Οργάνωση και λειτουργία τμημάτων μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ: Υπεγράφη νέα υπουργική απόφαση από τον Δ. Μπαξεβανάκη με αλλαγές και βελτιώσεις
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38887″ img_size=”full”][vc_column_text]Υπεγράφη από τον Υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη και προωθείται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, υπουργική απόφαση για την οργάνωση και λειτουργία τμημάτων «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ., η οποία αντικαθιστά παλαιότερη σχετική απόφαση.
Με τη νέα αυτή απόφαση επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές και βελτιώσεις: Τροποποιούνται οι ώρες εποπτείας και βελτιώνεται η αντιστοιχία τους σε διδακτικές ώρες, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε μετά την υλοποίηση της α΄ και β΄ φάσης της μαθητείας.
Καθιερώνεται ως αποκλειστικό εξωδιδακτικό έργο στο διδάσκοντα/επόπτη του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» η τήρηση όλων των διοικητικών εγγράφων και διαδικασιών που αφορούν το τμήμα της μαθητείας.
Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» του ΕΠΑΛ, αποφοίτων Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου (ΕΕΕΓ-Λ) και ρυθμίζονται τόσο η συμμετοχή εκπαιδευτικών των ΕΕΕΓ-Λ στα τμήματα μαθητείας όσο και θέματα της εποπτείας στο χώρο εργασίας με τη συμμετοχή μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
Ενσωματώνονται ρυθμίσεις για τις αναρρωτικές άδειες (με μεταβατικές ρυθμίσεις για τη σχολική χρονιά 2017-18) με βάση το νέο νόμο 4547/18.
Ορίζονται και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ως εν δυνάμει διδάσκοντες στο «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» με βάση το νέο νόμο 4547/18 που δίνει τη δυνατότητα συμπλήρωσης του ωραρίου των αναπληρωτών και στα τμήματα της μαθητείας.
Γίνεται ειδική αναφορά στην ανάθεση των εργαστηριακών μαθημάτων (Α΄ ανάθεση) βάσει των Προγραμμάτων Σπουδών του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας»
Καθορίζονται οι αρμοδιότητες των ΠΔΕ, ΔΔΕ, Διευθυντών ΕΠΑΛ και διδασκόντων για την εύρυθμη λειτουργία του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας».
Ο θεσμός του «Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ., ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2016-17 σε 7 ειδικότητες που αναπτύχθηκαν σε 120 σχολεία, με 180 τμήματα και 1175 εγγραφές, ενώ τη σχολική χρονιά 2017-18 διευρύνθηκε σε 16 ειδικότητες και 187 σχολεία, με 406 τμήματα και 3452 εγγραφές. Την επόμενη σχολική χρονιά σχεδιάζεται η ανάπτυξη τμημάτων μαθητείας σε 21 ειδικότητες, σε ακόμη περισσότερα ΕΠΑΛ και με νέα αύξηση των εγγραφών.
Υπενθυμίζουμε ότι ο θεσμός αυτός συντελεί στην αναβάθμιση δεξιοτήτων και οδηγεί σε πτυχίο επιπέδου 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (ΕQF), βοηθά στην ομαλή και ασφαλή είσοδο των αποφοίτων ΕΠΑΛ στην αγορά εργασίας με στόχο τη σύζευξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την απασχόληση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]