FOLLOW US: facebook twitter

Θανάσης Μπακαλέξης: Αρχές Δεκέμβρη θα πληρωθούν όσοι γεννήθηκαν το 1950

Ημερομηνία: 18-09-2017 | Συντάκτης:

O Θανάσης Μπακαλέξης Διοικητής του ΕΦΚΑ μιλά για το νέο ασφαλιστικό φορέα που αντικαθιστά πλέον τον ΟΓΑ και τις συντάξεις των αγροτών

∆εν θα πρέπει να υπάρχει καµία στεναχώρια για τους αγρότες ούτε φόβος για τη σύνταξή τους λόγω της αποµάκρυνσής τους από τον ΟΓΑ, κατά τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Θανάση Μπακαλέξη, ο οποίος θεωρεί ότι το νέο σύστηµα διατηρεί άρρηκτο τον κοινωνικό και αναδιανεµητικό ρόλος της ασφάλισης. Σε συνέντευξή του στην Agrenda, ο κ. Μπακαλέξης σηµειώνει ότι µέχρι τις αρχές ∆εκεµβρίου θα έχει πληρωθεί τη σύνταξή του το σύνολο των αγροτών που έχουν γεννηθεί το έτος 1950, σχολιάζοντας παράλληλα τη µεταβατική ρύθµιση για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν το αγροτικό επάγγελµα ως σοφή.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, πρέπει οι παραγωγοί «να συνειδητοποιήσουν, στα πλαίσια των ενιαίων κανόνων, ότι όταν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης προκειµένου να λάβουν πλήρη σύνταξη, θα πρέπει να διακόψουν ή να µεταβιβάσουν την αγροτική ή την κτηνοτροφική τους εκµετάλλευση».

Πόσο θα πρέπει να στεναχωρεί τους αγρότες η αποµάκρυνση από τον ΟΓΑ και η ένταξή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης;

Ενδεχοµένως για συναισθηµατικούς λόγους θα υπάρχει για µια κατηγορία αγροτών που θα αιφνιδιάστηκε λόγω της αλλαγής του ονόµατος του φορέα και της διαδικασίας εξυπηρέτησής τους. Κατά τη γνώµη µου δεν θα πρέπει να υπάρχει καµία στενοχώρια. Αντίθετα, µάλιστα, θα έλεγα ότι η ένταξη τους στον ΕΦΚΑ θα πρέπει να τους χαροποιεί, καθώς εντάχθηκαν στο γενικό σύστηµα ασφάλισης της χώρας µε ενιαίους κανόνες που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Χορηγείται σε όλους εθνική σύνταξη, όταν η λεγόµενη βασική ή προνοιακή σύνταξη που ελάµβαναν µειωνόταν σταδιακά και από το 2026 καταργούνταν οριστικά. Εξυπηρετούνται στον τόπο κατοικίας τους, στις πρωτεύουσες των νοµαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας, όπου υπάρχει κατάστηµα του ΕΦΚΑ και πολλές φορές σε περισσότερα σηµεία, δεδοµένου ότι σε πολλές νοµαρχιακές αυτοδιοικήσεις υπάρχουν περισσότερα του ενός καταστήµατα του ΕΦΚΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελούν οι αγρότες της νοµαρχιακής αυτοδιοίκησης Σερρών, που, ενώ µέχρι τώρα έπρεπε να µεταβούν στη Θεσσαλονίκη για θέµατα σχετικά µε την ασφάλισή τους, µε το νέο οργανόγραµµα του ΕΦΚΑ, θα µπορούν να εξυπηρετούνται στις Σέρρες, τη Νιγρήτα και το Σιδηρόκαστρο. Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, αντί να µεταβαίνουν στην Πάτρα, θα εξυπηρετούνται στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και τη Ναύπακτο. Οι αγρότες της Εύβοιας, αντί να µεταβαίνουν στη Λαµία, θα εξυπηρετούνται στη Χαλκίδα, την Ιστιαία και το Αλιβέρι κ.ο.κ.

Πώς βλέπετε το νέο πλαίσιο ασφαλιστικών εισφορών και πόσο ανταποδοτικό και αλληλέγγυο θα το χαρακτηρίζατε;

Το νέο σύστηµα υπολογισµού των εισφορών στο πραγµατικό εισόδηµα, και όχι επί τεκµαρτών ασφαλιστικών κατηγοριών, που καθιερώνει ο ν. 4387/2016 είναι ίδιο για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Ειδικά για τους αγρότες, λαµβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επαγγέλµατος, καθιερώνει µειωµένο µηνιαίο µισθό υπολογισµού των ασφαλιστικών τους εισφορών, στο 70% του κατώτατου µηνιαίου µισθού που ισχύει για τις λοιπές κατηγορίες των µη µισθωτών, δηλαδή των ελευθέρων επαγγελµατιών και των ανεξάρτητα απασχολούµενων, και µεταβατικό στάδιο προσαρµογής του ποσοστού υπολογισµού των ασφαλιστικών τους εισφορών από το 2017 έως το 2022, όπου και εξισώνονται πλέον τα ποσοστά των ασφαλιστικών τους εισφορών µε εκείνα των λοιπών κατηγοριών µη µισθωτών.

Αποτέλεσµα της διαδικασίας της εφαρµογής του ανωτέρω τρόπου υπολογισµού των εισφορών είναι το 90% των αγροτών σήµερα να πληρώνουν πολύ χαµηλότερες εισφορές σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

Χαρακτηριστικά σηµειώνω ότι περίπου το 50% των αγροτών, το έτος 2016, κατέβαλαν ετήσιες εισφορές στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία 1350 ευρώ και σήµερα καταβάλλουν 1044. Ουσιαστικά η πλειονότητα των αγροτών θα επιστρέψει σε επίπεδα ετήσιων εισφορών του 2016 το έτος 2022 µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες µας και τις αγροτικές τους εκµεταλλεύσεις.

Μήπως αν κινηθεί κάπως ταχύτερα η διαδικασία χορήγησης των νέων συντάξεων αποκατασταθεί σιγά σιγά η εµπιστοσύνη στο ασφαλιστικό σύστηµα; Πού βρίσκεται σήµερα η διαδικασία έκδοσης συντάξεων του ’50 (γεννηθέντες το 1950);

Το έτος 2017 είναι µια µεταβατική χρονιά που αλλάζουν τα πάντα στην ασφάλιση και φυσικά και στην ασφάλιση των αγροτών όπως προανέφερα. Παρόλα αυτά, και φέτος, όπως γινόταν και τα προηγούµενα χρόνια, µέχρι τις αρχές ∆εκέµβρη θα έχει πληρωθεί το σύνολο των αγροτών που έχουν γεννηθεί το έτος 1950, πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και δεν οφείλουν εισφορές. Κακώς βέβαια λέω ότι και φέτος θα γίνει ότι γινόταν και τα προηγούµενα χρόνια, διότι τα έτη 2013 και 2014 δεν χορηγήθηκαν συντάξεις γήρατος στους αγρότες, καθώς το 2012 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους από το 65ο στο 67ο έτος της ηλικίας τους µε την υποστήριξη όλων αυτών που σήµερα ανησυχούν για την καθυστέρηση κατά ένα µήνα της έναρξης συνταξιοδότησης των γεννηθέντων το ‘50. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία και µικροπολιτική σκοπιµότητα, τι είναι;

Πώς οριοθετείται τελικά το καθεστώς των συνταξιούχων αγροτών που διατηρούν τη σχέση τους µε την αγροτική παραγωγή (ενεργοί αγρότες);

Και σε αυτό το θέµα, λαµβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του αγροτικού επαγγέλµατος και το δέσιµο του αγρότη, του κτηνοτρόφου και του αλιέα µε την εκµετάλλευσή του, ο νοµοθέτης έχει θεσπίσει µεταβατικό διάστηµα µέχρι και το έτος 2024, κατά το οποίο, µετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης και τη συνταξιοδότηση, η συνέχιση άσκησης της δραστηριότητας στον πρωτογενή τοµέα δεν αποτελεί κώλυµα για τη λήψη πλήρους σύνταξης.

Πρόκειται για µια σοφή ρύθµιση, η οποία παρέχει επαρκή χρόνο στους απασχολούµενους στον πρωτογενή τοµέα, να συνειδητοποιήσουν, στα πλαίσια των ενιαίων κανόνων, ότι όταν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης προκειµένου να λάβουν πλήρη σύνταξη, θα πρέπει να διακόψουν ή να µεταβιβάσουν την αγροτική ή την κτηνοτροφική τους εκµετάλλευση.

Σε ό,τι αφορά δε τους συνταξιούχους πριν τις 12/05/2017, δηλαδή πριν από την ισχύ των διατάξεων του νόµου 4387/2016, που διατηρούσαν τη σχέση τους µε την αγροτική παραγωγή, ήταν ενεργοί αγρότες και συνεχίζουν να είναι, δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση στη σύνταξή τους.

Σε τι φάση βρίσκεται η διαδικασία ρύθµισης (120 δόσεις) των παλιών οφειλών ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών; Τι δυνατότητες υπάρχουν γι’ αυτούς που έχασαν παλιότερες ρυθµίσεις;

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο αρµόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάστιος Πετρόπουλος, επίκειται η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη ρύθµιση των οφειλών όσων έχουν χρέη προς την κοινωνική ασφάλιση. Ο µέγιστος αριθµός δόσεων είναι 120 αναλόγως του οικονοµικού προφίλ του οφειλέτη για το τι δόσεις µπορεί να αντέξει.

Πως κινείται σήµερα η διαδικασία καταβολής των εισφορών που τρέχουν; Πόσο δυσκολεύει τεχνικά εσάς, δηλαδή τον Οργανισµό αλλά και τους αγρότες ο υπολογισµός των νέων εισφορών;

Η διαδικασία καταβολής των εισφορών δεν δυσκολεύει τεχνικά τον Οργανισµό. Όταν ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση µε βάση τα εισοδήµατα του έτους 2016 το µήνα Οκτώβριο τρέχοντος έτους, όπως έχουµε σχεδιάσει, θα έχουµε ολοκληρωµένη εικόνα της είσπραξης των ετήσιων εισφορών. Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, αν κρίνουµε από το ποσοστό εισπραξιµότητας των ασφαλιστικών τους εισφορών, που κυµαίνεται περίπου στο 65% έναντι 54%, 55% και 54% τα έτη 2014, 2015 και 2016 αντίστοιχα, θα µπορούσαµε να πούµε ότι δεν τους δυσκολεύει ιδιαίτερα, αντίθετα, µάλιστα, η χαµηλή µηνιαία καταβολή τους διευκολύνει.

Πηγή: agronews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος