FOLLOW US: facebook twitter

4 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα αδέσποτα

Ημερομηνία: 05-04-2024 | Συντάκτης:

Της Δήμητρας Σκαλτσά πρ. αντιδημάρχου Ζαχάρως

Τα αδέσποτα ζώα που δεν επέλεξαν να είναι αδέσποτα. Που κάποιοι τα εγκατέλειψαν, γιατί δεν τα ήθελαν άλλο, γιατί κοστίζει πολύ η «συντήρησή» τους, γιατί τα παιδιά τους μεγάλωσαν ή γιατί, γιατί… Δικαιολογίες πολλές επιστρατεύουν όσοι εγκαταλείπουν τα αγαπημένα τους μέχρι κάποια στιγμή ζώα, όσοι δεν φροντίζουν πλέον τα δεσποζόμενα τους ή δεν τα στειρώνουν ώστε να μην αυξάνεται ο πληθυσμός τους. Και μετά μας φταίνε τα ζώα, αλλά ποτέ οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Και τα ανυπεράσπιστα πλέον αδέσποτα καθίστανται πρόβλημα. Πρόβλημα που ενοχλεί και πρέπει να επιλυθεί. Και οι ευθύνες μετατίθενται από τον απλό πολίτη, τον ιδιοκτήτη του ζώου, στην πολιτεία και στους δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους προσπαθούν να επιληφθούν του προβλήματος. Θεσπίζονται νόμοι, επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους τα εγκαταλείπουν και όσους τα κακοποιούν -αν ποτέ βρεθούν-. Χρηματοδοτούνται προγράμματα διαχείρισης, κατασκευάζονται καταφύγια και υιοθετούνται νέες πολιτικές διαχείρισης των ζώων. Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν σοβαρές λύσεις και αντιμετώπιση. Σε μεγάλο βαθμό η ανάγκη αυτή προκύπτει γιατί ο καθένας που αγαπά και πρέπει να φροντίζει το ζώο του δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του. Άλλωστε είναι ευκολότερο να μεταθέτεις την ευθύνη και να μη φταις ποτέ. Κατά τη γνώμη μου αυτό που χρειάζεται είναι πιο συνειδητή αγάπη προς τα ζώα και αντίστοιχη Παιδεία.

Οφείλουμε να χαιρετίσουμε την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας που θεσπίστηκε για πρώτη φορά και θα γιορτάζεται από φέτος σε όλα τα σχολεία την 4η  Απριλίου, ως ημέρα με δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητριών και των  μαθητών και καλλιέργειας του σεβασμού προς κάθε ζωντανό όν. Τα ζώα είναι όντα με ένστικτα, ανάγκες και δικαιώματα, όπως έχουμε και οι άνθρωποι. Τα ζώα δεν είναι πρόβλημα επειδή υπάρχουν. Χρειάζονται φροντίδα και σεβασμό. Αυτή η συνείδηση  πρέπει να καλλιεργείται από την παιδική ηλικία και το σχολείο είναι το  κατεξοχήν περιβάλλον μάθησης και κοινωνικοποίησης των παιδιών μας. 

Ως αντιδήμαρχος με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, υπεύθυνη, μεταξύ των άλλων, και για τη διαχείριση των αδέσποτων αισθάνομαι ικανοποίηση που θέσαμε σωστά θεμέλια για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αδέσποτων εστιάζοντας στην ευζωία, στον έλεγχο του πληθυσμού τους και στην υιοθεσία ή αναδοχή τους.  Βρισκόμαστε εν αναμονή της κατασκευής του καταφυγίου αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, χρηματοδοτημένο από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ από το 2021. Ο ανάδοχος – εργολάβος,  ο οποίος θα κατασκευάσει το έργο, έχει υπογράψει από τον Αύγουστο του 2023 και θέλουμε να πιστεύουμε  ότι θα ολοκληρωθεί η κατασκευή και θα αρχίσει η λειτουργία του εντός του 2024, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων μας. Το καταφύγιο θα διαθέτει 48 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων  για την περίθαλψη τους σε συνθήκες πολιτισμού και αγάπης για τα ζώα.

Η 4η Απριλίου κάθε έτους ας γίνει  η Ημέρα που θα δώσει το έναυσμα σε μικρούς και μεγάλους να αγαπήσουμε και να φροντίσουμε τα αδέσποτα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος