Αγροτικό: Με έγνοια για τη γη και τους αγρότες
Του Μάκη Μπαλαούρα,
Βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ
Ο αγροτικός κόσμος έχει να αντιμετωπίσει πολλά: τη σκληρή φύση της αγροτικής δουλειάς, την εξάρτηση από καιρούς και ασθένειες, τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, ιδιαίτερα αυτές που δε λαμβάνουν πρόνοια για την αξιοποίηση των μικρών κλήρων – αλλά και τις μνημονιακές πολιτικές, μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ως βασικό εργαλείο για την έξοδο από την κρίση την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία περνάει από την ύπαιθρο. Δεν κινούμαστε, μέσα στις αντιξοότητες ενός διαλυμένου και διαφθαρμένου κράτους που παραλάβαμε, τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. Παλεύουμε όμως με όλες μας τις δυνάμεις για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και για ό,τι μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και της οικονομίας στο σύνολο της.
Υψηλό αφορολόγητο
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, υλοποιήσαμε στο ακέραιο τις υποσχέσεις που έδωσε πέρσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη θέση του νόμου 4172/2013 της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που φορολογούσε όλα τα αγροτικά εισοδήματα, με 13% από το πρώτο ευρώ, εισαγάγαμε ατομικό αφορολόγητο από 8.600 έως και 9.550 ευρώ στο πραγματικό αγροτικό εισόδημα.
Παράλληλα, αναιρέσαμε την απόφαση Κουσελά-Σκανδαλίδη που φορολογούσε όλες τις επιδοτήσεις και διατηρήσαμε το αφορολόγητο για όλες τις επιδοτήσεις του Πυλώνα ΙΙ (δηλαδή και το σύνολο της εξισωτικής και των γεωργοπεριβαλλοντικών, αγροτικά έσοδα που φτάνουν συνολικά το 1.1. δις ευρώ) αλλά και του Πυλώνα Ι πλην της βασικής. Εξαιρέσαμε δηλαδή από το φορολογητέο εισόδημα την Πράσινη ενίσχυση και τις συνδεδεμένες ως το ποσό των 12.000 ευρώ. Εννοείται ότι διατηρήσαμε τη μη προσμέτρηση στο εισόδημα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών του 2015, το 95% του συνόλου των δηλώσεων εισοδήματος από αγροτική εκμετάλλευση παρουσιάζουν εισόδημα από μηδέν έως 9.000 ευρώ. Οι αγρότες στην συντριπτική τους πλειοψηφία και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι αγρότες που υπέβαλαν αυτές τις δηλώσεις, εφόσον δεν έχουν πρόσθετα εισοδήματα από άλλες πηγές, όχι μόνον δεν θα πληρώσουν τίποτα το 2017, αλλά και θα πάρουν πίσω την προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2016. Με άλλα λόγια: από τις αλλαγές στη φορολογία θα επιβαρυνθεί μόνο το 1,5% των αγροτών, οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
Ασφαλιστικό και φορολογικό = μικρότερη επιβάρυνση
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, νομοθετήσαμε ώστε η μεταφορά του ΟΓΑ στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα να γίνει σε βάθος 5ετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού. Με τον τρόπο αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών θα πληρώνουν μεν σταδιακά περισσότερα χρήματα για την ασφάλισή τους, όμως αυτά θα είναι λιγότερα σε σχέση με όσα θα έπρεπε να καταβάλουν ως φόρο, αν δεν είχαμε διασφαλίσει το αφορολόγητο. Έτσι, η συνολική επιβάρυνση για την πλειοψηφία των αγροτών της χώρας μας είναι ευνοϊκότερη.
Επιπλέον, με τροπολογία που ο ίδιος έφερα στη Βουλή, ρυθμίσαμε το ασφαλιστικό της απασχόλησης παράτυπων μεταναστών στην αγροτική οικονομία (Ν. 4387 / 2016, άρθρο 58). Μετά τη νομοθετική αυτή τομή, οι αγρότες ως εργοδότες μπορούν να καταβάλλουν νομίμως ημερομίσθιο με εργόσημο και ασφάλιση ΟΓΑ σε όσους απασχολούνται στην παραγωγή(και τα οικογενειακά πρόσωπα), στους έλληνες, αλλά και στους παράτυπα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών εργάτες γης. Με τη ρύθμιση αυτή, όλοι έχουν κέρδος: ο ΟΓΑ εισπράττει χρήματα, οι εργάτες παίρνουν το νόμιμο μεροκάματο, ενώ μειώνεται και η φορολογία του αγρότη – εργοδότη, αφού το εργόσημο υπολογίζεται στα έξοδα του.
Έγκαιρες Πληρωμές
Μετά από 20 χρόνια διαρκούς συρρίκνωσης της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, μεγάλη σημασία για την ύπαιθρο έχουν οι πληρωμές, που το 2016 θα φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ έναντι 2,1 πραγματικού αγροτικού εισοδήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη προσοχή στην έγκαιρη πληρωμή των αγροτών: γι΄ αυτό την περασμένη εβδομάδα, και πολύ πιο νωρίς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάναμε την εκκαθάριση της βασικής και της πράσινης ενίσχυσης και αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε με την πληρωμή της εξισωτικής.
Το αγροτικό ΕΣΠΑ
Σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, βασιζόμαστε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το λεγόμενο και αγροτικό ΕΣΠΑ, το νέο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Οι πρώτες δράσεις του Προγράμματος αυτού προκηρύχθηκαν φέτος και θα έχουν υλοποιηθεί ως το 2020, «ρίχνοντας» συνολικά στην πενταετία στην ύπαιθρο 4.7 δις ευρώ που θα δοθούν με ορθολογικό και με ταξικό πρόσημο τρόπο θα πιάσουν και τόπο. Στο νέο αγροτικό ΕΣΠΑ, πέραν των αποζημιώσεων που μέχρι τώρα δεν αποζημιώνονταν(όπως οι καταστροφές θερμοκηπίων), επιχειρούμε για πρώτη φορά να περάσουμε και το 37% των κονδυλιών στις Περιφέρειες, που είναι πιο κοντά στους τοπικούς πληθυσμούς Δίδεται λοιπόν στην αυτοδιοίκηση την δυνατότητα να λειτουργήσουν σωστά και να ανταποκριθούν στις τοπικές ανάγκες που γνωρίζουν καλύτερα.
Αύξηση αγροτικού ΑΕΠ και εξαγωγών
Το ευτυχές είναι ότι η αγροτική παραγωγή ανακάμπτει. Το 2015 το αγροτικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4%, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων χρόνων. Ανάλογη τάση καταγράφεται και για το 2016.
Πολύ καλά πάνε επίσης οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών. Ειδικά για το 2016, οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών καταγράφεται αύξηση 16%-18%, ξεπερνώντας τα 1,6 δισεκατομμύρια τόνους – μιλάμε για ρεκόρ 10ετίας και μάλιστα παρά το ρωσικό εμπάργκο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για το οποίο ναι μεν αξίζουν εύσημα στη κυβέρνηση η οποία υπερασπίστηκε την προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε παλιές και νέες αγορές του εξωτερικού με χρηματοδοτήσεις προώθησης 150 εκατ. ευρώ. Αλλά τα πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους αγρότες, στα συνεργατικά σχήματα, στις μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που μέσα σε αντιξοότητες και στην Ηλεία, που έκαναν την πραγματική δουλειά. Το νέο έτος 2017 θα είναι σίγουρα ελπιδοφόρο.