FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα του εκδότη: Ένα ταξίδι στη «χώρα των ονείρων»

Ημερομηνία: 30-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Η μεγάλη γιορτή της πόλης  είναι και πάλι εδώ!

 

Έχουμε αρκετούς λόγους για να δυσθυμούμε με την περιοχή μας αλλά ευτυχώς έχουμε και αρκετούς για να χαιρόμαστε.Και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας είναι σίγουρα ένας απ’ αυτούς. Για λίγες μέρες, η Ηλεία καθίσταται το πανελλήνιο και όχι μόνο,επίκεντρο ενός διαρκώς εξελισσόμενου κινηματογραφικού – παιδαγωγικού πειράματος, το οποίο φέτος θα κλείσει αισίως τον 21ο χρόνο του.Ήδη, η αισιοδοξία για το μέλλον του πετυχημένου θεσμού είναι μεγάλη μετά και την υπογραφή της τριετούς προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάτι το οποίο αποτελούσε διαρκές ζητούμενο, ενώ αντίστοιχη ικανοποίηση είχε προκαλέσει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την εγκατάσταση του φεστιβάλ στις αποθήκες του ΑΣΟ.

Φέτος λοιπόν είναι ευκαιρία να πούμε δυο λόγια για τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του φεστιβάλ,το οποίο κάθε χρόνο συνιστά και μία μεγάλη χαρούμενη γιορτή για ολόκληρη την Ηλεία. Καταρχήν,ο καταστατικά παιδαγωγικός χαρακτήρας του είναι πρόδηλος, εφόσον απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Για τον σκοπό αυτό, και αυτή την χρονιά αναμένονται να συμμετέχουν μαθητές από περισσότερα από είκοσι σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, η μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουν οι διοργανωτές στην δημιουργικότητα και την διαδραστική μάθηση διαφαίνεται στην σταθερή επιδίωξή τους να τις ενισχύουν με κάθε ευκαιρία. Δεν υπάρχει ίσως πειστικότερο παράδειγμα από τοMythos Project, το οποίογια 8η χρονιά θα αποτελέσει το βασικό πεδίο επικοινωνίας, ανταλλαγής ιδεών και κινηματογραφικού πειραματισμού.

Όπως επισημαίνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, τοMythos Project πραγματώνεται «από τα παιδιά που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ Ολυμπίας και στην Camera Zizanio, παιδιά που έρχονται από όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Για μια μέρα βρίσκονται όλα μαζί, μοιράζονται σε πολυεθνικές ομάδες, ανταλλάσσουν ιδέες, φτιάχνουν σενάρια και με όπλα τις κάμερες και τους υπολογιστές, μέσα σε πέντε μέρες δημιουργούν ταινίες». Σημειώνεται επίσης ότι«η πόλη του Πύργου και οι γύρω περιοχές είναι ο χώρος δράσης» που για λίγες μέρες γίνεται η κινηματογραφική πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Τέλος, το schoolcinema, τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά εργαστήρια του φεστιβάλ θα προσφέρουν στα παιδιά μία εβδομάδα σπάνιας εκπαιδευτικής αξίας, βασισμένη στην τεχνογνωσία Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, διακεκριμένων διευθυντών φωτογραφίας, μοντέρ, σεναριογράφων, δημιουργών κινουμένων σχεδίων και ηθοποιών.

Γι’ αυτό, αυτότο σαββατοκύριακο ο Πύργος και οι υπόλοιπες πόλεις και χωριά της Δυτικής Ελλάδας υποδέχονται με την πιο μεγάλη και ζεστή αγκαλιά όλα τα παιδιά, με την ευχή αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει την αφορμή για την δημιουργία μιας όμορφης σχέσης, τόσο με τον κόσμο του κινηματογράφου, όσο και με την περιοχή. Το ταξίδι στη χώρα των ονείρων ξεκινάει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος