FOLLOW US: facebook twitter

Πύλη εξόδου η Ηλεία για τους πρόσφυγες: Δεύτερο περιστατικό σε ένα μήνα-Εντοπίστηκαν 38 παράτυποι μετανάστες στα διεθνή ύδατα

Ημερομηνία: 11-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Το σκάφος ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Κατακόλου

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της εξόδου παράτυπων μεταναστών από τα παράλια της Ηλείας προς την Ιταλία. Μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα στη Γλύφα τη Δευτέρα του Πάσχα, χθες τα ξημερώματα καταγράφηκε ένα ακόμα στα ανοικτά του Κυπαρισσιακού και νοτίως της Ζακύνθου. Το Λιμενικό Σώμα εντόπισε σε ένα μικρό ταχύπλοο 38 παράτυπους μετανάστες από το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία και συνέλαβε τον Ρώσο διακινητή που κατεύθυνε το σκάφος προς την Ιταλία…

Το σκάφος εντοπίστηκε περίπου στις τρεις τα ξημερώματα σε απόσταση οκτώ ναυτικών μιλίων και ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Κατακόλου. Οι 38 παράτυποι μετανάστες, οδηγήθηκαν σε χώρο πίσω από το Λιμεναρχείο λόγω και των κρουαζιερόπλοιων που αφίχθηκαν το πρωί και το βράδυ διανυκτέρευσαν στο ισόγειο του Τελωνείου. Ανάμεσα στους 38 παράτυπους μετανάστες, οι 34 είναι Ιρανοί, τρεις Ιρακινοί και ένας Σύριος. Εξ αυτών 30 είναι άντρες, έξι παιδιά και δύο γυναίκες. Σύμφωνα με πληροφορίες μια τετραμελής οικογένεια που εντοπίστηκε στο σκάφος, είχε καταγραφεί και στην προηγούμενη περίπτωση διαφυγής από τα παράλια της Ηλείας, στη Γλύφα πριν από ένα μήνα. Με βάση τις ίδιες πηγές, οι 38 θα αφεθούν ελεύθεροι το πρωί της Παρασκευής καθώς ολοκληρώθηκε η καταγραφή τους και οι περισσότεροι φέρουν έγγραφα, ενώ ο Ρώσος διακινητής θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πειραιά που είναι αρμόδια για τέτοιες περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί στα διεθνή χωρικά ύδατα. Τη διατροφή τους έχει αναλάβει η Π.Ε. Ηλείας.

Πρόβλημα στο λιμάνι

Ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου Σάκης Αντωνόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε πως το φαινόμενο αυτό, δυσκολεύει πολύ την διαχείριση του λιμένα, όταν υπάρχει και άφιξη κρουαζιερόπλοιων. «Κατανοούμε βέβαια τη θέση τους και συμμεριζόμαστε τα προβλήματά τους. Ένα δρόμο για την ελευθερία ψάχνουν οι άνθρωποι να για ζήσουν. Δυστυχώς το Κατάκολο, δεν έχει τη δυνατότητα να τους εξυπηρετήσει» είπε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπολιμενάρχη Κατακόλου για το συντονισμό τη διαχείριση της κατάστασης.

«Έχουμε τη συμπαράσταση της Περιφέρειας, ήδη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεωργιόπουλος έχει δώσει εντολή για την διατροφή τους. Κάποιοι που θα παραμείνουν εδώ απόψε θα φιλοξενηθούν στο ισόγειο του Τελωνείου και ελπίζουμε έως αύριο το μεσημέρι να έχει λυθεί το πρόβλημα και να έχουν αναχωρήσει. Επαναλαμβάνω ότι είναι ένα άσχημο φαινόμενο για ένα τουριστικό λιμάνι, είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχουμε τέτοια περιστατικά» είπε στις δηλώσεις του και συμπλήρωσε πως ήταν αναμενόμενο να συμβούν τέτοια περιστατικά αφού η Ηλεία έχει μεγάλη ακτογραμμή και βρίσκεται κοντά στην Ιταλία. «Δεν είναι το μοναδικό θα έχουμε και άλλα. Είμαστε σε επαγρύπνηση να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θα γίνουν παραστάσεις στο υπουργείο, ελπίζω σύντομα να βρεθεί η λύση και το Κατάκολο να απαλλαγεί από αυτά τα προβλήματα» σχολίασε ο κ. Αντωνόπουλος.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση

Ιδιαίτερα ανήσυχος ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, με το νέο περιστατικό που επιβεβαιώνει πως πλέον οι διακινητές έχουν στα σχέδιά τους την Ηλεία ως πύλη εξόδου των παράτυπων μεταναστών ή των προσφύγων προς την Ιταλία. «Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα, το σκάφος δεν ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη θάλασσα, πρέπει να είχε κάνει μια διαδρομή δύο ωρών. Άρα το ανησυχητικό είναι πως έχουν φύγει από τα παράλια της Ηλείας και προσπαθήσαν να διαφύγουν νοτίως της Ζακύνθου, βορειοδυτικά προς Ιταλία. Επειδή ένα άλλο τέτοιο περιστατικό συνέβη πριν από ελάχιστο διάστημα και είναι τα δύο που έχουμε καταγράψει, πιθανόν να έχουν συμβεί και άλλα που δεν τα γνωρίζουμε. Φαίνεται να δημιουργείται μια πύλη εξόδου από τα παράλια της Ηλείας. Το είχαμε πει και τότε στην Κυλλήνη και είχαμε ενημερώσει και τις αστυνομικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο ότι πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά. Διότι αυτοί μεταφέρονται από την Αθήνα πιθανόν, προς τα παράλια της Ηλείας με κάποια μεταφορικά μέσα, και εκεί οι έλεγχοι πρέπει να είναι αυστηροί και πυκνοί διαφορετικά θα δημιουργήσουμε μετά την Πάτρα και ότι συμβαίνει τώρα εκεί, μια εναλλακτική πύλη εξόδου και είναι κάτι το οποίο απευχόμαστε. Δεν είναι μόνο η ασφάλεια των κατοίκων, αλλά το ότι είμαστε μια τουριστική περιοχή και μπαίνουμε και σε θερινή περίοδο. Άρα τα μέτρα πρέπει να είναι πολύ αυστηρά» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος, που ενημέρωσε και τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας ώστε να θέσει το θέμα στην συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για χθες με τον αρμόδιο υπουργό κ. Βίτσα. Σχολίασε ακόμα πως θα ζητηθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να ληφθούν μέτρα ώστε να αποφευχθεί το μέλλον η εξέλιξη του φαινομένου.

«Φοβάμαι τη μετακίνηση του όγκου των μεταναστών από την Πάτρα στην Ηλεία για να επιχειρήσουν να φύγουν στην Ιταλία. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα της Πάτρας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως το πρόβλημα πρέπει να μετακινηθεί προς την Ηλεία επειδή δεν υπάρχει η ίδια αστυνόμευση ή οι ίδιες συνθήκες με το λιμάνι της Πάτρας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος