FOLLOW US: facebook twitter

28 σχολεία κλειστά χθες στην Ηλεία – Καταλήψεις και εντάσεις για το Μακεδονικό

Ημερομηνία: 30-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”76993″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνολικά 28 γυμνάσια και λύκεια της Ηλείας παρέμειναν κλειστά χθες λόγω κατάληψης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης που οργανώθηκε μέσω του διαδικτύου για τη Μακεδονία. Οι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πύργο ήταν κλειστές, ενώ δεν έλειψαν τα παρατράγουδα.

Στο σύνολο των σχολείων είχαν αναρτηθεί πανό για τη Μακεδονία, ενώ στο 1ο γυμνάσιο που την Δευτέρα επικράτησε ένταση μεταξύ μαθητών, γονέων και μελών της ΚΝΕ, υπήρχε αστυνομική δύναμη προληπτικά.

Ένταση υπήρξε στο 3ο Λύκειο Πύργου, όπου οι μαθητές από το προηγούμενο βράδυ είχαν αποκλείσει το σχολείο και το πρωί πήγαν και βρήκαν όλες τις πόρτες που είχαν κλειδώσει ανοικτές και το σχολείο σε λειτουργία παρουσία του διευθυντή.

«Είχαμε κλείσει το σχολείο από χθες το βράδυ. Το πρωί που ήρθαμε το σχολείο ήταν ανοικτό, οι πόρτες, τα φώτα και ο διευθυντής μέσα. Τα λουκέτα ήταν κομμένα. Ο Διευθυντής δεν έβγαινε από το σχολείο και όταν βγήκε, υπήρξε μια λεκτική αντιπαράθεση με τους καθηγητές. Μας είπαν ότι είμαστε εθνικιστές και ότι μας παρακινεί συγκεκριμένο κόμμα, η Χρυσή Αυγή. Ουσιαστικά μας έλεγαν πως οι Μακεδονία δεν είναι ελληνική» είπε ο μαθητής Γ.Π.

«Το πρωί που ήρθαμε να κάνουμε κατάληψη, βρήκαμε το διευθυντή μέσα και να μας έχει κόψει τις αλυσίδες και τα λουκέτα. Βρισκόταν στο χώρο του σχολείου. Προσπαθήσαμε να ανατρέψουμε αυτό και βάλαμε τους κάδους και αναρτήσαμε πανό για τη Μακεδονία, ενώ κλείσαμε τις πόρτες με λουκέτα. Όταν ήρθαν οι καθηγητές, δύο από αυτούς μας είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος για κατάληψη. Μας είπαν εθνικιστές, κάτι που δεν ισχύει και μας είπαν ότι η κατάληψη υποκινείται από τη Χρυσή Αυγή. Εξηγήσαμε ότι αυτό δεν ισχύει. Αλλά τότε μας είπαν πως το πανό που έγραφε «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» προτρέπει σε χούντα και πόλεμο. Εμείς θέλουμε να αποδείξουμε στο Ελληνικό κράτος, ότι η νεολαία έχει ξυπνήσει και δεν θα σκύψουμε το κεφάλι. Είμαστε πατριώτες, δεν ανήκουμε σε κάποια οργάνωση» επισήμανε ο μαθητής Α.Τ.

Οι μαθητές στη Γαστούνη και τα Λεχαινά βγήκαν στους δρόμους πέραν των καταλήψεων που πραγματοποίησαν στα σχολεία τους. Στην Ηλεία χθες παρέμειναν υπό κατάληψη 13 γυμνάσια και 12 ΓΕΛ, καθώς και τρία ΕΠΑΛ.

Βαθιά ριζωμένες οι αρχές του αντιφασισμού στο κίνημα μαθητών και εκπαιδευτικών

Δεν είναι νέο το φαινόμενο των σποραδικών μαθητικών καταλήψεων κάθε χρόνο στις αρχές Δεκεμβρίου με ποικίλες αφορμές και συνθήματα. Πολλές χρονιές, μάλιστα, δεν είναι σαφή ούτε ο ακριβής λόγος των κινητοποιήσεων ούτε η οργανωτική δομή τους. Αυτή, όμως, τη φορά, δύσκολα κρύβονται εκείνοι που επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τους μαθητές και τα «εθνικά θέματα» για να εξυπηρετήσουν δικές τους σκοτεινές σκοπιμότητες..

Δυστυχώς δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή. Από κοντά και οι γνωστοί «ακροκεντρώοι» με επικεφαλής τον απαραίτητο Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος τώρα «συγκλονίζεται» από τους μαθητές και εύχεται «ντόμινο» καταλήψεων.

Πάντως είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς εκείνους που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την «ανομία» στους εκπαιδευτικούς χώρους, να θριαμβολογούν για τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής σε μερικά σχολεία.

Απέναντί τους θα βρουν το δημοκρατικό κίνημα, το οποίο δεν θα επιτρέψει στο ναζιστικό μόρφωμα να ξαναβγεί από το περιθώριο. Οι αρχές του αντιφασισμού έχουν βαθιές ρίζες στο κίνημα των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Τα Τάγματα Εφόδου δεν θα διαβούν τις πύλες των σχολείων.[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”6″ grid_id=”vc_gid:1543566175642-48fed389-83f1-10″ include=”76994,76995″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot