Τρίτη ματιά: Ο ΓΑΠ στον Αλέξη: Ένα ραντεβού με νόημα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”59989″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα ραντεβού με νόημα, σε μια συγκυρία με ιδιαίτερα οξυμένους τους πολιτικούς συμβολισμούς, επέλεξε να κλείσει χθες ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, εν όψει του ταξιδιού που θα κάνει στην Τουρκία ζήτησε και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε φροντίσει, από καιρό, να θέσει την εν λόγω συνάντηση σε απολύτως θεσμικό πλαίσιο.
Παρά ταύτα, το timing στο οποίο έγινε η συνάντηση δεν είναι πολιτικά αδιάφορο. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να δει τον Αλέξη Τσίπρα στον θερμό ακόμη απόηχο του αιτήματος της Φώφης Γεννηματά για «εκλογές εδώ και τώρα» – ενός αιτήματος, το οποίο οι πληροφορίες έφεραν τον πρώην πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα. Πέρασε επίσης την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου την ώρα που ουκ ολίγοι συντροφοί του στο Κίνημα Αλλαγής στοχεύουν με πυρά κατά ριπάς τον Γιάννη Ραγκούση επειδή διοργάνωσε εκδήλωση για «το μέλλον της προοδευτικής παράταξης» και τον διάλογο μεταξύ κεντροαριστεράς και αριστεράς. Και συνέπεσε η συνάντηση του με τον πρωθυπουργό να γίνει την ίδια ημέρα που ένα έτερο στέλεχος και υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ο Γιάννης Μανιάτης, καταγγέλλει σε συνέντευξή του συμπεριφορές εντός ΚΙΝΑΛ «που λειτουργούν ως «χρυσές χορηγίες» του ΣΥΡΙΖΑ».
Όλα αυτά μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα, μπορεί να σημαίνουν και πολλά. Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, άλλωστε, γίνεται λόγος για απολύτως θεσμικές πρωτοβουλίες που δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση έμμεση ή άμεση έκφραση διαφωνίας με τις επιλογές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.
Η πολιτική, όμως, είναι το κατεξοχήν πεδίο διαχείρισης συμβόλων και συμβολισμών. Και η σημερινή συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα δείχνει πως, για ένα τμήμα τουλάχιστον, του Κινήματος Αλλαγής οι «ίσες αποστάσεις» δεν σημαίνουν απαραιτήτως και «μη διάλογο».
Ή άλλως, αποδεικνύουν πως εκ των πραγμάτων, έχουν ήδη διαμορφωθεί ανοιχτοί δίαυλοι μεταξύ κυβέρνησης και Κινήματος Αλλαγής, και δη σε θεσμικό επίπεδο. Άλλωστε, πριν από τον Γιώργο Παπανδρέου κι ένα ακόμη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα – για την γνωστή πρωτοβουλία του υπέρ της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, την οποία και δέχθηκε θετικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Το γεγονός αυτό επισημαίνεται και από κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να γεννά απαραιτήτως προσδοκίες ευρύτερων συγκλίσεων. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]