FOLLOW US: facebook twitter

Το 77% των επαγγελματιών πληρώνει πια μικρότερες εισφορές

Ημερομηνία: 07-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

mpalaouras-vouli2

Του Μάκη Μπαλαούρα

Με την είσοδο του 2017, διάφορα μέσα ενημέρωσης, στην επιθυμία τους να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ,άρχισαν να φωνάζουν σε όλους τους τόνους ότι το νέο ασφαλιστικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει «εισφορές-φωτιά». Εμείς γράφαμε ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα και ότι με το ασφαλιστικό του ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών θα έβγαινε κερδισμένη και θα πλήρωνε λιγότερες εισφορές. Όμως ο κόσμος, που δεν είχε δει ακόμη την εφαρμογή του νέου συστήματος στην πράξη, σε μεγάλο βαθμό δυστυχώς πίστευε τις κακόβουλες φωνές. Να όμως που σήμερα, δύο μήνες μετά την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού για τους επαγγελματίες, έχουμε έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για τις ασφαλιστικές εισφορές των μελών της που επιβεβαιώνει εμάς κι όχι εκείνους που μίλαγαν για «εισφορές-φωτιά».Τι λέγαμε το Γενάρη για τα αδιέξοδα του παλιού συστήματος; Ότι εκείνο το σύστημα που βασίζονταν στις ασφαλιστικές κλίμακες, και υπολόγιζε τις εισφορές με βάση τα χρόνια που είχαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην ασφάλιση, με την κρίση είχε πάψει να είναι βιώσιμο. Η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό των επαγγελματιών, αποτελούσε κοινωνικό πρόβλημα: το 40% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, περίπου 350.000 άτομα, με χαμηλά έσοδα, αδυνατούσαν να καταβάλλουν εισφορές, έτσι είχαν καταλήξει ανασφάλιστοι και υπερχρεωμένοι στον ΟΑΕΕ και απειλούνταν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχειών. Αυτή η αδιέξοδη κατάσταση αποτελούσε, συν τοις άλλοις, ωρολογιακή βόμβα για τη βιωσιμότητα και του ΟΑΕΕ, που εισέπραττε όλο και λιγότερες εισφορές: πώς θα κατάφερνε να καλύψει τις συντάξεις;

Η λύση που φέραμε εμείς ήταν η αποσύνδεση των εισφορών από τα χρόνια ασφάλισης και η σύνδεσή τους με το πραγματικό εισόδημα. Κι όταν λέμε πραγματικό εισόδημα, εννοούμε εντελώς πραγματικό, το γνωστό ως καθαρό φορολογητέο εισόδημα, που προκύπτει αφού αφαιρεθούν από τα μικτά έσοδα τα έξοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές της εκάστοτε χρονιάς. Με τον τρόπο αυτό, φτιάξαμε ένα ασφαλιστικό που έδινε λύση σε όσους επαγγελματίες πιέζονται οικονομικά από την κρίση και έχουν συρρίκνωση εσόδων. Στο νέο σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ όσοι έχουν υψηλά έσοδα και μπορούν, πληρώνουν περισσότερα και όσοι έχουν χαμηλά έσοδα και δεν μπορούν, πληρώνουν λιγότερα, ανεξαρτήτως έτους υπαγωγής στην ασφάλιση.

Τι διαπίστωσε έρευνα της ΕΣΕΕ για το νέο ασφαλιστικό του ΣΥΡΙΖΑ

Για το νέο σύστημα καταβολής εισφορών, έκανε έρευνα ΕΣΕΕτον Φεβρουάριο, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εμπορικών επιχειρήσεων.

Το πρώτο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα της ΕΣΕΕ είναι ότι το 77% των ερωτηθέντων διαπίστωσε ότι με το νέο σύστημα κλήθηκε να καταβάλλει χαμηλότερες εισφορές από ότι με το προηγούμενο σύστημα, το 9% θα καταβάλλει περίπου τις ίδιες εισφορές με το προηγούμενο σύστημα και μόνο το 14% θα καταβάλλει υψηλότερες εισφορές με το νέο σύστημα σε σχέση με το προηγούμενο.  Από τον πρώτο μήνα της εφαρμογής του νέου συστήματος δηλαδή φάνηκε ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και μάλιστα για τα τρία τέταρτα εξ αυτών, το νέο σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ έφερε ελαφρύνσεις και όχι επιβαρύνσεις, όπως ακριβώς το λέγαμε.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της έρευνας της ΕΣΕΕ έχει να κάνει με το βαθμό ανακούφισης των επαγγελματιών από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορώντους με το  νέο σύστημα: από τους επαγγελματίες που ανέφεραν ότι είδαν τις νέες ασφαλιστικές εισφορές να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, ο ένας στους δύο δήλωσε ότι μειώθηκαν πολύ,  ο ένας στους τέσσερις ότι μειώθηκαν πάρα πολύ και ο ένας στους τέσσερις ότι μειώθηκαν λίγο. Αυτό σημαίνει ότι το 75% των επαγγελματιών που πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές με το νέο σύστημα, εκτιμά ότι οι μειώσεις εισφορών που είχαν είναι μεγάλες ή πολύ μεγάλες, άρα του προσφέρουν αξιοσημείωτη ανακούφιση.

Η μέση εισφορά μειώθηκε με το νέο σύστημα κατά 25%,

Το τρίτο στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα της ΕΣΕΕ είναι η εκτίμηση για το ύψος της μείωσης της μέσης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι επαγγελματίες μέλη της ΕΣΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα, η μέση μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που πλήρωναν με βάση το προηγούμενο καθεστώς βρισκόταν γύρω στα 350 ευρώ, ενώ με βάση το νέο σύστημα διαμορφώθηκε στα 261 ευρώ. Η μέση μηνιαία ασφαλιστική εισφορά μειώθηκε με το νέο σύστημα κατά 90 ευρώ, δηλαδή κατά 25%, περιορίζοντας το κόστος της ασφάλισης στους επαγγελματίες.

Το ψέμα και η προπαγάνδα όμως έχουν κοντά ποδάρια. Και η αλήθεια είναι ότι το ασφαλιστικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλικότερο στους αυτοαπασχολούμενους από το προηγούμενο καθεστώς.Αυτό δεν θα πει ότι φτιάξαμε το τέλειο σύστημα: φτιάξαμε ένα σύστημα βαρύτερογια μια μικρή μειοψηφία, το 14% των αυτοαπασχολουμένων, που έχουν εισόδημα και μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Ευνοϊκότερο όμως για τη μεγάλη πλειοψηφία, το 77% των αυτοαπασχολουμένων, που μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα, την άσκηση του επαγγέλματός τους, χωρίς να υπερχρεώνεται στο ασφαλιστικό τους ταμείο και το κράτος. Θυμίζω, ότι τα ίδια έλεγαν και για τους αγρότες. Όπως όμως απόδειξα σε παλαιότερο άρθρο μου,  με το συνδυασμό του ασφαλιστικού και του φορολογικού τους,  το 90%, των αγροτών θα έχει μικρότερη επιβάρυνση από τη σημερινή, ενώ η ελάχιστη σύνταξη θα είναι, τουλάχιστον 384 € που θα λαμβάνουν οι αγρότες της χώρας μας!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος