FOLLOW US: facebook twitter

Χαμηλότοκα δάνεια από 10.000 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ημερομηνία: 28-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Ανοιχτό για αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μείνει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, που παρέχει σε συνεργασία με τις τράπεζες δάνεια από 10.000 έως 800.000 ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο που αφορούν είτε κεφάλαια κίνησης είτε επενδύσεις

Επιλέξιµες για χρηµατοδότηση είναι υφιστάµενες και υπό ίδρυση πολύ µικρές, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονοµίας, µαζί και τον αγροδιατροφικό (µεταποίηση). Κάθε επιχείρηση µπορεί να ενταχθεί, υπό προϋποθέσεις και στις δύο κατηγορίες δανείων.

Τα επενδυτικά δάνεια θα κυµαίνονται από 10.000 έως 800.000 ευρώ µε διάρκεια 5 έως 12 έτη και µε δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 µήνες έως 2 έτη.

Τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης θα κυµαίνονται από 10.000 έως 300.000 ευρώ σε συνάρτηση µε τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και η διάρκεια αποπληρωµής τους δεν θα υπερβαίνει τους 48 µήνες.

Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, που έχει ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο του «ενδιάμεσου» Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ Ι) είναι προϊόν συνεπένδυσης του ΕΤΕΑΝ και των τραπεζών, παρέχει δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού με ευνοϊκό επιτόκιο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η διατήρηση του προγράμματος έως τον Οκτώβριο, οφείλεται στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να υπάρχει μία ροή χρηματοδότησης των ΜΜΕ, έως ότου ενεργοποιηθεί το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που θα αποτελέσει και την αιχμή του δόρατος του νέου κύκλου χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ πρόκειται να διατεθούν άνω των 900 εκατ. ευρώ για δάνεια και άνω των 100 εκατ. ευρώ για εγγυήσεις δανείων.

Μέχρι την ενεργοποίηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν δάνειο (σ.σ. εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις) από το τρέχον πρόγραμμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 384 εκατ. ευρώ και προέρχεται κατά 192 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ και κατά 192 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες που συμμετέχουν.

Τα δάνεια που χορηγούνται μέσω της συγκεκριμένης δράσης έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις, καθώς μόνο το μέρος της τραπεζικής συμμετοχής σε κάθε δάνειο (50%) είναι έντοκο, ενώ το 50% των κεφαλαίων που εισφέρεται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΤΕΑΝ, είναι άτοκο. Συνεπώς το τελικό επιτόκιο δανεισμού για κάθε δάνειο διαμορφώνεται στο ήμισυ του κατά περίπτωση ισχύοντος επιτοκίου τραπεζικού δανεισμού για κάθε επιχείρηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος