FOLLOW US: facebook twitter

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη του λιμανιού η έλλειψη προσωπικού

Ημερομηνία: 20-12-2016 | Συντάκτης:

limeniko-tameio-katakolo

 

Δέσμευση από Υπ. Ναυτιλίας για Νομοθετική ρύθμιση

 

  • Επί τάπητος όλα τα μεγάλα θέματα του Λιμενικού Ταμείου Πύργου στη σύσκεψη με το Γ.Γ. και τα στελέχη του Υπουργείου
  • Μετά τις γιορτές η επίσκεψη Π. Κουρουμπλή στο Κατάκολο

Όλα τα μεγάλα θέματα του λιμένα Κατακόλου, τέθηκαν επί τάπητος, στην προγραμματισμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μεταξύ στελεχών τού Υπουργείου και της Διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου.

Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του  Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, συμμετείχαν ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρ. Λαμπρίδης, ο Δ/ντής της Διευθυνσης Λιμενικών Υποδομών (ΔΛΥ) Αντιπλοίαρχος ΛΣ  Ιωάννης Μυτιληναίος, ο ειδικός συνεργάτης και τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου. Κρίτων Βαλλεράς, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος τού ΔΛΤΠ Λ. Βαρουξής και Σ. Αντωνόπουλος αντίστοιχα, ο προϊστάμενος της Δ/νσης προγραμματισμού του Δήμου Πύργου  Άρης Φιλιππόπουλος και ο τεχνικός σύμβουλος του ΔΛΤΠ Κώστας Μυλωνάς.

Αρχικά, ο Γ.Γ. ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι με στόχο να τα αξιολογήσει και να παρέμβει για την επίλυση τους. Ο κ. Βαρουξής, επισήμανε ότι ουσιώδες και βασικό πρόβλημα, αποτελεί η έλλειψη προσωπικού και εξήγησε ότι ο κύριος λόγος είναι ο παραχαιωμένος Οργανισμός Λειτουργίας της υπηρεσίας, κάτι το οποίο πολλές φορές εμποδίζει την Αποκεντρωμένη  Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο να εγκρίνουν εναλλακτικές λύσεις μέσω της πρόσληψης ειδικών συνεργατών, εξαντλώντας το γράμμα τού νόμου και απαιτώντας τις θέσεις αυτές να καλύπτει το πολιτικό προσωπικό (το οποίο δεν υπάρχει). Παράλληλα τονίστηκε ότι η νέα Διοικηση έχει υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου προς έγκριση σχεδιο νέου ΟΕΥ κάτι το ποίο θα δώσει τη βάση στις Ελεγκτικές υπηρεσίες για την έγκριση της κάλυψης των απαραίτητων θέσεων επάνδρωσης του Λιμενικού Ταμείου.
Όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας και της εφαρμογής νέας κυκλοφοριακής μελέτης, έγινε εκτενής αναφορά στις ενέργειες που έχουν γίνει για την κάλυψη με προσωπικό ασφαλείας (security), υπεύθυνου ασφαλείας λιμενικής εγκατάστασης (ΥΑΛΕ), της προμήθειας Η/Μ εξοπλισμού παρακολούθησης και ελέγχου των χώρων υψίστης ασφαλείας (ISPS), καθώς και για την διοργάνωση ημερίδων όπου οι τοπικές αρχές (Δήμος Περιφέρεια, Βουλευτές κ.λ.π.) θα ενημερωθούν για την προϋπόθεση επιλογής από τις ναυτιλιακές εταιρείες των τουριστικών λιμένων της χώρας μας.
Ο αντιπρόεδρος Διον. Αντωνόπουλος  αναφέρθηκε στο χρονίζον θέμα της μη κανονικής λειτουργίας τού Τελωνείου Κατακόλου με τον κ. Λαμπρίδη να εκδηλώνει το αμέριστο ενδιαφέρον του για το θέμα, επισημαίνοντας ότι άπτεται των αρμοδιοτήτων  της Γραμματείας. Μάλιστα , το χαρακτήρισε υψίστης σημασίας  και ζήτησε την υποβολή σχετικού υπομνήματος με όλο το ιστορικό, κάτι το οποίο θα γίνει εντός των προσεχών ημερών.

limeniko-ypourgeio

Στη συνέχεια έγινε από τους κ.κ. Φιλιππόπουλο και Μυλωνά ενημέρωση τόσο για το πλαίσιο των αναπτυξιακών στόχων όσο και των προκλήσεων που δημιουργούνται από το ανταγωνιστικό  περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο, καθώς και την πρόθεση του ΔΛΤΠ να λαμβάνει στοχευμένες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων από τη διεθνώς αρνητική οικονομική συγκυρία μέσω της προώθησης νέων καινοτόμων δράσεων. Παράλληλα επισημάνθηκε η πρόθεση της Διοίκησης να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας, με την υλοποίηση υποδομών που θα καταστήσουν το λιμάνι σύγχρονο και ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε αναλυτική αναφορά τόσο για τα εκτελούμενα έργα και για τα ευρισκόμενα σε διαδικασία αξιολόγησης και προένταξης, όσο και για τους αναπτυξιακούς στόχους τού λιμένα.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα έργα ανάπλασης τής χερσαίας ζώνης (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2014-2010), το έργο αντικατάστασης στεγάστρων στην επέκταση της χερσαίας ζώνης (χρηματοδότηση Δημοσίων επενδύσεων), τα προτεινόμενα έργα αναβάθμισης της μαρίνας και τα έργα αναβάθμισης τού κεντρικού προβλήτα (λειτουργική και αισθητική) με παράλληλη ανάπτυξη υποδομής ηλεκτροκίνητων οχημάτων (χρηματοδότηση INTERREG GREECE – ITALY), η προτεινόμενη ανάπλαση του αλσυλίου Κατακόλου (χρηματοδότηση LEADER), η δημιουργία καταδυτικού κέντρου και η δημιουργία υποδομών υδατοδρομίου. Για το τελευταίο, ο  Διευθυντής της ΔΛΥ κ. Μυτιληναίος ενημέρωσε για την επικείμενη έκδοση εγκυκλίου που απλοποιεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Τέλος έγινε αναλυτική παρουσίαση των αναπτυξιακών στόχων τού λιμένα μέσω προτάσεων όπως η αναθεώρηση του MASTER PLAN, η επέκταση των ορίων της χερσαίας ζώνης, η ενεργειακή αναβάθμιση τού λιμένα και η μετατροπή του σε «πράσινο λιμάνι», η ανάγκη διερεύνησης των επιπτώσεων της μόλυνσης στην παράκτια ζώνη (πρόβλημα μεδουσών κ.λ.π.) μέσω συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα καθώς και η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου.
Η τεχνική ενημέρωση ολοκληρώθηκε με αναφορά σε δράσεις περιηγητικού και ιστορικού χαρακτήρα όπως η δημιουργία αστικού και περιαστικού ποδηλατόδρομου Πύργου – Κατακόλου, η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου στο βουνό Κατακόλου, η ανάδειξη των δασικών μονοπατιών, έργα ανάδειξης τού Ποντικόκαστρου και έργα ανάδειξης της πρώην λίμνης Μουριάς με τη δημιουργία οικοτουριστικού πάρκου.

Τόσον ο κ. Λαμπρίδης όσο και οι σύμβουλοί του έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις προτάσεις,  και ζήτησαν διαρκή ενημέρωση για την πορεία των έργων ενώ δεσμεύτηκαν για την παροχή τεχνικοοικονομικής βοήθειας σε ζητήματα που τυχόν θα προκύψουν, πάντα σε συνεργασία με τη διοίκηση τού ΔΛΤΠ.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση  ο Γ.Γ. του Υπουργείου ανακοίνωσε, ότι για το θέμα της έλλειψης προσωπικού που το αξιολογεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του λιμανιού, θα προσπαθήσει να περάσει νομοθετική ρύθμιση, επιβεβαίωσε για μιαν ακόμη φορά το ενδιαφέρον τού Υπουργού κ. Παν. Κουρουμπλή και το δικό του για το λιμάνι τού Κατακόλου, το οποίο θεωρούν «Υψηλού Ενδιαφέροντος» και δεσμεύτηκε να συμβάλει με κάθε τρόπο, ώστε με «κοινό σχεδιασμό» να αναπτυχθεί όπως αξίζει στο τρίτο δημοφιλέστερο τουριστικό λιμάνι της Χώρας μας.

Όσον αφορά στην επίσκεψη τού κ. Κουρουμπλή στο Κατάκολο, αυτή θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις Εορτές  και αφού θα έχουν σταλεί στο Υπουργείο τα συμπληρωματικά στοιχεί α που  ζητήθηκαν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος