FOLLOW US: facebook twitter

Από το σκοτάδι στο φως-Στην αγκαλιά του Απόλλωνα

Ημερομηνία: 23-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Σιωπή. Για αιώνες δεν υπήρχε τίποτε άλλο παρά σιωπή. Ένας σχεδόν αδιαμαρτύρητος κύκλος σιωπής είχε ρίξει το πέπλο σε αυτά τα μάρμαρα, που παρά την πάροδο του χρόνου και τα κακά συναπαντήματα, κακιά σκουριά δεν έπιασαν, κατά τον χρησμό και του ποιητή. Και βέβαια, μπορεί η μουσική να σταμάτησε, αλλά ο Απόλλωνας δεν έπαψε ποτέ να τα προστατεύει από τους βαρβάρους. Ήταν πάντα εκεί, με την λύρα ακουμπισμένη στα πόδια του. Έτσι, με σιωπή, κύλησαν οι αιώνες και μόνο το αέναο τραγούδι του ανέμου ακουγόταν, άλλοτε ψιθυριστό κι άλλοτε στεντόρειο, στα υψίπεδα της Φιγαλείας.

Και μετά, εγένετο ήχος! Φωνές˙ με τα χρόνια ολοένα και περισσότερες. Συνήθως ήταν φιλικές. Αγρότες, τσομπάνηδες κι άλλοτε έρχονταν οι θετοί γονείς της αρχαίας κληρονομιάς, με την σκαπάνη και το βουρτσάκι τους. Ωστόσο δεν έλειψαν και οι στιγμές όπου και τα μάρμαρα ακόμη φοβήθηκαν την καταστροφική μανία του ανθρώπου.

Ύστερα όμως απλώθηκε μία άλλη σιωπή, διαφορετική από εκείνη της μοναχικής αφθαρσίας. Τώρα πια όλα έμοιαζαν νωχελικά, άτονα, ασήμαντα. Σαν κάποιος να είχε τοποθετήσει ένα θανάσιμο σκέπαστρο στην ενδοξότητα του μνημείου…

Στις 28 Ιουλίου η πανσέληνος θα ρίξει με ορμή τις ακτίνες της πάνω στον Επικούρειο και τους ανθρώπους που θα κατακλύζουν την περιοχή. Για πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία του, ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου θα φιλοξενήσει μία ολονύχτια παράσταση, εγκαινιάζοντας έτσι το τέλος της σιωπής.

Η παράσταση με τίτλο «From Darkness to Light», δηλαδή «Από το Σκοτάδι στο Φως», φέρει την υπογραφή της διεθνώς αναγνωρισμένης χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη, η οποία τολμά να «ανεβάσει» την πετυχημένη βιωματική της περφόρμανς σε υψόμετρο 1130 μέτρων.  Ύπνος, όνειρα, φαντασία, χορός, μουσική από την μία και από την άλλη το κάλλος, η αρμονία του σπουδαίου αρχιτεκτονήματος του Ικτίνου, αλλά κυρίως η ενέργεια ενός χώρου ο οποίος από τα αρχαία χρόνια είχε ταυτιστεί με την θεία χάρη του Απόλλωνα.

Στις 28 Ιουλίου στην Φιγαλεία θα λάβει χώρα ένα διαφορετικό σαββατόβραδο. Η μουσική θα επιστρέψει εκεί όπου γεννήθηκε. Στην αγκαλιά του Απόλλωνα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος