FOLLOW US: facebook twitter

Γιώργος Κουρμούζας: «Εσείς θα απαιτήσετε και θα διεκδικήσετε για το φεστιβάλ»

Ημερομηνία: 09-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

kourmouzas-zizanio2

Zizanio news

Συνέντευξη στις: Θέτις Δούρου, Βιβή Τομαρίδη, Αλεξία Παναγιωτοπούλου

Πότε ήρθατε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ και πώς το μάθατε;

Ο Δημήτρης Σπύρου είναι προσωπικός μου φίλος και συνεργάτης, οπότε το ήξερα από τη γέννησή του και βοήθησα όλα τα χρόνια.

Κατά την γνώμη σας το φεστιβάλ σε σχέση με άλλες χρονιές το θεωρείτε ενεργό ή όχι;

Κάθε χρονιά που περνάει είναι όχι μόνο ενεργό, αλλά εκρηκτικό σε σχέση με κάθε άλλη φορά και ξεπερνάμε προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει κάθε προηγούμενη χρονιά. Κατά συνέπεια, έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο που είμαστε πολύ καλύτεροι από κάθε άλλο διεθνές φεστιβάλ σε αυτή την κατηγορία. Αυτό το επιβεβαιώνουμε όχι μόνο εμείς για να ‘ευλογήσουμε τα γένια μας’  αλλά το λένε και άνθρωποι που έρχονται από το εξωτερικό που δηλώνουν πως είμαστε καλύτεροι από τα δικά τους φεστιβάλ.

Σε τι αναφέρεται ακριβώς το σεμινάριό σας;

Είναι ένα κινηματογραφικό σεμινάριο για το μοντάζ μέσω ψηφιακής διαδικασίας, γιατί όπως ξέρετε τα πάντα πια τα κάνουμε με υπολογιστές και θα κοιτάξουμε να δουλέψουμε, να μην κάνουμε απλώς μια εκμάθηση του εργαλείου, διότι το μοντάζ είναι μια γλώσσα και μια αισθητική του κινηματογράφου. Συνεπώς, θα πρέπει να ξέρουμε και αυτή τη γλώσσα. Έτσι θα δουλέψουμε πάνω σε κάποιο μοντέλο, κάποιο υλικό το οποίο θα το μοντάρουν οι συμμετέχοντες.

Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες ή και σε ερασιτέχνες;

Θέλω να ξέρετε πως η φιλοσοφία του φεστιβάλ δεν είναι να βγάλει μόνο επαγγελματίες . Θα χαιρόμασταν βέβαια για τους καινούργιους επαγγελματίες που θα προκύψουν, αλλά αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους τους νέους, είναι πώς θα τους δώσει εργαλεία για την μετέπειτά τους ζωή σε οτιδήποτε και αν κάνουν. Κατά την γνώμη μου, δίνει δυνατότητες στους νέους να σκεφτούν καλύτερα, να αναλύσουν πράγματα βλέποντας ταινίες, να μάθουν να αποκωδικοποιούν ένα μήνυμα. Κατά συνέπεια να μπορούν και κοινωνικά να αναλύουν τα μέσα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον μέλλοντα ενεργό πολίτη.

Πέρα από τα σεμινάρια έχετε κάνει κάτι άλλο μέσα στα πλαίσια του φεστιβάλ;

Πολλά πράγματα! Να ξέρετε ότι τα σεμινάρια επειδή δεν λειτουργούν αυστηρά από ένα πόστο, είμαι  φωτογράφος, φωτιστής και μοντέρ επειδή το αντικείμενό μου είναι το ντοκιμαντέρ, εκεί ο σκηνοθέτης δεν κάθεται απλά σε μια καρέκλα και διευθύνει, μπορεί να έχει στο νου του το viseur της κάμερας, μπορεί να μοντάρει τις δουλειές του για να έχει μια άνετη παρέμβαση με το υλικό του. Έχω κάνει και άλλα πράγματα όπως κινηματογραφήσεις των δρώμενων, διότι για να προβάλλουμε αυτές τις δραστηριότητες πολλές φορές κάνουμε ταινίες καθημερινά. Πέρυσι για παράδειγμα έκανα το καθαρά ειδησεογραφικό κομμάτι που έπρεπε να είναι έτοιμο να το παίξει η ΕΡΤ. Με έναν μεγάλο αγώνα, με μια μεγάλη ομάδα να μπορέσουμε μέχρι το βράδυ να το στείλουμε.

 Και τέλος, τα νέα ζιζάνια πώς σας φαίνονται;

Εγώ νομίζω πως όσο περνάει ο καιρός το φεστιβάλ γίνεται πιο ζωντανό, όχι γιατί τα φετινά παιδιά είναι πιο ζωντανά από τα περσινά αλλά, γιατί συνεχώς πυκνώνει αυτό! Δηλαδή αποτελεί και αποτελούσε πάντα μια φιλοσοφία και ένα ζητούμενο του φεστιβάλ να είναι όσο το δυνατόν πιο απλωμένο στην τοπική κοινωνία. Είναι κάτι δικό σας! Εμείς παίζουμε έναν συντονιστικό ρόλο και χαιρόμαστε να βλέπουμε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους. Είναι κάτι που είναι στα χέρια σας. Εσείς το κινείτε, εσείς θα το συνεχίσετε και εσείς θα απαιτήσετε και θα διεκδικήσετε πράγματα!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος