FOLLOW US: facebook twitter

«Τι εξυπηρετεί το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ήλιδας;»

Ημερομηνία: 07-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

farmakeytikos-sullogos-koinwniko-farmakeio-ilidas

Αντίδραση από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηλείας

Προβληματισμός για τη δομή, δεδομένου ότι οι ανασφάλιστοι πλέον καλύπτονται πλήρως ιατροφαρμακευτικά

Τον προβληματισμό του σχετικά με τη σκοπιμότητα της ίδρυσης Κοινωνικού Φαρμακείου μέσω ΕΣΠΑ στο Δήμο Ήλιδας, δεδομένου ότι έχει νομοθετηθεί από την κυβέρνηση η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, εκφράζει το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας. Όπως επισημαίνεται, τον προβληματισμό αυτό τον εξέφρασαν με έγγραφο τους και στον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας αναφέρει:

«Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας ότι από την μεριά της κυβέρνησης έχει Νομοθετηθεί η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφαλίστων συμπολιτών μας οπότε για μας δημιουργείται εύλογα το ερώτημα τι εξυπηρετεί και σε ποιους απευθύνεται αυτή η δομή.

 Είναι σε όλους γνωστή η ευαισθησία του Συλλόγου μας σε αυτό το θέμα και γι αυτό και για όσο καιρό οι ανασφάλιστοι δεν είχαν περίθαλψη έκανε ότι μπορούσε να τους «καλύψει» στο μέτρο του δυνατού μέσω του  κοινωνικού φαρμακείου που λειτούργησε τον πόλη του Πύργου επί τρία χρόνια και το οποίον απευθύνονταν στους ανασφάλιστους όλου του Νομού.

Θεωρούμε ότι κάναμε ότι ήταν δυνατόν και δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούμε και σε συγκεκριμένα νούμερα που έχουμε  δεδομένου ότι στην συγκεκριμένη δομή είχαμε εγκαταστήσει και πλήρη μηχανογραφική υποστήριξη.

 Και όλα αυτά χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και χωρίς να ζητήσουμε την «βοήθεια» από κάποια ΜΗΜΥΟ που πολύ είναι της μοδος τελευταία.

Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι αυτές οι κινήσεις έχουν νόημα μόνο αν γίνονται σε εθελοντική βάση και όχι όταν χρησιμοποιούνται κρατικά χρήματα σε μια εποχή που αυτά δεν περισσεύουν….

Δεν υπάρχει πλέον καμιά σκοπιμότητα το κράτος να σπαταλά πόρους στην κατεύθυνση κοινωνικών δομών σχετικά με την υγεία …..

Αν θεωρεί ανεπαρκείς τις ήδη υπάρχουσες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την υλοποίηση των Νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχει πάρει, τι πιο απλό από τα να κατευθύνει σε αυτές τις δομές τα συγκεκριμένα ποσά που δεν και λίγα.

farmakeio

Για το θέμα αυτό την Παρασκευή 24-02-2017 συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κος Θεοδωρόπουλος Δημήτρης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κος Τσαούσης Κώστας με τον Δήμαρχο Αμαλιάδας.

Σαν Φαρμακευτικός Σύλλογος καλέσαμε τον κο Δήμαρχο να επανεξετάσει το όλο θέμα για το οποίον δεν μπορούμε να δούμε ότι εξυπηρετεί πλέον κοινωνικές άλλες ανάγκες».

Η επιστολή στο Δήμαρχο Ήλιδας

«Κύριε Δήμαρχε

Διαβάσαμε στα τοπικά ΜΜΕ ότι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ηλιδας προβλέπεται η δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου σισιτίου και Κοινωνικού Φαρμακείου για τα οποία έχει προϋπολογιστεί ένα συγκεκριμένο ποσό

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο δομή του Κοινωνικού Φαρμακείου έχει συμπεριληφθεί εκ παραδρομής.

Αυτό είναι εύλογο από την στιγμή που αυτή η δομή δεν εξυπηρετεί τίποτα δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει Νομοθετήσει την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφαλίστων συμπολιτών μας.

Τούτου δοθέντος είναι απορίας άξιο ποια κοινωνική ανάγκη φιλοδοξείτε να εξυπηρετήσετε με την δομή του Κοινωνικού Φαρμακείου ….

Είναι γνωστό ότι στην πόλη του Πύργου λειτούργησε επί τρία χρόνια Κοινωνικό Φαρμακείο το οποίον και απευθύνετε σε μη ασφαλισμένους συμπολίτες μας όλου του Νομού και είναι για μας ανεξήγητο το ότι δεν θελήσατε να γίνεται κοινωνός αυτής της εμπειρίας μας πριν αποφασίσετε την ίδρυση του Κοινωνικού Φαρμακείου στον Δήμο Ηλιδας.

 Το Κοινωνικό Φαρμακείο στον Δήμο του Πύργου λειτούργησε καθαρά σε εθελοντική βάση με την προσωπική εργασία μελών του Συλλόγου μας αρνούμενοι εκ πεποιθήσεως να το εντάξουμε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή να απευθυνθούμε σε κάποια ΜΗΚΥΟ……

Η δομή αυτή ανέστειλε την λειτουργία της ως προς το σκέλος της χορήγησης φαρμάκων μετά από σύμφωνη γνώμη και του Δημάρχου του Πύργου δεδομένου ότι μετά την Νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης εξέλειπαν οι λόγοι που επέβαλαν την λειτουργία του.

Εξακολουθεί όμως να λειτουργεί όσον αφορά το σκέλος της συλλογής φαρμάκων τα οποία και αποστέλλουμε τόσο στο Νοσοκομείο του Πύργου όσον και στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα με το μεταναστευτικό.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επανεξετάσετε το όλο θέμα με την δέουσα προσοχή δεδομένου ότι οι κοινωνικές δομές έχουν νόημα μόνο αν εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες.

Θα ήταν άδικο για σας να δοθεί η εντύπωση ότι η όλη κίνηση εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι σαν Σύλλογος είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να εξετάσουμε την σκοπιμότητα και την Νομιμότητα αυτής της ενέργειας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος