FOLLOW US: facebook twitter

«Ταξίδεψαν» με το «καπέλο του Βαν Γκόγκ» της Φίλας Δενδρινού

Ημερομηνία: 05-04-2024 | Συντάκτης:

Γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

Η παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Οι μικροί ταξιδευτές», συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, τιμώντας την μνήμη του Δανού συγγραφέα παραμυθιών Hans Christian Andersen.

Η ημέρα γέννησης του συγγραφέα καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το 1966, από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), με σκοπό να συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. 

Το βιβλίο «Το καπέλο του καλλιτέχνη Βίνσεντ Βαν Γκογκ», της Φίλιας Δενδρινού πρωταγωνίστησε στην παιδική λέσχη ανάγνωσης της βιβλιοθήκης, τον μήνα Μάρτιο. Με αφορμή αυτό το βιβλίο, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με σημαντικά έργα διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών-ζωγράφων και ενεπλάκησαν σε ποικίλες δραστηριότητες. Η συγγραφέας  του βιβλίου κ. Φίλια Δενδρινού επικοινώνησε αρχικά με τα παιδιά ηλεκτρονικά, με ένα αποκαλυπτικό μήνυμα, στο οποίο εξηγούσε, γιατί διάλεξε ως πρωταγωνιστή «ένα ιπτάμενο καπέλο», το οποίο, όπως ανέφερε, δεν περπατάει, αλλά καθώς είναι ελαφρύ, μπορεί να  πετάει και πηγαίνει παντού, μπορεί να ταξιδεύει βλέποντας ένα σωρό καινούργια μέρη. Αυτό το καπέλο έκανε ένα μαγικό ταξίδι μέσα στα τοπία ενός σπουδαίου ζωγράφου, του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ταξίδεψε μέσα σε ηλιοβασιλέματα, λουλούδια, ηλιοτρόπια, λιμάνια και πολιτείες.

Τα παιδιά εμπνευσμένα από το βιβλίο έκαναν υπέροχα κολλάζ και έπαιξαν παιχνίδια ρόλων. Αναζήτησαν στο σπίτι τους παλιά ξεχασμένα καπέλα και μεταμορφώθηκαν σε μικρούς ήρωες με πολλά πρόσωπα. Η μαντάμ Μίνα-Γαλλίδα ζωγράφος, τα κορίτσια και τα αγόρια με πατίνια, το μοντέλο Χριστίνα, τα κορίτσια στην παραλία, ο σπορέας του Βαν Γκογκ και η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι πρωταγωνίστησαν σε μικρές ιστορίες και ενεπλάκησαν ενεργά με σημαντικά έργα τέχνης. 

Μετά την πρώτη επαφή, η κ. Φίλια Δενδρινού επισκέφτηκε τη βιβλιοθήκη, συνομίλησε με τα παιδιά, θαύμασε τις εικαστικές δημιουργίες τους, εντυπωσιάστηκε από την φαντασία τους και ανακάλυψε τα κρυμμένα στοιχεία των έργων των παιδιών. Ο διάλογος υπήρξε αποκαλυπτικός και συναισθηματικά φορτισμένος.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας Δρ Σταματία Κοτρέτσου, ευχαριστεί την κ. Φίλια Δενδρινού «για την μοναδική συνεργασία, για την αμεσότητά της και την ικανότητά της να μεταδίδει με τα βιβλία της βαθύτερα μηνύματα καλλιτεχνικής έκφρασης, ευαισθησίας και επικοινωνίας μέσα στη σημερινή  κοινωνία. Έχει έναν μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο να αγγίζει τις καρδιές των παιδιών και να συνομιλεί μαζί τους με μυστικούς κώδικες!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος