FOLLOW US: facebook twitter

124.000 στρέμματα καμένης γης στην Ηλεία!

Ημερομηνία: 10-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον
Τραγικός ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων από τις μεγάλες πυρκαγιές- Τι περιλαμβάνει η  λεπτομερής καταγραφή από το δασαρχείο Πύργου και τον δασάρχη Π. Λάττα

Τραγικός είναι ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων στην Ηλεία από τις μεγάλες πυρκαγιές που δεν λένε ακόμα να σβήσουν ολοκληρωτικά, καθώς η μεγάλη μάχη δίνεται τώρα με τις αναζοπυρώσεις, όπου οι φλόγες έρχονται να κάψουν ότι δεν έχει καεί!

Κρανίου τόπος πλέον το μεγαλύτερο μέρος του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και ένα μικρότερο κομμάτι στον δήμο Πύργου σε Κολίρι και Λαμπέτι. Η  πύρινη λαίλαπα αφάνισε στο πέρασμά της πευκόφυτες περιοχές, αναγεννημένες πολλές από την άλλη καταστροφική πυρκαγιά του 2007, παρθένα δάση – όπως το δάσος της Νεμούτας- αγροτολιβαδικές εκτάσεις και καλλιέργειες κυρίως ελαιώνες και αμπελώνες που θα αφήσουν χωρίς εισόδημα για χρόνια τους παραγωγούς μας! Ο δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας που όλες αυτές τις ημέρες από την πρώτη στιγμή έχει βρεθεί στα μέτωπα των πυρκαγιών έκανε σύμφωνα με πληροφορίες μια πρώτη αναλυτική καταγραφή των καμένων εκτάσεων που αγγίζουν τα 124.000 στρέμματα συνολικά,  ασύλληπτο νούμερο που οδηγεί βεβαίως στο συμπέρασμα ότι η ένα μεγάλο μέρος του νομού και κυρίως του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, είναι πλέον κρανίου τόπος! Μόνο στάχτες και αποκαϊδια!

Και μετά την καταγραφή και την ολοκληρωτική καταστροφή, ξεκινάει φυσικά η μεγάλη συζήτηση για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και για την ανάγκη ενός ειδικού σχεδίου αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς ανοίγουν δύο επί μέρους κεφάλαια, το ένα είναι οι αναδασώσεις και το άλλο ο πρωτογενής τομέας, φυτεύσεις νέων ελαιώνων και αμπελώνων. Σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις στην περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας έχουν καεί 25.000- 30.000 στρέμματα με ελιές και περίπου 5.000 στρέμματα με αμπέλια. Ο Δασάρχης Πύργου δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες, ότι πέρα από την ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών, όλο το πλαίσιο και η φιλοσοφία της αντιπυρικής θωράκισης του νομού θα πρέπει πλέον να αλλάξει ολοκληρωτικά, ότι υπάρχει σχέδιο το οποίο θα ανακοινωθεί λεπτομερώς το επόμενο διάστημα.

124.000 στρέμματα ο απολογισμός

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το δασαρχείο Πύργου και ο δασάρχης Π. Λάττας από τον μαραθώνιο αγώνα καταγραφής των καμένων εκτάσεων που είναι ένα μωσαϊκό αγροτικής και δασικής έκτασης έχουν ως εξής:

Έκταση πυρκαγιάς Κολύρι Λαμπέτι 4000 στρέμματα

Έκταση πυρκαγιάς Ολυμπίας 120.000 στρέμματα

Αναλυτικά

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ  ΟΛΥΜΠΙΑΣ – Σε στρέμματα-

Αναδασωτέες εκτάσεις 22.728, 533

Δάση, δασικές εκτάσεις 33,361, 108

Εκτάσεις εκτός ανάρτησης 18.768,859

Λοιπές εκτάσεις 37.860,069

ΣΥΝΟΛΟ 112.717 στρέμματα εντός ορίων

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΟΛΙΡΙ- ΛΑΜΠΕΤΙ – Σε στρέμματα-

Αναδασωτέες εκτάσεις 1412

Δάση- δασικές 28

Εκτός ανάρτησης 17

Λοιπές εκτάσεις 2547

ΣΥΝΟΛΟ 4000 στρέμματα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος