FOLLOW US: facebook twitter

Σπύρος Σιάκας: «Το animation ως εργαλείο έκφρασης & συνεργασίας»

Ημερομηνία: 09-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

siakas-zizanio1

Zizanio news

Συνέντευξη στους: Κατερίνα Γκουλή, Γρηγορία Τζίβα, Μαρία Γκοτσοπούλου, Θανάση Σπυρόπουλο

Είναι η πρώτη φορά που κάνετε ένα τέτοιο εργαστήρι σε σχολείο;

Το συγκεκριμένο ναι  γιατί είναι μία καινούργια τεχνική 3D Animation με ένα άλλο πρόγραμμα το Blender που είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα και ελεύθερο. Αλλά εγώ έχω ξεκινήσει τα εργαστήρια εδώ στον Πύργο, είμαι ο πρώτος που έκανα το εργαστήρι  Animation εδώ. Έτσι είχαμε ξεκινήσει το 2001 με το Stop Motion Animation ακριβώς όπως τώρα. Το πρώτο εργαστήρι στο 3D Animation με το Blender όπου θα έχει μία συνέχεια τα επόμενα χρόνια.

Τι θέλετε να δώσετε στα παιδιά μέσα από το 3D Animation;

Καταρχήν την ίδια την διαδικασία, να μπορέσουν να πάρουν ένα εργαλείο έκφρασης και να δημιουργήσουν με αυτόν τον τρόπο. Κατά δεύτερον  να μάθουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται και να κάνουνε μία δυνατή ομάδα. Δηλαδή έχουμε δύο άξονες.. Ο ένας να μάθουν αυτό το οποίο έχουν σαν αντικείμενο, δημιουργία ταινίας, να έχουν ένα εκφραστικό εργαλείο να χρησιμοποιήσουν και στην συνέχεια σε άλλα κομμάτια της ζωής τους που θέλουν να περάσουν ένα κοινωνικό μήνυμα π.χ  στο σχολείο τους και ο δεύτερος να μάθουν να συνεργάζονται και να είναι δημιουργικοί.

siakas-animation

Σχετικά με την ταινία που έχετε φέρει στο Φεστιβάλ; Πείτε μας λίγα λόγια.

Καταρχάς η ταινία λέγεται «Βερίκοκα». Το σημαντικό αυτής της ταινίας είναι ο σεναριογράφος που είναι μια μαγική μορφή κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα. Είναι ο δάσκαλος όλων μας, ο θεωρητικός ο οποίος φτιάχνει τους Βασιλιάδες. Αυτό είναι το σημαντικό, είναι η τιμή στον κ. Γιάννη ως δημιουργός και θεωρητικός, οπότε το θέμα της ταινίας είναι κάπως απαισιόδοξο. Τα βερίκοκα δηλώνουν το ανεκπλήρωτο αυτό που θέλουμε να πιάσουμε και την τελευταία στιγμή μας το παίρνουν. Στην συνέχεια ο πρωταγωνιστής το παιδί που έχασε τα βερίκοκα από τον κήπο να προσπαθεί να τα πιάσει, αλλά όταν έρχονται μπροστά του μετά από πολλά χρόνια και βλέπει τι κρύβουν μέσα δεν τα παίρνει από μόνος του. Η ταινία τελειώνει με κάποιο αισιόδοξο μήνυμα που λέει ότι αν δεν βρεις βερίκοκα να ξεφύγεις από τις εμμονές σου. Αποδόθηκε με τρισδιάστατο animation και ζωγραφική, ήταν περίπου 3.000 σχέδια, τα οποία μόλις έπαιξαν το ένα πίσω από το άλλο βγήκε το αποτέλεσμα που θα δείτε.

siakas-zizanio

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος