FOLLOW US: facebook twitter

Κοινές ανησυχίες για τα μεγάλα έργα της Ηλείας από τα μέλη της ΝΟΔΕ

Ημερομηνία: 08-03-2017 | Συντάκτης:

node_georgiopoulos-siskepsi-megala-erga

Στη σύσκεψη Γεωργιόπουλου με τα μέλη της ΝΟΔΕ

Το θέμα των έργων υποδομών στο νομό Ηλείας, εξέτασαν συνολικά το προεδρείο της ΝΟΔΕ Ηλείας και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, σε σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης στο γραφείο του. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά συγκοινωνιακά έργα, όπως αυτό της Πατρών – Πύργου, για τα οποία υπάρχει έκδηλη ανησυχία από όλους τους φορείς για την τύχη τους. Συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Γαβράς και οι κ.κ. Παπασωτηρίου, Γιαννόπουλος, Μπουλούτας, Τσουραπάς και Καρβουνιάρης.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας Χρήστος Γαβράς, «είμαστε εδώ  για να ανταλλάξουμε απόψεις με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας σχετικά με έργα υποδομών στο νομό μας. Για τα έργα που ζητάμε ενημέρωση σίγουρα δεν είναι όλα αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά και του υπουργείου. Μιλάμε για το έργο Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, τον δρόμο Κρέστενα – Ανδρίτσαινα για το Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Τρίπολη, για το δρόμο Αγ. Γεώργιος – Οινόη. Πολλά από τα κομμάτια αυτά χρήζουν συντήρησης και θέλουμε να ακούσουμε και την άποψη του κ. αντιπεριφερειάρχη και το τι έχει κάνει η περιφέρεια έως και σήμερα για τα συγκεκριμένα έργα».

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε πως οι αγωνίες και το ενδιαφέρον για την Ηλεία είναι κοινό, για όλους και έτσι θα πρέπει να εκδηλώνεται» σχολιάζοντας θετικά την κίνηση των μελών της ΝΟΔΕ Ηλείας. «Τα προβλήματα στην Ηλεία είναι συσσωρευμένα – πολλά και κρίσιμα για το μέλλον του τόπου.

Εκφράζουμε και εμείς την ίδια αγωνία για τον άξονα Πάτρα – Πύργος – Καλό νερό Τσακώνα, για όλο το έργο στο τεχνικό και φυσικό του αντικείμενο, καθώς αποτελεί διεκδίκηση μας και εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τύχη του έργου που έχουν ξεκινήσει δημοπρατήσεις. Είναι αρκετές οι φορές που έχουν παραβιαστεί τα χρονοδιαγράμματα και συνεχίζουμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Σχετικά με το δρόμο Κρέστενα – Ανδρίτσαινα ανέφερε πως πρόκειται για έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ το οποίο έχει ολοκληρωθεί, όμως εντοπίστηκαν ζητήματα στην εξέλιξη του, στην θέση Μπαρακίτικα, όπου για να αντιμετωπιστούν απαιτήθηκε νέα χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ. Κονδύλι που εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά δεν ήταν εφικτό να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις.

Στο έργο Πύργος – Οινόη τόνισε ότι υπάρχει χρηματοδότηση από το υπουργείο για τρεις θέσεις που πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, η μελέτη ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ με εγκεκριμένη πίστωση. Ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε πως ο δρόμος αυτός δεν μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλής καθώς τα εδάφη είναι σαθρά και σε συνεργασία με τους γεωλόγους θα γίνεται κάθε φορά παρέμβαση ώστε να εξασφαλίζεται η βατότητα.

Η παράκαμψη Αγίου Ιωάννη

Το έργο της παράκαμψης του Αγ. Ιωάννη, θα προχωρήσει άμεσα, από τη στιγμή που ψηφίστηκε η σχετική διάταξη για τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και θα ξεκινήσει η πράξη απαλλοτρίωσης. «Η εγγραφή της πράξης απαλλοτρίωσης στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου Πύργου ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να κατατεθεί η αίτηση στο εφετείο Πατρών για να ξεκινήσει η απαλλοτριωτική διαδικασία. Μόλις λήξει θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το έργο γιατί όπως γνωρίζεται από τις αρχές του καλοκαιριού το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 13εκτατομυρίων ευρώ» εξήγησε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Το «παγωμένο» έργο Πύργος – Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη

Αναφορά έγινε και στο «παγωμένο» έργο Πύργος – Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ είναι απίθανη όταν συνολικά διατίθεται 750 εκατ. ευρώ στη χώρα και 473 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για την Πατρών – Πύργου. Στο τμήμα από το Λούβρο έως την Ηραία δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη και αναμένεται η δημοπράτησή της μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, πιθανότατα σε δύο μήνες. Από εκεί και ύστερα θα αναζητηθούν τρόποι για τη χρηματοδότηση του έργου. «Είναι ένας ιστορικός δρόμος για την Ηλεία, την ενώνει με την Αρκαδία, η μισή Ηλεία προέρχεται από την Αρκαδία και μετατρέπει την δυτική Γορτυνία σε ζωτικό χώρο για την Ηλεία και την αγορά της και ενώνει την πολιτιστική κληρονομιά της Ηλείας με την Ανατολική Πελοπόννησο».

Τέλος από τη ΝΟΔΕ κατατέθηκε πρόταση για την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Εταιρίας της ΠΔΕ, προκειμένου να αναλάβει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα μεγάλα θέματα που έχουν προκύψει για τους δασικούς χάρτες. Μελετάται πως θα μπορέσει η Αναπτυξιακή να δώσει ένα δίκτυο σε όλους τους δήμους προκειμένου να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες για τους πολίτες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia