Ανώτατη Σχολή Πολιτισμού στην Ηλεία!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51546″ img_size=”full”][vc_column_text]
Ανακοινώσεις χθες από την Πάτρα του Υπουργού Παιδείας για δημιουργία Σχολής Πολιτιστικής Διαχείρισης-2 τμήματα Μουσειολογίας και ΜΜΕ στον Πύργο και 1 τμήμα Διαχείρισης Πολιτιστικού Περιβάλλοντος στην Αμαλιάδα
Κάθετα αντίθετος ο δήμαρχος Ήλιδας για ενδεχόμενη μεταφορά του τμήματος τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Αμαλιάδας στο Μεσολόγγι
Την ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία, ανακοίνωσε χθες στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, ο Υπουργός Παιδείας Χρήστος Γαβρόγλου, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό την συζήτηση για δημιουργία ΑΕΙ στο Νομό. Ο κ. Γαβρόγλου πρότεινε την δημιουργία Σχολής Πολιτιστικής Διαχείρισης με τρία πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία που θα αφορούν την Μουσειολογία και τα ΜΜΕ στον Πύργο και τη Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος στην Αμαλιάδα, τα οποία θα υπάγονται διοικητικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Αντιστοίχως, προτείνεται στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας να υπάρχει σχολή Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου που θεώρησε ότι στη βάση αυτή θα μεταφερθεί το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Αμαλιάδας στο Μεσολόγγι, γεγονός όμως που διέψευσε ο Υπουργός σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συνεδρίου μεταξύ του κ. Γαβρόγλου, των βουλευτών της Ηλείας, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και των δύο δημάρχων Πύργου και Αμαλιάδας.
Όπως επισήμανε, ο ίδιος κάνει λόγο για δημιουργία νέων Παν/κών τμημάτων και η πρόταση δεν αφορά εν προκειμένων τα υπάρχοντα ΤΕΙ στην Ηλεία. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος έκανε όμως παρέμβαση στο Αναπτυξιακό Συνεδριο ξεκαθαρίζοντας την θέση του, τονίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει η σχολή Πολιτισμού στην Ηλεία και δεν το αποδέχεται κι αν επιμένει για δημιουργία Παν/κής σχολής Γεωπονίας, αυτή να γίνει στην Αμαλιάδα.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Παιδείας αναπτύσσοντας στους κεντρικούς άξονες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης σε όλες τις βαθμίδες, έκανε ειδική αναφορά στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ότι αφορά την Δυτική Ελλάδα επισήμανε ότι «θα ήταν λάθος να πούμε σήμερα πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό δουλειά της ομάδας εργασίας. Αλλά, σε γενικό επίπεδο, και στον Νομό Ηλείας να υπάρχει σχολή Πολιτιστικής Διαχείρισης.
Η λογική είναι να μπορέσουμε να φτιάξουμε πανεπιστημιακά τμήματα –ορισμένα θα είναι η εξέλιξη των υπαρχόντων, σε ορισμένα θα δώσουμε πρόσθετες θέσεις- ώστε να αναδείξουν το θετικό πρόσημο που έχουν ως προς αυτές τις δυνατότητες.» Τόνισε δε, ότι από αυτήν την εβδομάδα θα συγκροτηθεί Ομάδα εργασίας από Καθηγητές του Παν/μίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που θα μελετήσει το θέμα.
Πιο αναλυτικά για την Σχολή Πολιτιστικής Διαχείρισης στην Ηλεία, αναφέρθηκε στην κλειστή σύσκεψη που έγινε με τους φορείς του νομού όπου επισήμανε ότι η πρόταση της Ομάδας εργασίας θα μπει σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς που θα μπορούν και αυτοί να κάνουν προτάσεις και θα ζητηθεί η συναίνεσή τους.
Επιφυλάξεις από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλο
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας σχολιάζοντας τα όσα πρότεινε ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε «Ο Υπουργός Παιδείας κ. Χ. Γαβρόγλου στην χθεσινή σύσκεψη στην Πάτρα όπου συμμετείχα μαζί με τους δημάρχους Πύργου και Αμαλιάδας και τους Ηλείους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μας ενημέρωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία ΑΕΙ στην Ηλεία, Πανεπιστημιακής Σχολής Πολιτιστικής Διαχείρισης με 3 τμήματα, όπου το γνωστικό τους αντικείμενο θα είναι ο Πολιτισμός και θα είναι συνδεδεμένα με ένα Πανεπιστήμιο, που προφανώς θα είναι της Πάτρας.
Την δήλωσή του αυτήν την ακούσαμε για πρώτη φορά. Θεωρώ σε πρώτη φάση ότι έχει θετικά στοιχεία, ωστόσο χρήζει περαιτέρω εξέτασης και θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς βιασύνη, με επεξεργασία της πρότασης από Ομάδα εργασίας και μια Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και οι φορείς της Ηλείας.
Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φύγει από την Αμαλιάδα η Σχολή Τεχνολογίας και Γεωπονίας του ΤΕΙ, το οποίο μάλιστα έχει στηρίξει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με την παραχώρηση του Εδαφολογικού Εργαστηρίου. Βέβαια ο Υπουργός όταν ρωτήθηκε από εμάς, αν σκοπεύει φέρνοντας τις νέες σχολές να «επιστρέψει» το ΤΕΙ Αμαλιάδας στο Μεσολόγγι, μας είπε ότι «δεν είπα κάτι τέτοιο».
Σε κάθε περίπτωση για το συγκεκριμένο θέμα θα είμαστε σε επαγρύπνηση. Τέλος θα ήθελα να πω, ότι επειδή μιλάμε για Πανεπιστημιακή σχολή που θα έχει σχέση με τον Πολιτισμό, πιστεύω πως η Αρχαία Ολυμπία που είναι ως έννοια απόλυτα ταυτισμένη με τον Πολιτισμό, δικαιούται το ένα από τα τρία τμήματα που προτείνει ο Υπουργός».
Παρέμβαση του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το θέμα του ΤΕΙ Αμαλιάδας: “Μας δίνετε το αυτονόητο και μας υπεξαιρείτε το αναγκαίο”
Κάθετα αντίθετος είναι ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος με την πρόταση Γαβρόγλου και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να μας δίνετε το αυτονόητο και να μας υπεξαιρείται το αυτονόητο» εννοώντας την κατάργηση και μεταφορά του ΤΕΙ Αμαλιάδας στο Μεσολόγγι για να το «ανταλλάξουν» με Παν/κή σχολή Πολιτισμού. Ειδικότερα ο κ. Χριστοδουλόπουλος δήλωσε:
“Είχα την αίσθηση ότι προσήλθα σε αναπτυξιακό συνέδριο.
Δυστυχώς, για λόγους που δεν γνωρίζω, με την τοποθέτησή σας κύριε Υπουργέ αισθάνομαι ότι, με καλέσατε εδώ αγνοώντας τις αντιαναπτυξιακές επιπτώσεις των προθέσεών σας για το νομό Ηλείας.
Θα έπρεπε να σας έχουν πληροφορήσει ότι στην Ηλεία παράγεται ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας και εσείς έρχεστε μας πείτε ότι, αποφασίσατε να καταργήσετε τη μοναδική δομή Αγροτικής Εκπαίδευσης, στην οποία στηρίζουμε τις μονές ελπίδες μας για οικονομική ανάκαμψη και εκσυγχρονισμό του αγροτικού μας δυναμικού.
Δεν με ενδιαφέρει εάν ιδρύετε Ανώτατη Σχολή πολιτισμού, γιατί αυτό όφειλε να το έχει πράξει η Πολιτεία εδώ και δεκαετίες στην Ολυμπιακή γη. Μας δίνετε το αυτονόητο και μας υπεξαιρείτε το αναγκαίο.
Αυτή η απόφαση δεν είναι αποδεκτή και σας δηλώνω εδώ, γιατί με αυτή την κυβέρνηση έχω μάθει να μιλώ με ευθύτητα, ότι δεν θα διστάσω να μεταφέρω την αντίδρασή μο, από αυτή την αίθουσα στους δρόμους και τις πλατείες της Αμαλιάδας και του Ηλειακού κάμπου.
Σας καλώ όχι μόνο να ανακαλέσετε, αλλά και να είστε καχύποπτος πια απέναντι σε αυτούς που το σκέφτηκαν και σας το εισηγήθηκαν.
Θα παρακολουθούμε πλέον με προσοχή το θέμα και εφόσον δεν ανακαλέσετε, είμαι υποχρεωμένος να θέσω το ζήτημα σε διυπουργικό και πρωθυπουργικό επίπεδο.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να υπηρετεί την πραγματική παραγωγική διαδικασία και όχι να συνεχίζουμε την παθογένεια του παρελθόντος, δηλαδή πρώτα να ιδρύουμε τη σχολή και μετά να επινοούμε το αναπτυξιακό της περιβάλλον.
Ακόμα και αν επιμένετε -και καλώς κάνετε- στην ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στη Δυτική Ελλάδα, τότε αυτή έχει μία και μόνο πιθανή έδρα και αυτή λέγεται Ηλειακός κάμπος.
Έχετε την ευκαιρία εσείς και η κυβέρνηση να προχωρήσετε με ή χωρίς τον Ηλειακό Κάμπο στο πλευρό σας.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]