FOLLOW US: facebook twitter

Εκπαιδευτικές δράσεις στο κάστρο Χλεμούτσι

Ημερομηνία: 17-12-2016 | Συντάκτης:

xlemoutsi

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας για μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης

Οι εκπαιδευτικές δράσεις αποτελούν ερμηνευτική διαδικασία, η οποία αποσκοπεί στη γνωριμία, την κατανόηση και τη βιωματική προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Απευθύνονται σε στοχευμένες ομάδες κοινού, θέτοντας σαφείς στόχους και αξιοποιώντας ενεργητικές μεθόδους μάθησης. Οι εκπαιδευτικές δράσεις εντάσσονται στην επικοινωνιακή δραστηριότητα των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αναδεικνύοντας τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα και ενισχύοντας τον κοινωνικό τους ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας προγραμματίζει να επαναλάβει και κατά το τρέχον σχολικό έτος εκπαιδευτικές δράσεις, για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο του κάστρου Χλεμούτσι, όπου στεγάζεται η έκθεση «Η εποχή των Ιπποτών – Οι σταυροφόροι στο Μοριά», έχοντας ως βασικό της στόχο την ανάπτυξη της επικοινωνίας του χώρου και του μουσείου με το κοινό και την ενίσχυση του μορφωτικού τους ρόλου. Συγκεκριμένα:

xlemoutsi

Α. Εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές νηπιακής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4-8 ετών):

– Παιχνίδι ανακάλυψης και παζλ με τίτλο ‘Περπατώ περπατώ εις το κάστρο…

Ιππότες και πριγκίπισσες είστε εδώ;

Ψάχνω, ψάχνω να σας βρω!’

– Θεματική περιήγηση με τίτλο ‘Ας ανακαλύψουμε το κάστρο παίζοντας…’, η οποία συνοδεύεται είτε από ζωγραφική και ανάγνωση παραμυθιού είτε από ζωγραφική και χειροτεχνία

– Ιστορία με ήχους από το κάστρο Χλεμούτσι με τίτλο ‘Μία ημέρα της Ισαβέλλας στο Χλεμούτσι’

– Βιωματικό εργαστήριο ανασκαφής με τον τίτλο ‘Μικροί αρχαιολόγοι εν δράσει στο Χλεμούτσι’ Πρόγραμμα που πραγματεύεται την έρευνα του παρελθόντος από την επιστήμη της αρχαιολογίας και την πορεία του αρχαιολογικού ευρήματος από την ανασκαφή στο μουσείο.

Β. Εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δ’ – ΣΤ’ Δημοτικού):

– Θεματική περιήγηση με στόχο να προσεγγίσουν οι μαθητές τον αρχαιολογικό χώρο, να εξοικειωθούν με τη μεσαιωνική ιστορία και με νέους όρους. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην τοπική ιστορία, τους θρύλους, τα μνημεία και τα πρόσωπα, που είναι άμεσα συνυφασμένα με το κάστρο Χλεμούτσι και τον Μεσαίωνα. Η θεματική περιήγηση συνοδεύεται από φυλλάδιο εργασιών του μαθητή.

– Βιωματικό εργαστήριο ανασκαφής με τον τίτλο ‘Μικροί αρχαιολόγοι εν δράσει στο Χλεμούτσι’Πρόγραμμα που πραγματεύεται την έρευνα του παρελθόντος από την επιστήμη της αρχαιολογίας και την πορεία του αρχαιολογικού ευρήματος από την ανασκαφή στο μουσείο.

Γ. Εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για θεματική περιήγηση με στόχο την εξοικείωση των μαθητών στη μεσαιωνική ιστορία, με έμφαση στην τοπική ιστορία, τους θρύλους, τα μνημεία και τα πρόσωπα που είναι άμεσα συνυφασμένα με το κάστρο Χλεμούτσι. Η περιήγηση εμπλουτίζεται με προβολή και συνοδεύεται από φυλλάδιο εργασιών του μαθητή.

Δ. Θεματική περιήγηση προσαρμοσμένη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με θέμα ‘Λαμπερές ιστορίες φωτιάς στο κάστρο Χλεμούτσι’, βασισμένη σε επιλεγμένα εκθέματα (τζάκια, λυχνάρια, μαγειρικά σκεύη, όπλα) μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η σημασία της φωτιάς και οι πολλαπλές χρήσεις της σε ένα μεσαιωνικό κάστρο.

Οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες θα πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή, καθώς θα τηρηθεί αυστηρώς σειρά προτεραιότητας.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση ή περιήγηση: 20 – 25 άτομα, με εξαίρεση το βιωματικό εργαστήριο ανασκαφής, όπου ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανέρχεται σε 12 – 15 άτομα.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος κα Ν. Ράλλη, αρχαιολόγο, στα τηλέφωνα 26230 95033 και 26240 22529, Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 8.00 – 14.00.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia