FOLLOW US: facebook twitter

Το όραμα και το μέλλον του αθλητισμού: Σε εξέλιξη οι 5οι Παγκόσμιοι Αγώνες Αθλητικής Παιδείας στην Ολυμπία

Ημερομηνία: 23-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Ξεκίνησαν στις 18 και ολοκληρώνονται στις 24 Απριλίου οι 5οι Παγκόσμιοι Αγώνες Αθλητικής Παιδείας, στην Αρχ. Ολυμπία. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του δήμου Αρχ. Ολυμπίας και της Διεθνούς Ομοσπονδία Σχολικού Αθλητισμού (International School Sport Federation–I.S.F.). Οι «Παγκόσμιοι Αγώνες Αθλητικής Παιδείας» που διοργανώνονται για πέμπτη φορά στην ιστορία του Παγκόσμιου Σχολικού Αθλητισμού.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, στον αύλειο χώρο του παλαιού δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας. Οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την τελετή που έκλεισε με μουσικοχορευτική εκδήλωση με το παραδοσιακό συγκρότημα «Μωραϊτες».

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς, στπμ χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «… είναι ξεχωριστή χαρά να σας καλωσορίζω στην Αρχαία Ολυμπία στο πλαίσιο των 5ων Παγκόσμιων Αγώνων Αθλητικής Παιδείας, που στόχο έχουν την προβολή πανανθρώπινων αξιών όπως φιλίας,  αλληλεγγύης, σεβασμού, διαφορετικότητας, όπως άλλωστε ορίζει και το σύνθημα της ISF. Ο αθλητισμός μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες συνδέθηκε με τις πιο ωραίες και αγνές αξίες του ανθρώπου, όπως εκεχειρίας, αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι. Στην αρχαιότητα η Αρχαία Ολυμπία αποτέλεσε τόπο συνάντησης όλου του κόσμου, ενώ στις μέρες μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ιδιαίτερα η Ολυμπιακή Φλόγα που ανάβει στον ιερό αυτό τόπο μεταλαμπαδεύουν πανανθρώπινες αξίες που εξακολουθούν να καλλιεργούν συστήματα φιλίας και συναδέλφωσης για τους νέους όλου του κόσμου και γι’ αυτό αποτελούν τη σημαντικότερη παγκόσμια γιορτή αθλητισμού».

Μιλώντας για την στήριξη που παρέχει ο δήμος επισήμανε πως θα συνεχίζει και τα επόμενα χρόνια να προσφέρει σε τέτοιες δράσεις τη βοήθεια που χρειάζονται, ώστε να συμβάλει έτσι στην ισχυροποίηση της πνευματικής και εκπαιδευτικής διάστασης των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητισμού γενικότερα.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο εκπρόσωπος της I.S.F. Τσάρλι Ρέιμπον και ο αντιπρόεδρός της Στέλιος Δασκαλάκης.

Στους 5ους Παγκόσμιους Αγώνες Αθλητικής Παιδείας συμμετέχουν αποστολές από Αγγλία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Ιταλία, Σλοβακία, τα Special Olympics England και τα Special Olympics Hellas, ενώ κεντρική στόχευση είναι η  ισότιμη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στους σχολικούς αγώνες.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Νικολούτσος, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Ολυμπίας Γιώργος Δεββές, οι αντιδήμαρχοι Πέτρος Γιαννακόπουλος, Φώτης Κωσταριάς και Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Νίκος Λώλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος