FOLLOW US: facebook twitter

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μίλησε από την Γαστούνη για το “Μακεδονικό”: «Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από τα Σκόπια»

Ημερομηνία: 22-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Τις θέσεις του και για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, που λόγω των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πάλι στην επικαιρότητα, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ηλεία, ευρισκόμενος χθες στη Γαστούνη, σχολίασε τα τεκταινόμενα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «… δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από τα Σκόπια».

Κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Παναγία Καθολική στη Γαστούνη, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, συνοδευόμενος πάντα από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, επισκέφθηκαν πρώτα το δήμαρχο Πηνειού Αλέξη Καστρινό.

«Η ελληνική Μακεδονία έφτανε ως εκεί. Ήταν δική μας. Οι προγονοί μας ήταν Έλληνες, μιλούσαν ελληνικά και όπου γίνονται ανασκαφές ελληνικά ευρήματα βρίσκουν, δεν βρήκαν κάποια γλώσσα “μακεδονική” ή σλάβικη. Δεν ξέρω γιατί μας φοβίζει να ονομάζεται Μακεδονία. Η ελληνική Μακεδονία φτάνει ως εκεί και το όνομα ήταν δικό μας. Εκείνο που έπρεπε να κάνουμε οι Ελλαδίτες και νομίζω το έχουμε κάνει είναι να μπούμε οικονομικά μέσα, να κρατούμε τα Σκόπια.

Δεν βλέπω μεγάλη σημασία στο όνομα, αν θα λέγονται τα Σκόπια Μακεδονία ή όχι. Για το θέμα της Μακεδονίας λοιπόν νομίζω ότι γίνεται περιττός θόρυβος . Η Ελλάδα έπρεπε να μπει μέσα στα Σκόπια οικονομικά και τότε τα Σκόπια θα ήταν πραγματικά Ελληνικά… Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μία σταλιά κράτος διεκδικεί την Ελλάδα και ότι θέλει να βγει μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Αν έχει τέτοιες σκέψεις είναι ουτοπία. Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από τα Σκόπια, είτε αυτά λέγονται Μακεδονία είτε όχι»… ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, η πρόεδρος του ΔΣ Πηνειού, οι αντιδήμαρχοι και οι συνεργάτες του, υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο στο κτίριο Σισίνη. Μίλησε για τους άρρηκτους δεσμούς που έχει η περιοχή του δήμου Πηνειού με την Κύπρο, ενώ άκουσε τον κ.κ. Χρυσόστομο να χαρακτηρίζει ως ευλογημένο τόπο την Ηλεία συνολικά. Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε τις απόψεις του για τους Τούρκους και την κατοχή του νησιού, όπως έχει κάνει έως τώρα και στις άλλες επισκέψεις του σε Αμαλιάδα και Πύργο.

Μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, μιας εικόνας της Παναγιάς εκ μέρους του Δημάρχου Πηνειού και μιας εικόνας από την επίσκεψη των Αποστόλων στην Πάφο, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, η περιοδεία του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου στην Γαστούνη συνεχίστηκε στην Παναγία την Καθολική και το εκεί γηροκομείο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος