FOLLOW US: facebook twitter

Στο Κατάκολο 41 παράτυποι μετανάστες

Ημερομηνία: 29-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Εντοπίστηκαν στα Στροφάδια σε ιστιοφόρο– Κινητοποίηση της FRONTEX – Επί ποδός οι Αρχές στον Πύργο – Συνελήφθησαν οι διακινητές

Συνολικά 41 παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν σε ένα εντεκάμετρο ιστιοφόρο στα ανοικτά του Ιονίου τα ξημερώματά της Κυριακής, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Βοηθείας «112». Το σκάφος με τους μετανάστες ακινητοποιήθηκε κοντά στα Στροφάδια, από το πλοίο της Ευρωπαϊκής Δύναμης Φύλαξης Συνόρων FRONTEX και μαζί με το ναυαγοσωστικό σκάφος Ν/Γ 516, μετέφεραν τους επιβαίνοντες στο λιμάνι Κατακόλου. Στο ιστιοφόρο συνελήφθησαν τα δύο μέλη του πληρώματος υπήκοοι Ουκρανίας που φέρονται να είναι και οι διακινητές των παράτυπων μεταναστών.

Δηλώνουν Πακιστανοί

Οι 41 παράτυποι μετανάστες μετεπιβιβαστήκαν στο πλοίο της FRONTEX, ενώ οι διακινητές στο ναυαγοσωστικό. Μάλιστα προσπαθώντας να αποφύγουν τις σε βάρος τους συνέπειες δήλωσαν ασθενείς. Οι 41, δηλώνουν όλοι υπήκοοι Πακιστάν, δεν φέρουν μαζί τους συνοδευτικά έγγραφα – τα οποία εκτιμάται πως πέταξαν – και ανάμεσά τους δεν βρίσκονται γυναίκες και παιδιά, παρά μόνο μερικοί έφηβοι. Οι Αρχές ανεπίσημα εκτιμούν πως δεν πρόκειται για Πακιστανούς, αλλά Ιρακινούς και Αφγανούς. Ωστόσο το «μυστήριο» θα λύσει η διαδικασία ταυτοποίησής τους, από το Λιμεναρχείο Κατακόλου και την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας. Το βράδυ της Κυριακής αναμενόταν να διανυκτερεύσουν στο χώρο του Τελωνείου Κατακόλου, ενώ για τη συνέχεια είναι πιθανό να μεταφερθούν στα κρατητήρια της Δ.Α. Ηλείας καθώς δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι χώροι. Εφόσον ταυτοποιηθούν είναι πιθανόν να αφεθούν με την εφαρμογή σε βάρος τους του μέτρου της Διοικητικής Απέλασης που σημαίνει ότι θεωρητικά εντός τριάντα ημερών θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η διαδρομή τους

Οι 41 παράτυποι μετανάστες από τα πρώτα που έχουν αναφέρει στις τοπικές αρχές είναι πως ξεκίνησαν το ταξίδι με το ιστιοφόρο από την Τουρκία με προορισμό της Ιταλία. Ωστόσο η κατάσταση στην οποία βρέθηκαν παρότι ήταν στοιβαγμένοι μέσα σε ένα μικρό χώρο στο σκάφος, δεν ήταν τέτοια που να δικαιολογεί την πολυήμερη ταλαιπωρία τους στη θάλασσα ταξιδεύοντας. Έτσι εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανό το ταξίδι τους να ξεκίνησε επί ελληνικού εδάφους. Από την άλλη εκτιμάται πως για να αποφύγουν τις σε βάρος τους συνέπειες την ώρα που αντιλήφθηκαν πως εντοπίστηκαν από την FRONTEX κάλεσαν τον αριθμό 112 για να τεθούν σε καθεστώς διάσωσης…

Άμεση η κινητοποίηση

Πέρα από την άμεση κινητοποίηση του Λιμεναρχείου Κατακόλου με όλες του τις δυνάμεις υπό τον Λιμενάρχη κ. Ακουμιανάκη, άμεσα συνέδραμε στην υπόθεση και η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση από την ανθρωπιστική πλευρά. Παράλληλα ενημερώθηκαν η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας όπου έφτασαν στο Κατάκολο ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του νομού Χρήστο Αναγνωστόπουλο, όπως και ο δήμος Πύργου, που κινητοποιήθηκε με τους αντιδημάρχους Ανδρέα Σκαρτσιάρη και Βασίλη Σεϊντή λόγω άδειας του δημάρχου, την υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Κική Διονυσοπούλου και το προσωπικό της υπηρεσίας όπως το προσωπικό της κοινωνικής υπηρεσίας με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Να σημειωθεί πως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου θα λάβει ειδική μέριμνα καθώς το πρωί σήμερα αναμένεται άφιξη κρουαζιερόπλοιων με μεγάλο αριθμό τουριστών. Οι υπηρεσίες έχουν αναλάβει τη μέριμνα για την σίτιση των παράτυπων προσφύγων. Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε πως έγινε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα σωστά.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος