FOLLOW US: facebook twitter

400 εκατ. δόσεις ενός πιθανού εμβολίου για τον κορονοϊό «έκλεισε» η Ευρώπη

Ημερομηνία: 15-06-2020 | Συντάκτης:

Η Βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZenecaPlc υπέγραψε συμφωνία με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την παροχή προς αυτές ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η συμφωνία αφορά τη χορήγηση μέχρι και 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε η εταιρεία  σήμερα (Σάββατο), προσθέτοντας ότι επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή του εμβολίου, το οποίο –όπως ανέφερε– θα προσφέρει αφιλοκερδώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι παραδόσεις των δόσεων θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2020.

Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί το πρώτο συμβόλαιο που υπογράφηκε από την Europe InclusiveVaccinesAlliance (IVA): την ομάδα που συγκροτήθηκε από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, με στόχο να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίου για όλα τα κράτη της Ευρώπης, το συντομότερο δυνατό.

Η συμφωνία αυτή «θα εξασφαλίσει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το εμβόλιο…εάν φυσικά αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό… κάτι που θα ξέρουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, PascalSoriot σε δημοσιογράφους. Εκτίμησε πως το συμβόλαιο θα έχει αποτελέσματα, με βάση τα πρώτα στοιχεία και δοκιμές. Πρόσθεσε πως η IVA «θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες χώρες της Ευρώπης για να διασφαλίσει ότι σε όλους τους Ευρωπαίους θα δοθεί το εμβόλιο».

Τα εμβόλια προορίζονται για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τα τέσσερα κράτη που προχώρησαν σε αυτήν τη συμφωνία, θα πληρώσουν το συνολικό ποσό (το οποίο δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί), ενώ επιτρέπεται και σε άλλες να συμμετάσχουν σε αυτήν την ομάδα, υπό τους ίδιους όρους, όπως τουλάχιστον ανέφερε πηγή του ιταλικού Υπουργείου Υγείας. Μεταξύ των άλλων χωρών που έχουν δείξει ενδιαφέρον είναι η Κίνα, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και η Ρωσία.

Σημειώνεται πως η Βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία προϊόντων φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) ενέκρινε την έναρξη των δοκιμών Φάσης III του εμβολίου, καθώς οι μέχρι στιγμής μελέτες έδειξαν επαρκή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, δήλωσε ο Soriot.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπείες για τη νόσο COVID-19, που προκαλείται από τον κορονοϊό.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος