FOLLOW US: facebook twitter

Η Ολυμπία πάντα φεγγοβολά…: Περίπατοι στην πόλη και τον αρχαιολογικό χώρο και μια μοναδική συναυλία στην αυγουστιάτικη πανσέληνο

Ημερομηνία: 28-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Το φως είναι μια έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ολυμπία. Στον τόπο που ακτινοβολεί, που λάμπει, μια αυγουστιάτικη πανσέληνος δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Λουσμένη με το φως της πανσελήνου, πλημμυρισμένη από κόσμο η Αρχ. Ολυμπία ήταν μια όαση το βράδυ της Κυριακής. Χιλιάδες πολίτες θέλησαν να απολαύσουν την κοιτίδα του πολιτισμού και του ολυμπισμού στο φεγγαρόφως. Και οι επιλογές σε αυτό το μικρό μα τόσο ευλογημένο τόπο ήταν πολλές.

Η βόλτα στον ανοικτό αρχαιολογικό χώρο, με την ευγενική και εθελοντική προσφορά του φυλακτικού προσωπικού, από τις εννέα το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, ήταν η πρώτη. Και θα έλεγε κανείς πως διακρίναμε περισσότερο κόσμο ακόμα και από μέρα, να απολαμβάνει αυτό τον νυχτερινό περίπατο, θαυμάζοντας στο φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, τα μνημεία και καταλήγοντας στο αρχαίο στάδιο, για να ξαποστάσει, να γαληνέψει με το τοπίο και να επιστρέψει πάλι πίσω. Ακόμα και η διαδρομή ανεβαίνοντας από τι γέφυρα του Κλαδέου ήταν μαγεία.

Η δεύτερη επιλογή ήταν να χαρεί κάποιος την υπέροχη Klaudia Delmer και τους εξαιρετικούς Mottet να την συνοδεύουν στην κιθάρα, το βιολί και το ακορντέον. Στο αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου, με το φεγγάρι να παρακολουθεί κι αυτό, το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει με τη μοναδική ερμηνεία της Ιταλοπολωνικής καταγωγής Klaudia Delmer, που μεγάλωσε στην Ισπανία αλλά την κέρδισε η Ελλάδα, να ερμηνεύει τον «Ίσκιο της ελιάς» που μελοποίησε ο Μίμης Πλέσσας σε στίχους Γεώργιου Δροσίνη, ειδικά για την καλλιτέχνιδα. Η συναυλία ήταν ένα μουσικό ταξίδι στην Μεσόγειο με τα τραγούδια των λαών που ζουν, δημιουργούν και ξαποσταίνουν κάτω απ’ τον ίσκιο της ελιάς. Ερμήνευσε ακόμα αγαπημένα τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Ανδρέου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Κώστα Λιβαδά, Βαγγέλη Φάμπα, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Σταύρου Ξαρχάκου, Θανάση Παπακωσταντίνου, Βαγγέλη Βατσινέα καθώς και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, αλλά και αρκετά από την Ιταλία και την Ισπανία όπως το «Πριν το τέλος» (Ι giardini di Marzo), «Μην ορκίζεσαι» (Come Mona Lisa), κλπ.,  αλλά και ελληνικά τραγούδια που ακούστηκαν σε άλλες χώρες όπως το «Ερωτικό ως Gioco d’ombre» του Νίκου Ξύδακη  σε στίχους της Klaudia Delmer (Ερωτικό), «Il Canto Di Un’eneide Diversa» (Μια πίστα από φώσφορο) του Θάνου Μικρούτσικου…

Παρόντες εκεί μεταξύ άλλων ήταν ο δήμαρχος Ολυμπίας κ. Κοτζάς, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αηδόνης, η διευθύντρια της ΕΦΑ Ηλείας κα Κόλλια, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Δημητρέλλος, ο δασάρχης Πύργου κ. Λάττας, ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Δεββές, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Φλέσσας, η πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμουκα Αντωνοπούλου κ.α.

Η τρίτη επιλογή ήταν μια βόλτα στην αγορά της παγκόσμιας πόλης, με στάση σε κάποιο από τα καφέ ή τα εστιατόρια. Έλληνες και ξένοι, ντόπιοι και τουρίστες χάρηκαν αυτή τη μοναδική βραδιά, ανανεώνοντας το ραντεβού για την πανσέληνο του επόμενου Αυγούστου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος