195 οι θέσεις στις δασικές υπηρεσίες της Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”56595″ img_size=”full”][vc_column_text]Μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας προσπαθεί η κυβέρνηση να θωρακίσει την ελληνική φύση από τον κίνδυνο φωτιάς. Έτσι, σε σχετική συνέντευξη Τύπου από την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Εργασίας, Νάσο Ηλιόπουλο ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών.
Συγκεκριμένα, 5.066 άνεργοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες της χώρας με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες, εκ των οποίων μάλιστα οι 195 θα τοποθετηθούν στις δασικές υπηρεσίες της Ηλείας. Απώτερος στόχος του προγράμματος, πάντως, είναι η πλήρης επανένταξη αυτών των ανθρώπων που θα επιλεγούν στην αγορά εργασίας, αφού θα τους παρασχεθεί εξειδικευμένη γνώση σε θέματα δασών και δασικού περιβάλλοντος με σεμινάρια που θα γίνουν στις κατά τόπους δασικές αρχές, η οποία θα περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, διάρκειας 8 μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.
Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος.
Εκτός από την απασχόληση των ανέργων, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με σκοπό να αφήσει «καθαρό» κοινωνικό αποτύπωμα:
α. Η απασχόληση των ωφελουμένων θα εμπεριέχει εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (π.χ. καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων), προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών. Με την υλοποίηση του προγράμματος, η χώρα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι σε πιθανές πυρκαγιές κατά την αντιπυρική περίοδο.
β. Οι ωφελούμενοι, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, θα αποκτήσουν νέα εξειδικευμένη γνώση σε θέματα δασών και δασικού περιβάλλοντος με σεμινάρια που θα γίνουν στις κατά τόπους δασικές αρχές, η οποία θα περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση στο πεδίο.
Στις προθέσεις αυτών που σχεδίασαν το πρόγραμμα είναι οι ωφελούμενοι άνεργοι να αποκτήσουν νέες δυνατότητες απασχόλησης, π.χ. δημιουργία φορέα κοινωνικής οικονομίας που θα αναλάβει τον καθαρισμό δασικών περιοχών, την αξιοποίηση της βιομάζας και την απόκτηση εισοδήματος από τις δασικές οικοσυστημικές υπηρεσίες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]