3ος Δρόμος Εκεχειρίας 2018 διοργανώθηκε από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας με συνδιοργανωτές την Π.Ε Ηλείας, τους δήμους Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης τον Δήμο Σπάρτης και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, του CISM, του ΝΑΤΟ, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του ΕΟΤ, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της ΕΘΝΟΑ, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Η Καλλιπάτειρα» και την τεχνική υποστήριξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), θεσμικό υποστηρικτή την Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία.

Η τελετή έναρξης στην Ήλιδα

Η τελετή έναρξης, πραγματοποίηθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην Αρχαία Ήλιδα, όπου πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση από τον δήμο Ήλιδας,  αφιερωμένη στην Εκεχειρία, με αρχαιοελληνικά δρώμενα από τα σχολεία των Κρεστένων. Ο Δρ. Αισθητικής και Φιλοσοφίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού VIII Δημοσθένης Δαββέτας παρουσίασε μία διαδραστική παράσταση για την ειρήνη, ενώ κατά την διάρκεια της ημερίδας εκτέθηκαν έργα – μεταξύ των οποίων και του ζωγράφου Κρίστο Χάσα-  αφιερωμένα στον αθλητισμό και στην εκεχειρία. Η εκδήλωση και αφού προηγήθηκαν χαιρετισμός και καλοσώρισμα από τον δήμαρχο Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ.Γεωργιόπουλο, από εκπρόσωπο του δήμου Ολυμπίας κ.α φορείς, έκλεισε με συναυλία από το συγκρότημα των Passepartout. Οι σύλλογοι Ήλιδας, Καλυβίων και Αυγείου, είχαν στήσει έναν εκπληκτικό μπουφέ και  προσέφεραν τοπικά εδέσματα στους καλεσμένους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος