FOLLOW US: facebook twitter

Ασχηματισμός προ των πυλών: Η τραγωδία επισπεύδει τον κυβερνητικό σχεδιασμό

Ημερομηνία: 06-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

Τα τελευταία 24ωρα και μετά την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, πυροδοτήθηκεη φημολογία περί επικείμενου ανασχηματισμού προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης και να έρθουν καινούργια πρόσωπα στο προσκήνιο.

Το θέμα ανασχηματισμός δεν είναι καινούργιο. Αποτελούσε μία από τις επιλογές του πρωθυπουργού πριν από την καταστροφή στην Ανατολική Αττική, η οποία αναμενόταν να ενεργοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου και λίγο πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και αφού η χώρα προηγουμένως θα είχε βγει επίσημα από τα Μνημόνια.

Τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων άλλαξαν εντελώς τον προγραμματισμό και ήρθαν τα πάντα πάνω κάτω. Από εκεί που η κυβέρνηση επεξεργαζόταν διάφορες εισηγήσεις για το πώς θα «γιορταζόταν» η έξοδος της 20ής Αυγούστου και παράλληλα η είσοδος στη μεταμνημονιακή περίοδο, έφτασε στο να διαχειρίζεται όπως μπορεί μια τεράστια κρίση. Μοιραία, καμία «γιορτή» δεν πρόκειται να γίνει και αναμένεται να προτιμηθεί μία άλλου τύπου και πιο σεμνή διαδικασία, ανάλογη με το βαρύ κλίμα και ύφος των ημερών.

Τα ίδια γεγονότα, όμως, έφεραν στο προσκήνιο και μια δεύτερη άποψη: την ενδεχόμενη ανάγκη να γίνει ο ανασχηματισμός νωρίτερα και συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, λίγο πιο πριν ή ελάχιστα πιο μετά από την 20ή Αυγούστου. Αυτή η άποψη, η οποία προωθήθηκε από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, υποστηρίζει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει πλέον σε δομικό ανασχηματισμό και όχι σε μικρές διορθώσεις.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η αλλαγή παλαιών με καινούργια πρόσωπα ή ακόμα και η μετακίνηση πετυχημένων στελεχών σε αντικατάσταση άλλων που επικρίθηκαν ιδιαίτερα στη διαχείριση της τραγωδίας, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Το τι θα κάνει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας και αν θα προχωρήσει σε αλλαγές σύντομα ή θα εμμείνει στον αρχικό του προσανατολισμό θα φανεί τις επόμενες μέρες. Μέσα στην εβδομάδα, πάντως, είναι σίγουρο ότι θα δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία του νέου φορέα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

Πολιτική Προστασία

Ο λόγος για την Πολιτική Προστασία και τη ριζική της αναδιάρθρωση, όπως αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την καταστροφή στο Μάτι. Οι τελευταίες λεπτομέρειες στο σχέδιο πλήρους αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να καθοριστούν αυτή την εβδομάδα στις συσκέψεις των αρμόδιων υπουργών.

Ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, που έχει τον ρόλο του συντονιστή των εισηγήσεων για τον νέο φορέα, είπε μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαία «η δημιουργία ενός ενιαίου Κέντρου Παρεμβάσεων σε έκτακτες ανάγκες». Ειδικότερα, τόνισε ότι απαιτείται μια ολοκληρωτική διοικητική, λειτουργική και επιχειρησιακή αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας σε μια νέα ισχυρή κεντρική υπηρεσία.

Τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην Πολιτική Προστασία τόνισε και ο υπουργός Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον Νίκο Τόσκα. «Σύντομα θα ανακοινωθεί ο ριζικός ανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας, η οποία επιβάλλεται όχι μόνο από τις τραγικές απώλειες, αλλά και τις κλιματικές αλλαγές διεθνώς», είπε ο υπουργός και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση σκέφτεται πλέον σοβαρά την αναβάθμιση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε υφυπουργείο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Νέοι αρχηγοί σε Πυροσβεστική και Αστυνομία

Μπορεί ο ανασχηματισμός να παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα όσον αφορά τον χρόνο τέλεσής του, όμως δεν ισχύει το ίδιο και με τις αλλαγές σε Πυροσβεστική και Αστυνομία. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε προχθές το απόγευμα και, όπως ήταν αναμενόμενο, παύθηκαν οι αρχηγοί Πυροσβεστικού Σώματος, και Ελληνικής Αστυνομίαςεξέλιξη αναμενόμενη, ειδικά μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

Τις θέσεις τους αναλαμβάνουν στο μεν Πυροσβεστικό Σώμα ο έως σήμερα υπαρχηγός Επιχειρήσεων αντιστράτηγος Βασίλης Ματθαιόπουλος, στη δε Ελληνική Αστυνομία ο αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Αναλυτικότερα, ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής γεννήθηκε το 1966, στην Καμενίτσα Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1987 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 1992 με το βαθμό του ανθυποπυραγού. Το 2006, φοίτησε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Το 2017, προήχθη στον βαθμό του υποστράτηγου και του ανατέθηκαν καθήκοντα Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Το 2018, προήχθη στον βαθμό του αντιστρατήγου, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Θεωρείται από τα πιο έμπειρα στελέχη του Σώματος, καθώς έχει λάβει μέρος και έχει διαχειριστεί πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων, αστικών, δασικών πυρκαγιών, εξειδικευμένων διασώσεων και συμβάντων μεγάλης έκτασης, τόσο στην Ηλεία, όσο και στη Ζάκυνθο και στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1960. Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων το έτος 1982 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1988.

Υπηρέτησε ως αξιωματικός σε μάχιμες Υπηρεσίες στις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων. Τον Απρίλιο του 2014, προήχθη στον βαθμό του υποστράτηγου και τοποθετήθηκε στην Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων.

Τον Αύγουστο του 2014 έως το 2015, τοποθετήθηκε ως αναπληρωτής γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής και, τον Μάρτιο του 2015 έως το 2016, ως γενικός περιφερειακός διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος.

Την 17/02/2016 προήχθη στον βαθμό του αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος