FOLLOW US: facebook twitter

Μουσείο Μαθητικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο Μπισχίνι: Βγήκαν από το… πατάρι οι παλιές κούκλες!

Ημερομηνία: 20-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”42430″ img_size=”full”][vc_column_text]Το Μουσείο Μαθητικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο Μπισχίνι εμπλουτίστηκε με παιχνίδια μιας άλλης εποχής

Το Μουσείο Μαθητικής Ζωής κι Εκπαίδευσης στο Μπισχίνι που έχει δημιουργήσει ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σχινών  Ζαχάρως εδώ και πέντε περίπου χρόνια,  συνεχώς εμπλουτίζεται και αποκτά νέα δυναμική!  Τώρα θα έχει πλέον και μια όμορφη γωνιά με παλιά παιχνίδια.

Τα απαλά παιχνίδια, τα αντικείμενα που λατρέψαμε στα παιδικά μας χρόνια, όλα εκείνα που βρίσκονται αποθηκευμένα μέσα σε κούτες πιθανόν και σε κάποιο πατάρι, μπορούν να φιλοξενηθούν στο παλιό σχολείο για να εκτεθούν και να γίνουν πολύτιμοι φορείς ιστορικής γνώσης για τις συνθήκες που επικρατούσαν σε παλαιότερες εποχές!

To ξεκίνημα του Πολιτιστικού και περιβαλλοντικού Συλλόγου Σχινών που αποτελούν κυρίως οι γυναίκες του χωριού, τον Νοέμβρη του 2011, έγινε ακριβώς με αφορμή το Δημοτικό Σχολείο του χωριού που δεν λειτουργούσε, με στόχο να το συντηρήσουν και να το μετατρέψουν σε Μουσείο Μαθητικής Ζωής κι Εκπαίδευσης, για να το επισκέπτονται όλοι(μεγάλοι και μικροί) και να ξετυλίγεται το κουβάρι των αναμνήσεων. Τα μέλη του Συλλόγου, ήξεραν πως αυτό λειτουργούσε σε άλλες περιοχές και τους άρεσε πολύ η ιδέα.

Όπως γράφει και η εκπαιδευτικός και μέλος του Συλλόγου Ρέα Μακρή στο blog που διατηρεί «Στόχος μας ήταν να ξαναβάλουμε το χωριό μας στο χάρτη, να ξαναδώσουμε ζωή, να ανακαλέσουμε μνήμες και θύμησες, να ξαναδούμε όλα εκείνα που μας ενώνουν….Έτσι γίναμε σύλλογος… και ξεκινήσαμε να συγκεντρώνουμε χρήματα για τις εργασίες συντήρησης…

Ναι υπήρξαν κάποιες σημαντικές δωρεές, αν δεν ξεκινούσαμε όμως όλες να φτιάχνουμε όμορφα πράγματα και να τα εκθέτουμε, τότε δε θα συγκεντρώναμε ποτέ το απαιτούμενο ποσό. Το πρώτο ουσιαστικό βήμα έγινε με την παραχώρηση του Δημοτικού σχολείου του χωριού μας από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και με την έγκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας. Ξεκινήσαμε τότε τις εργασίες συντήρησης. Οι δύο αίθουσες  του Σχολείου παρέμεναν κλειστές από το 1986 και άνοιγαν μόνο για τις εκλογές.

Ευτυχώς κάτω από πέπλα σκόνης ανακαλύψαμε πίνακες, βιβλιοθήκες, θρανία, βιβλία και υλικό που μας βοήθησε να στήσουμε πολύ γρήγορα το Μουσείο Μαθητικής Ζωής κι Εκπαίδευσης και να συγκεντρώσουμε σε αυτό όλα τα στοιχεία εκείνα που συνέθεταν την εικόνα των σχολείων του παρελθόντος. Για το λόγο αυτό καταγράψαμε και το αρχείο του σχολείου που φυλάσσεται στο Δημοτικό σχολείο Ζαχάρως».

Σύντομα τα όνειρά τους έγιναν πραγματικότητα και το Μπισχίνι απέκτησε ένα μικρό, αλλά καλαίσθητο Μουσείο Μαθητικής Ζωής κι Εκπαίδευσης το οποίο επισκέπτονται αρκετά σχολεία. Να σημειώσουμε ότι αυτό είναι το μοναδικό Μουσείο Μαθητικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Ηλεία και καλό θα ήταν οι εκπαιδευτικοί δημοτικών και νηπιαγωγείων να το βάλουν στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών του εκδρομών γιατί οι μαθητές τους έχουν να μάθουν πολλά…[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1508479779213-fbb4cf9c-d8d7-7″ include=”42432,42433″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia