FOLLOW US: facebook twitter

Ζωντάνεψαν οι μνήμες στην “Αγία Φιλοθέη”: Συγκινητική η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου των τότε Κυπρίων μαθητών του ’74 στην φοιτητική εστία της Μητρόπολης στον Πύργο

Ημερομηνία: 22-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Άκρως συγκινητική ήταν η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου Β’ στην φοιτητική εστία «Αγία Φιλοθέη» στον Πύργο το απόγευμα της Παρασκευής. Η ομάδα των ανδρών και γυναικών από την Κύπρο που τον συνόδευαν, ήταν τα παιδιά της εποχής του 1974, που φιλοξενήθηκαν εκεί και οι μνήμες ζωντάνεψαν μόλις αντίκρισαν και πάλι το χώρο που για ένα χρόνο, σε μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, φιλοξενήθηκαν με ασφάλεια και ζεστασιά απο την Ι.Μ. Ηλείας. Στην είσοδο τους υποδέχθηκαν η Διευθύντρια και οι σπουδάστριες που φιλοξενούνται εκεί, καθώς επίσης ιερείς και πολίτες απο την περιοχή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ , λίγο πριν την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, καλωσόρισε επίσης τα παιδιά εκείνη, λέγοντας πως ενόσω βρίσκεται στην Ηλεία αισθάνεται αιχμάλωτος της αγάπης του Μητροπολίτη Ηλείας με τον κ.κ. Γερμανό να λέει πως «οι Κύπριοι ποτέ δεν υποδουλώνονται, ούτε στην αγάπη»…

Χαρακτήρισε πως ήταν εξαιρετική η πρωτοβουλία να επισκεφθεί η Κυπριακή αποστολή την Ηλεία για να αποδώσει τις ευχαριστίες της για την φιλοξενία των 415 παιδιών ηλικίας από 6 έως 17 ετών στο νομό και αρχικά στην «Αγία Φιλοθέη». Όλα αυτά αναφέρθηκαν παρουσία 60 παιδιών τότε, μεσήλικων σήμερα, που το 1974 φιλοξενήθηκαν στην Ηλεία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσέφερε στη Διευθύντρια του Ιδρύματος εικόνισμα του Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα. Δώρα προσέφερε και στις φοιτήτριες που φιλοξενούνται στη «Αγία Φιλοθέη».

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός έκανε μια αναδρομή στο μακρινό 1974 και την φιλοξενία των παιδιών της Κύπρου τότε. Όπως ανέφερε ο Σεβασμιότατος πολλά παιδιά κυρίως κορίτσια έμειναν στο χώρο της μαθητικής εστίας «Αγία Φιλοθέη». Τους καλωσόρισε λέγοντας πως «… εκφράσαμε όσο ήταν δυνατόν, την αγάπη και τη συμπόνια μας στις δύσκολες ώρες που πέρασε η Κύπρος τότε.

Είναι συγκινητικό που είναι σήμερα εδώ πολλά από τα τότε παιδιά, σημερινοί ενήλικες για να θυμηθούν τον ένα χρόνο που έζησαν εδώ…». Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ηλείας προσέφερε προς όλους που τότε έζησαν στην «Αγία Φιλοθέη» μια φωτογραφία της εποχής εκείνης με πολλά από τα παιδιά να απεικονίζονται σε αυτή… Μαζί προσέφερε έναν τόμο που εξέδωσε η Ι.Μ. Ηλείας με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη στιγμή που εκοιμήθηκε ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος και έναν τόμο της Αμπέλου της περιόδου 1974-75 με εικόνες και ονόματα των φιλοξενούμενων παιδιών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Χατζηαθανασίου, στο χαιρετισμό του απευθύνοντας ευχαριστίες για την φιλοξενία των παιδιών τότε, τόνισε πως «δείξατε μεγαλείο ψυχής και δεχτήκατε να έρθουν στα ιδρύματά σας, στα σπίτια σας, παιδιά απο την Κύπρο που εκείνον τον καιρό δεν ήξεραν αν οι γονείς τους ήταν ζωντανοί, αν θα είχαν να φάνε και αν θα αισθανόντουσαν ασφαλείς.»

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν τέσσερα από τα τότε παιδιά. Ο κ. Γιώργος Γεωργίου Βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ δημοσιογράφος, η κ. Νιόβη Κερκίδου και ο κ. Γιάννης Νικολαΐδης. Όλοι μίλησαν για τη φιλοξενία, τις εμπειρίες τους και ευχαρίστησαν για την ευεργεσία που έζησαν και ζουν 43 χρόνια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος