Πάνω από 6000 ελαιόδεντρα κάηκαν στα Καλυβάκια: Τεράστια η ζημιά-Οι ελαιοπαραγωγοί μετράνε τις πληγές τους
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”58208″ img_size=”full”][vc_column_text]
Ολοκληρωτική η καταστροφή από την φωτιά-Οι κάτοικοι της περιοχής μετράνε πλέον τις πληγές τους
Τις πληγές τους μετράνε οι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή των Καλυβακίων, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής. Εκτιμούν πως περίπου 6.000 ελαιόδεντρα έχουν επηρεαστεί από τη «λάβα» που πέρασε μέσα από τα λιοστάσια και τουλάχιστον οι μισές θα πρέπει να κοπούν από τι ρίζα. Ένα σημαντικό εισόδημα για τους κατοίκους της περιοχής χάνεται, όχι μόνο για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο αλλά και για αυτές που ακολουθούν. Αρκετοί από τους παραγωγούς επισημαίνουν σε δηλώσεις τους, πως το 2007 είχαν γλιτώσει τη μεγάλη καταστροφή, όχι όμως και τώρα.
Μια περιήγηση στους ελαιώνες των Καλυβακίων στην ευρύτερη περιοχή των παλιών Καλυβακίων έως τα όρια με τη Φρίξα και τη Σκιλλουντία, αρκεί για να δει κάποιος το μέγεθος της καταστροφής…
«Είχαμε πολλή ζημιά στις ελιές από την πυρκαγιά, ειδικά σε όσες ήταν γύρω από το δάσος. Μερικά λιοστάσια έχουν καεί εντελώς. Δεν ξέρω πότε θα ξαναβγάλουμε λάδι, θα περάσουν 6-7 χρόνια, όπως είχε γίνει και το 2007. Ελπίζω να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις» σχολίασε ο Ηλίας Κατσάνης.
Ο πρώην πρόεδρος των Καλυβακίων, Παναγιώτης Βασιλόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «… τα Καλυβάκια έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Κάηκε το 70% της περιοχής. Οι ελιές που είχαν ανθίσει, καταστράφηκαν. Σαν παραγωγή τελείωσε. Όσες ελιές ήταν κοντά στο δάσος, έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή, γιατί η λάβρα έφευγε 30 μέτρα μπροστά από την εστία και έφτανε ως τη μέση του ελαιώνα. Είπαμε στην κα Πανταζοπούλου του ΕΛΓΑ, ότι η ζημιά είναι μεγάλη και θα φανεί στις 10 μέρες. Η ζημιά είναι σε 6.000 ρίζες, από τις οποίες οι μισές θα κοπούν ολοκληρωτικά» σημείωσε. Όμως θέλησε να δώσει και μια απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκαν μέσα από δηλώσεις οι κάτοικοι των Καλυβακίων για την αντίδρασή τους στην πυρκαγιά. «Εμείς βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε στη φωτιά και πήραμε και συγχαρητήρια από τον Στρατηγό, γιατί τρέχαμε και βοηθούσαμε την Πυροσβεστική. Καλό είναι να μη λέγονται παραπανίσιές κουβέντες και να σταματήσουν. Να λογικευτούμε και να πάμε σε μια καλύτερη αντιμετώπιση για τις αποζημιώσεις. Όλοι πάθαμε ζημιά» σχολίασε.
«Πάθαμε μεγάλη καταστροφή- Δεν έμεινε τίποτα»
Ο Γιάννης Γεωργιόπουλος με παράπονο περιέγραψε το μέγεθος της καταστροφής. «Πάθαμε μεγάλη ζημιά, δεν έμεινε τίποτα. Βλέπεις να υπάρχει κράτος; Ο Τσίπρας έλεγε και κορόιδευε. Πού είναι τα αεροπλάνα να σβήσουν τις φωτιές; Έχω 1400 ρίζες ελιές και τώρα δεν μπορώ να μαζέψω λάδι. Ποιος θα μου δώσει λάδι να φάω και να πουλήσω; Όσα λιοστάσια ήταν κοντά σε βουνά, με τον ισχυρό άνεμο καταστράφηκαν» δήλωσε.
«Πάθαμε μεγάλη ζημιά, περισσότερο κι από το 2007, γιατί ήταν τοπική φωτιά και δεν την πρόλαβαν, γιατί ήταν βράδυ και με 10 μποφόρ. Φοβηθήκαμε και για το χωριό» είπε ο Γιώργος Ντόβας. «Από ό,τι ακούω, έχουν καεί 6.000 με 7.000 δέντρα, αλλά κι αυτά που δεν κάηκαν έχουν αρπάξει από τη φλόγα. Το στήριγμα της περιοχής είναι το λάδι. Από αυτό ζουν οι κάτοικοι, εδώ του χρόνου θα δυσκολευτούν να βγάλουν παραγωγή. Οι ελιές έχουν τραυματιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Θανάσης Κατσάνης αγρότης στην περιοχή σχολίασε πως τα λόγια περιττεύουν αυτή την ώρα, που προέχει να έλθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να εκτιμήσουν τη ζημιά. «Εμείς ως αγρότες, εκτιμούμε ότι η ζημιά είναι τόσο μεγάλη όσο και του 2007. Έχω πάθει ζημιά σε 150 ελιές. Χάνουμε λάδι για πολλά χρόνια. Για να γίνει ένα δεντράκι, θέλει 10-12 χρόνια. Του 2007 οι ελιές βγάζουν το πολύ 30 κιλά. Πότε να γίνει το δέντρο για πάρουμε λεφτά;» αναρωτήθηκε.
Για ολοκληρωτική καταστροφή έκανε λόγο ο ελαιοπαραγωγός στα Καλυβάκια, Κώστας Βασιλόπουλος. «Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά, ολοκληρωτική καταστροφή. Στο χωριό μας η ζημιά ανέρχεται στις 6.000 – 7.000 δέντρα και γύρω στις 3.000 έχουν καεί ολοσχερώς. Θέλουν κόψιμό στη ρίζα και άλλες στα σταυρούδια. Έχει γίνει μεγάλη ζημιά, καθώς έχουν καεί γύρω στα 2.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα και δάσος. Ζητάμε να ενταχθούμε στα ΠΣΕΑ γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό που έχει πάθει. Επιβαρυνόμαστε για να κόψουμε τις ελιές, εργατικά, κάποιο κόστος. Ο κόσμος μέχρι τώρα, έχει ραντίσει, έχει λιπάνει, έχει γίνει μεγάλη ζημιά, στο χωριό μας έχει γίνει ολοκληρωτική καταστροφή. Σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα με αυτό που βλέπεις. Έχουμε πάθει ζημιά και δε μπορούμε να σταθούμε στον τόπο. Το 2007 δεν πάθαμε τόση ζημιά σε ελαιόδεντρα που πάθαμε τώρα» είπε.
Τέλος ο πρόεδρος του χωριού Πάνος Γεωργακόπουλος χαρακτήρισε πάρα πολύ μεγάλη την καταστροφή, κάνοντας λόγω για 1700 στρέμματα δάσους και ελαιόδεντρων που χάθηκαν στις φλόγες. «Υπολογίζουμε ότι έχουν καεί περίπου 7.000 ελαιόδεντρα από λίγο μέχρι και ολοσχερώς. Αυτό που ζητάμε είναι να παγώσουν οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ή έναν χρόνο, λεφτά δεν έχουμε να πληρώσουμε τίποτα. Μετά την ελαιοσυγκομιδή κάναμε έξοδα για λιπάσματα και άλλα ραντίσματα, από 2.000 έως 3.000 ευρώ ο καθένας. Χάσαμε και το δέντρο και την παραγωγή. Και υπολογίζουμε ότι μετά από πέντε χρόνια θα έχουμε ξανά έσοδα από τις ελιές…».[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1524160284850-b01cb4cc-39c2-4″ include=”58209,58210,58211″][/vc_column][/vc_row]