Όραμα για το τουριστικό τρένο σε Ηλεία – Δυτ. Ελλάδα
Στην Ηλεία η εναρκτήρια εκδήλωση μέσα στο 2017 για την διεκδίκηση
Η δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού τρένου αποτελεί στρατηγικής σημασίας όραμα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πλέον όλες οι προσπάθειες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε με τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο και Π.Ε. Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο στο Διεθνές Συμπόσιο «Τρένο, Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη» στη Ζυρίχη, καλεσμένοι του καθηγητή Bernd Scholl του Πολυτεχνείου της περιοχής, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Γεωργιόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, παρουσίασε τα αποτελέσματα του συνεδρίου, σημειώνοντας πως «η αδρανοποίηση του τρένου στην περιοχή είναι πλήγμα για τη Δυτική Ελλάδα και δυστυχώς δε διαφαίνεται άμεσα η επαναλειτουργία του. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να είναι απαθής. Είδαμε το συμπόσιο και ως μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να αναδείξουμε την προσπάθεια που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, με την Συνεργασία του ΟΣΕ, μέσω της ΟΧΕ στον Άξονα Κατάκολο-Πύργος–Αρχαία Ολυμπία, όπου στις ράγες του ιστορικού τρένου οραματίζεται ένα σύγχρονο τρένο, ως ένα τουριστικό προϊόν υψηλής ποιότητας».
Ο κ. Γεωργιόπουλος επανέλαβε το ενδιαφέρον και την ανάγκη της Ηλείας για την επαναλειτουργία της γραμμής του τρένου τουλάχιστον από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο και στην συνέχεια στη Καλαμάτα και επισήμανε ξανά τις δυσκολίες που υπάρχουν για την κανονικοποίηση της γραμμής και την ανάδειξη της μελέτης κόστους – οφέλους σε κερδοφόρα ώστε να υπάρξει επενδυτικό κίνητρο. Οι κινήσεις που έγιναν στην Ελβετία και στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης μαζί με εκπροσώπους του ΟΣΕ, της ΓΑΙΟΣΕ και του Πανεπιστημίου Πατρών, έχουν τρεις στόχους.
Πρώτον: Να διερευνηθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας της ανενεργούς σιδηροδρομικής γραμμής της Πελοποννήσου για τουριστική χρήση.
Δεύτερον: Να εξεταστούν οι όροι και οι συνθήκες χρηματοδότησης ενός τέτοιου εγχειρήματος, δηλαδή αναβίωσης της σιδηροδρομικής γραμμής για τουριστικό σκοπό. Τρίτον: Να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης του τουριστικού δικτύου Πελοποννήσου ή μέρος αυτού ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο κ. Γεωργιόπουλος εξήγησε ότι «…οι εκπρόσωποι των Ελβετικών Σιδηροδρόμων Albula Bernina εξαιρετικών σιδηροδρομικών ορεινών κυρίως δικτύων τα οποία έχουν ήδη χαρακτηριστεί από το 2008 ως μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ήταν για εμάς πολύ χρήσιμη και απαραίτητη. Έτσι η ΠΔΕ είδε ως ευκαιρία το συμπόσιο αυτό καθώς είχαμε και εμείς να πούμε κάποια πράγματα. Στο πλαίσιο της ΟΧΕ ήδη σχεδιάζουμε στην μικρή αλλά ιστορική γραμμή του Κατάκολο- Πύργος- Αρχαία Ολυμπία, την ανάδειξη της ως τουριστικής γραμμής προκειμένου να κάνουμε καλύτερο το τρένο να εξασφαλίσουμε περισσότερο την σιδηροδρομική γραμμή και να αναδείξουμε το τρένο μας ως τουριστικό που θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Ταυτόχρονα θα μπορούσε το εγχείρημα αυτή της ΠΔΕ να αποτελέσει μαζί με την εμπειρία των Ελβετικών Σιδηροδρόμων ένα πιλοτικό σχέδιο πάνω στο οποίο θα μπορούσαμε να δούμε την αναβίωση όλου του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου.
Όπως σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας «…επέστρεψα με μία συγκρατημένη αισιοδοξία, διότι πρώτα απ΄ όλα οι προτάσεις της ΠΔΕ όπως ειπώθηκε δια στόματος του καθηγητή Scholl έγιναν καθολικά αποδεκτές και ο ίδιος ο κ. Scholl προσδιόρισε ένα χρονοδιάγραμμα από τώρα έως ότου φτάσουμε στην Βρυξέλες με έναν ολοκληρωμένο φάκελο προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να υλοποιήσουμε αυτό το «οραματικό» σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό μετά από πρόταση δική μας αποφασίστηκε η εναρκτήρια εκδήλωση προκειμένου να αρχίσουμε την διαδικασία για την συγκρότηση ενός τέτοιους φακέλου, υψηλού επιπέδου και πληρότητας να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στην Ηλεία στο α’ εξάμηνο του 2017 προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και η διαδικασία για την συγκρότηση του φακέλου. Ένα «κομβικό» σημείο της συνάντησης αυτής θα είναι και η πρόταση που καταθέσαμε για αδελφοποίηση των σιδηροδρόμων Albula Bernina της Ελβετίας με τα τουριστικά τρένα –τρία είναι στην Ελλάδα το Πήλιο, το Διακοφτό – Καλάβρυτα και το Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία. Τα δύο εξ αυτών είναι στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η αδελφοποίηση των τουριστικών τρένων που προανέφερα της Ελβετίας μπορεί να μας δώσει ταυτόχρονα την σχέση μας με τα τουριστικά τρένα και τον τρόπο που αυτά αναπτύσσονται και ταυτόχρονα μία πολύτιμη εμπειρία για τον τρόπο που μπορεί ίσως να ενταχθούν με ένα οραματικό σχέδιο που είναι δύσκολο αλλά οφείλουμε να το επιχειρήσουμε, με την ένταξη των δύο αυτών γραμμών αν όχι του συνόλου της γραμμής της Πελοποννήσου ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco» είπε μεταξύ άλλων.