Πρόταση δημιουργίας 6 Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ηλεία από Α. Σαλπέα, Μητρόπολη, Δήμους και φορείς
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51838″ img_size=”full”][vc_column_text]
Στόχος η ανάπτυξη σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ευνοϊκό πλαίσιο ανάπτυξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (Α.Π.Ε.) σε τοπικές κοινωνίες προσφέρεται πλέον μετά την δημοσίευση του Νόμου 4513/2018 για τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Ηδη μάλιστα, στην Ηλεία το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και έχει δημιουργηθεί σύμπραξη φορέων για την ανάπτυξη Ενεργειακών Κοινοτήτων με πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή της ΠΛΕΙΑΣ Αργύρη Σαλπέα και την υποστήριξη του Μητροπολίτη Ηλείας. Στη σύμπραξη φορέων συμμετέχουν ακόμα, οι Δήμοι Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας, Ζαχάρως και Ανδραβίδας -Κυλλήνης, το ΕΒΕ Ηλείας, ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΤΕΕ Ηλείας , το ΚΤΕΛ ν. Ηλείας, η Βιομηχανία Παναγιωτόπουλος, ο Συνεταιρισμός ΤΑΞΙ Πύργου, οι οποίοι πέραν της άμεσης κλιμάκωσης των ενεργειών οργάνωσης και ανάπτυξης Ενεργειακών Κοινοτήτων στον Νομό, επιδιώκουν παράλληλα συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Σταθάκη.
Η συνάντηση επιδιώκεται για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στον Νομό Ηλείας, ο οποίος είναι τεχνικά αποκλεισμένος από νέες άδειες Α.Π.Ε και κατά συνέπεια ακυρώνουν για τον Νομό μας τα ευεργετήματα του Νομοσχεδίου, τα οποία δημιουργούν νέες και σοβαρές προοπτικές αειφορικής ανάπτυξης, αλληλεγγύης και κοινωνικής φροντίδας.
Η πρωτοβουλία- σύμπραξη των προαναφερομένων Φορέων αιτείται την αξιοποίηση της υπάρχουσας ισχύος στο δίκτυο του Νομού Ηλείας κατά προτεραιότητα για Ενεργειακές Κοινότητες και να μην μεταφερθεί σε άλλους Νομούς της Πελοποννήσου.
Η υπάρχουσα κενή ισχύς στον Νομό Ηλείας είναι της τάξεως των 6Mw τουλάχιστον και είναι αρκετή για την δημιουργία 6 Ενεργειακών Κοινοτήτων, οι οποίες θα ελαχιστοποιήσουν έως μηδενισμού τις Ενεργειακές ανάγκες Σχολείων , Ιδρυμάτων, φτωχών Οικογενειών αλλά και ενεργοβόρων Επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα στο αίτημα τους αιτούνται την αξιοποίηση της υπάρχουσας και προαναφερόμενης ισχύος 6 MW [ 1 Mw/ανά Ενεργειακή Κοινότητα ] από τις υπό σύσταση 6 Ενεργειακές Κοινότητες του Νομού, βασικοί εταίροι των οποίων κατά πλειοψηφία είναι νομικά πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού δικαίου, με ευρύτατη κοινωνική προσφορά.
Μέσω του θεσµού των Ενεργειακών Κοινοτήτων παρέχεται η δυνατότητα και δημιουργείται µια τεράστια δυναµική στις τοπικές κοινωνίες, ιδιώτες-πολίτες, Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), καθώς και σε άλλα νοµικά πρόσωπα να αναπτύξουν επενδυτικά εγχειρήματα προοπτικές που γίνονται ακόμη περισσότερο σοβαρότερες μέσω των επιδοτήσεων που προβλέπονται για την δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Οι Ενεργειακές Κοινότητες αναµένεται ότι θα επιτρέψουν τη μετάβαση σε αποκεντρωμένες, αποδοτικότερες και καινοτόμες λύσεις παραγωγής και χρήσης ενέργειας που θα βασίζονται στην τοπική συμμετοχή και πρωτοβουλία.
Οι Ε.Κοιν. δραστηριοποιούνται στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), της Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας, της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, των βιώσιµων μεταφορών, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, διανοµής και προμήθειας ενέργειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν
Δικαίωμα συμμετοχής στις Ενεργειακές Κοινότητες έχουν φυσικά πρόσωπα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της ίδιας περιφερειακής ενότητας εντός της οποίας βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν. ή επιχειρήσεις αυτών και Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού εντός των διοικητικών ορίων των οποίων βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν.
Αργύρης Σαλπέας, πρ. ΠΛΕΙΑΣ για Ενεργειακές Κοινότητες: «Ναι από Σταθάκη στην ένταξη Πολυκατοικιών και Οικισμών στο Εξοικονομώ»
Ο κ. Σαλπέας, αναφερόμενος στην προσπάθεια της ΠΛΕΙΑΣ για τις Ενεργειακές Κοινότητες, τόνισε ότι ως πρόταση έχει τεθεί από το 2012 και ένα χρόνο αργότερα, το 2013, η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από το Μητροπολίτη Ηλείας και την Ιερά Σύνοδο μέσω της οποίας έθεσε το αίτημα ο Μητροπολίτης Ηλείας στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής. «Σήμερα έχει ήδη ψηφισθεί το εξαιρετικό Νομοσχέδιο αλλά η Ηλεία είναι πάλι απέξω από τα ευεργετήματα.
Ελπίζω η πρωτοβουλία των φορέων να επιτύχει τον στόχο αξιοποίησης υπέρ των Ενεργειακών Κοινοτήτων του Νομού μας της υπάρχουσας ισχύος και να μη μεταφερθεί αυτή σε άλλους Νομούς της Πελοποννήσου. Το ψηφισθέν νομοσχέδιο, μπορεί να αλλάξει τα παραγωγικά δεδομένα της Χώρας, και τα κόστη ζωής των συμπολιτών μας, αρκεί να γίνει σωστή και σοβαρή αξιοποίηση του» είπε και ανακοίνωσε και μια είδηση της τελευταίας στιγμής τονίζοντας πως «ο Υπουργός Ενέργειας κος Σταθάκης δέχτηκε την πρόταση μου για ένταξη των μικρών Ενεργειακών Κοινοτήτων [Πολυκατοικίες και Οικισμοί ] στο πρόγραμμα <Εξοικονομώ] κάτι, που μέσω των προβλεπομένων επιδοτήσεων θα διευκολύνει πάρα πολύ την δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων από μικρούς καταναλωτές. Στους καιρούς που ζούμε, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό οι ένοικοι μιας Πολυκατοικίας η 10 σπίτια ενός χωριού, να μπορέσουν να μηδενίσουν το κόστος θέρμανσης, ψύξης και των άλλων ενεργειακών τους αναγκών».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]