4ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας: «Ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση των παιδιών»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44235″ img_size=”full”][vc_column_text]Ενημερωτική συνάντηση σήμερα στο 4ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας αναγνωρίζοντας το ρόλο του σχολείου στην διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και ώρα 17.30 ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση των παιδιών».
Θα μιλήσουν:
-Πέτρος Κοκκόσης, εκπαιδευτικός MSc, διευθυντής 4ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας
-Ειρήνη Κοκκόρη, σχολική ψυχολόγος
-Λάμπρος Αραπάκος, κοινωνικός λειτουργός MSc
-Δώρα Γιαννοπούλου, εικαστικός
Συντονίζει ο εκπαιδευτικός Σωτήρης Κολοβός
Η συνάντηση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας στην οδό Κουρογιαννοπούλου 41.
«Η αυτοεκτίμηση είναι το αποτέλεσμα της εικόνας που φέρει ένα άτομο για τον εαυτό του: της γνώμης που έχει για την εξωτερική του εμφάνιση, τις ικανότητες του, τις επαγγελματικές και προσωπικές του επιτυχίες, τον πλούτο της συναισθηματικής του ζωής.
Η επιτυχία σε έναν ή σε περισσότερους από αυτούς τους τομείς δεν εγγυάται την αυτοεκτίμηση, καθώς η αυτοεκτίμηση είναι το αποτέλεσμα μιας ισορροπίας ανάμεσα σε αυτές τις διαφορετικές παραμέτρους.
Είναι μια αξία ευμετάβλητη κα εύθραυστη που ενισχύεται όσο ζούμε σεβόμενοι τις δικές μας αξίες και εξασθενεί κάθε φορά που η συμπεριφορά μας δεν είναι συνεπής με αυτές (Polleti, Dobbs, 2009)». .
Όσον αφορά τα παιδιά, παρατηρούμε ότι όχι μόνο καταλαβαίνουν όλο και περισσότερα πράγματα για τον εαυτό τους και δημιουργούν ένα όλο και πιο πολυπλοκότερο πορτρέτο του εαυτού τους, αλλά και αρχίζουν και να αξιολογούν τις ιδιότητες που αντιλαμβάνονται πως έχουν.
Τα παιδιά που έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση αναγνωρίζουν τα δυνατά τους σημεία, μπορούν να παραδεχτούν τις αδυναμίες ελπίζοντας συνήθως ότι θα τις ξεπεράσουν. Αντίθετα, τα παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση δείχνουν πιο συχνά βάρος στις αδυναμίες τους, παρά στα δυνατά τους σημεία (Shaffer, 2004).
Οι γονείς παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, τα παιδιά που έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν συνήθως γονείς που τους προσφέρον ζεστασιά και υποστήριξη, τους δίνουν σαφή πρότυπα αι τους επιτρέπουν να εκφράζουν τη γνώμη τους κατά τη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν προσωπικά (Lamborn, 1991, όπως αναφέρεται στον Shaffer, 20014), αλλά και το σχολείο μπορεί να βοηθήσει στην αυτοεκτίμηση των παιδιών.
Συγκριμένα, η ικανοποίηση των μαθητών για το σχολείο, η αίσθησή τους ότι τα μαθήματα είναι ενδιαφέροντα και ότι οι δάσκαλοι νοιάζονται γι’ αυτούς, οι μέθοδοί βαθμολόγησης, οι αξιολογήσεις, μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές βλέπουν τον εαυτό τους (Woolfolk, 2007).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]