FOLLOW US: facebook twitter

Το «Κοχύλι της Αιγιάλης» στέλνει μήνυμα ζωής: Εντυπωσιακή η παρουσίαση του παραμυθιού που δημιούργησαν οι μαθητές των 1ου και 3ου ΓΕΛ Πύργου

Ημερομηνία: 15-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

Εντυπωσιακή η παρουσίαση του τετράγλωσσου παραμυθιού που δημιούργησαν οι μαθητές των 1ου και 3ου ΓΕΛ Πύργου και μιλά για τα παιδιά με αναπηρία

Το μήνυμα της ισότητας χωρίς αποκλεισμούς, έστειλαν το πρωί της Παρασκευής οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Πύργου , μέσα από την  εξαιρετική παρουσίαση ενός καινοτόμου έργου που δημιούργησε το τμήμα Α4 του σχολείου, σε συνεργασία με το 3ο Λύκειο Πύργου.  Πρόκειται για το «Κοχύλι της Αιγιάλης» ένα πρωτοποριακό  τετράγλωσσο παραμύθι που περιλαμβάνει ελληνική και αγγλική γραφή βλεπόντων και ελληνική και αγγλική γραφή τυφλών Μπράιγ,  μέσα  από το οποίο  οι μαθητές μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με αναπηρία. Μάλιστα, η παρουσίαση του βιβλίου μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ3.

Εμπνευστής και δημιουργός του παραμυθιού, είναι ο εκπαιδευτικός  Ειδικής Αγωγής Δημήτρης Καραντώνης  ενώ στο όλο προτζεκτ εκτός από τους μαθητές συνέβαλλαν καθοριστικά οι συνάδελφοί του Αγγελική Παπαγεωργίου καθηγήτρια  Αγγλικής Γλώσσας και οι φιλόλογοι Μαρία  Ναρρου και Βασιλική Σίψα, με την σημαντική βοήθεια των διευθυντών του 1ου Λυκείου Πύργου κ. Γιώργου Φωτεινοπούλου και του 3ου Λυκείου Πύργου κ. Γιάννη Μπουλογεώργου.

Η ομάδα των μαθητών και εκπαιδευτικών,  δουλεύοντας αυτό το παραμύθι, έκανε παράλληλες βιωματικές δράσεις, όπως επισκέψεις στο Ειδικό επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Πύργου στον Άγιο Ιωάννη, όπου οι μαθητές έπαιξαν μαζί με τα παιδιά μία ολόκληρη μέρα, γνώρισαν τον τρόπο ζωής τους, ενθουσιάστηκαν και από κει πήραν δύναμη να προχωρήσουν ακόμη παραπέρα τον σκοπό που είχαν. Μετά εφόσον θα έγραφαν και στην γραφή Μπράιγ, θέλοντας να απευθυνθούν και στους μαθητές που δεν βλέπουν, επισκέφθηκαν τη  Σχολή Τυφλών στην Καλαμάτα όπου και φιλοξενήθηκαν στο πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία από τους καθηγητές της γραφής Μπράιγ να μάθουν και να γνωρίσουν τη γραφή.

Όπως εξήγησαν τα ίδια τα παιδιά στην διάρκεια της παρουσίασης, η εμπειρία που αποκόμισαν ήταν μοναδική, ειδικά στην Σχολή Τυφλών της Καλαμάτας, όπου οι τυφλοί μαθητές τους μίλησαν και για τον τρόπο της ζωής τους και μάλιστα μέσα από την ενσυναίσθηση έκαναν άσκηση με το λευκό μπαστούνι ,περπάτησαν μέσα στα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου και είδαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην πράξη.

Τα παιδιά που συνεργάστηκαν για να πάρει σάρκα κι οστά το «Κοχύλι της Αιγιάλης» και το οποίο παρουσίασαν με ένα θεατρικό και κυρίως βιωματικό τρόπο, ήταν οι Κωνσταντίνος – Παναγιώτης Κατσίμπελης, Παναγιώτης Σπερδούλης, Άγγελος Σπηλιωτόπουλος, Αθανασία Σπηλιωτοπούλου, Νίκη Σπηλιωτοπούλου, Ελένη Στασινοπούλου, Ειρήνη Σώκκα, Άντζελο Τερολί, Αθανασία Τζαμαλή, Χαρίλαος Τόγιας, Ελένη Τορέγα, Βασιλική Τρέκα, Γεώργιος Τριάντος, Δημήτριος Τσακριλής, Δημήτριος Τσαμπάς, Παναγιώτης – Ελευθέριος Τσίρμπας, Θεοδώρα Χρονοπουλου, Αλέξανδρος Κούλης και Θεόδωρος Κλουκίνας.

Ένα κοχύλι, μια ιστορία

Ο Δημήτρης Καραντώνης μιλώντας για το βιβλίο,  τόνισε ότι  αναφέρεται στην ιστορία του 15χρονου Αλέξη που κινείται με αναπηρικό αμαξιδιο και ζει στην Αμοργό,  σε ένα μικρό νησί, χωρίς υποδομές για αναπήρους, αλλά με πολύ αγάπη γύρω του . Ο Φίλιππος μετακομίζει με την οικογένειά του στην Αθήνα και από το σημείο αυτό και μετά ξεκινά για τον 15χρονο μια νέα ζωή. Το παραμύθι αφηγείται την προσαρμογή του σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει  για να μπορέσει να  παρακολουθήσει ένα Ειδικό σχολείο, να κάνει φιλίες, να μάθει να κινείται σε μια μεγάλη πόλη και να ενταχθεί κοινωνικά.  Στον νέο αυτό δύσκολο δρόμο, τον συντροφεύει ένα κοχύλι από την παραλία της Αιγιάλης στην Αμοργό που του χάρισε φεύγοντας ο αγαπημένος του φίλος Αλέξανδρος,  για να μπορεί να ακούει την ηχώ της θάλασσας του νησιού του. Το παραμύθι τελειώνει αισιόδοξα, καθώς  ο Φίλιππος μέσα από το ταλέντο του και την αγάπη του για την ζωγραφική καταφέρνει να γίνει ξεχωριστός και αποδεκτός από τους συμμαθητές του που τον περιβάλλον με μεγάλο θαυμασμό και αγάπη.  Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα που μεταφέρει στα παιδιά,  ότι μέσα από τον αγώνα ξεπερνιούνται οι δυσκολίες.

Ο Διευθυντής του 1ου  ΓΕΛ Πύργου κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος, τόνισε ότι ο ζήλος, το ενδιαφέρον και η προσπάθεια των παιδιών είναι συγκινητική, και αποτελεί ένα καλό παράδειγμα το τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά μας, όταν τους δίνουμε τις ευκαιρίες, αφού ούτε ο κορονοϊός δεν στάθηκε εμπόδιο στην ολοκλήρωση του έργου τους και τους συνεχάρη που έστειλαν προς τα έξω ένα υπέροχο ανθρώπινο μήνυμα ». Παράλληλα ευχαρίστησε τον Δ. Καραντώνη και τους άλλους συναδέλφους του που στήριξαν αυτό το πρότζεκτ, ενώ εξέφρασε το παράπονο ότι για την υλοποίηση του έργου και την έκδοση του βιβλίου απευθύνθηκαν σε διάφορους κανείς, αλλά κανείς δεν στήριξε οικονομικά την προσπάθεια αυτή που κάλυψαν τελικώς από το ταμείο της σχολικής επιτροπής γι αυτό εξέδωσαν μόνο 50 αντίτυπα!

Τελος, για την άριστη συνεργασία των δύο σχολείων μίλησε και ο   Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ  Πύργου κ. Γιάννης Μπουλογεώργος, ενώ την παρουσίαση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος, καθώς και ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας κ. Βασίλης Δημητρέλλος που δήλωσε ενθουσιασμένος  και συνεχάρη τα παιδιά που προάγουν την ιδέα της συνεργασίας και της αγάπης, αλλά και του σεβασμού στην διαφορετικότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος