FOLLOW US: facebook twitter

Καζαμίας Ηλείας 2017

Ημερομηνία: 30-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Έκτακτο, Νέα

kazamias

Ακολουθώντας την παράδοση ετών της Πρωινής, παρουσιάζουμε σήμερα τον σατυρικό καζαμία της Ηλείας για το 2017, με τα δικά μας μάτια και με οδηγό τα… άστρα και το τι προβλέπουν για το νομό μας την χρονιά που έρχεται. Με χιούμορ, πνεύμα αισιοδοξίας και πολύ… φαντασία! Γιατί πραγματικά χρειάζεται πολύ φαντασία για να δει τούτος ο τόπος άσπρη μέρα. Ευχές και πολλά χαμόγελα για το νέο έτος και την υγειά μας να ’χουμε!

ski

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Πρωτοχρονιά με χιόνι θα κάνει φέτος η πόλη του Πύργου!  Ο δήμαρχος αποφάσισε μετά το παγοδρόμιο κι επειδή ο φυσικός χιονιάς μας απέφυγε, να στήσει ένα μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο από την πλατεία έως το Επαρχείο και να εγκαταστήσει πάνω από την πόλη ένα τεράστιο μηχάνημα που θα ρίχνει τεχνητό χιόνι, για να προσελκύσει κόσμο στον Πύργο, βασισμένο στα πρότυπα της Ιαπωνίας από την οποία πήρε την τεχνογνωσία. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ντύθηκαν… σκιέρ για την πρώτη κατάβαση, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης ήταν sold out και μάλιστα έγιναν ειδικές πτήσεις στο αεροδρόμιο Επιταλίου για να υποδεχθούν τους επισκέπτες που ερχόταν από όλον τον κόσμο! Οι αφίξεις ξεπέρασαν και εκείνες των Καλαβρύτων και οι έμποροι της πόλης έκαναν τον κ. Λιατσή επίτιμο μέλος του Συλλόγου για την συμβολή του στην οικονομική ανάταση της αγοράς. Ακόμα και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάκης Αντωνακόπουλος έβγαλε συγχαρητήριο ανακοινωθέν προς τον δήμαρχο για την καινοτόμο πρωτοβουλία του και επιπλέον οι δυο τους συναγωνίστηκαν σε μια κατάβαση από το Μνημείο Ηρώων ως το πρώτο περίπτερο στον πεζόδρομο και μάλιστα βγήκαν από εγχείρημα αρτιμελείς και οι δυο!

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

tsipras

Ανακοινώνεται από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, η ένταξη της ΟΧΕ Κατακόλου – Πύργου – Ολυμπίας στο νέο ΕΣΠΑ και ξεκινούν οι εργασίες για το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο με ταχύτατες διαδικασίες και στόχο να ολοκληρωθούν ως το καλοκαίρι. Η cosco αναλαμβάνει επισήμως το λιμάνι Κατακόλου και οι Κινέζοι κάνουν… απόβαση στη μαρίνα όπου τους υποδέχονται μετά βαίων και κλάδων οι τοπικοί άρχοντες, ο δρόμος ως την Ολυμπία γίνεται αυτοκινητόδρομος με πέντε λωρίδες κυκλοφορίας, στην Ολυμπία θα λειτουργήσει αεροδρόμιο για τσάρτερς, το Πάρκο Ολυμπιονικών είναι πλέον γεγονός, ο Καρυώτης θυσιάζει τον κόκορα από τον Φλόκα στα θεμέλια και στον Πύργο το εργοστάσιο Ξυστρή γίνεται πολιτιστικό πολυλειτουργικό κέντρο εικονικής πραγματικότητας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσκαλείται στην Ηλεία για να εγκαινιάσει τις… μακέτες και επιχορηγεί την ΠΕ Ηλείας με 5.000 ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με την άδεια της Μέρκελ, για τα «καναπεδάκια» της δεξίωσης! Στο δημοτικό στάδιο Πύργου οι τσιρλίντερς του Πανηλειακού ανοίγουν την εκδήλωση των εγκαινίων.

ΜΑΡΤΙΟΣ

spirtzis

Τα μεγάλα έργα στην Ηλεία συνεχίζονται αφού ο Λεφάκης έπεσε μέσα στις προβλέψεις του και δημοπρατούνται σε μια νύχτα όλες οι εργολαβίες της Πατρών – Πύργου και με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώνεται ο φάκελος Μεγάλου Έργου με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του τον Δεκέμβριο του 2017. Ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ανακηρύσσεται μεγάλος ευεργέτης της Ηλείας και επίτιμος δημότης Πύργου, ενώ το κλειδί της πόλης θα του δώσει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, σε ειδική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Πύργου που εν τω μεταξύ με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μετονομάζεται από Σάκη Καράγιωργα σε Παναγιώτη Κουρουμπλή μετά από πρόταση Λιατσή που έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Η τελετή γίνεται κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας που δεν το έχουν απομακρύνει, γιατί αφού άργησε να στηθεί, καλό είναι να παραμείνει για ένα τρίμηνο και να το χαρούμε, με την μόνη διαφορά ότι στολίζεται πλέον με… αποκριάτικα στολίδια! Οι δήμαρχοι όλης της Ηλείας και οι βουλευτές, είναι ντυμένοι με αποκριάτικες στολές για να δώσουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση, όπως και όλες οι φιλαρμονικές του νομού. Επίσημη προσκεκλημένη στην συναυλία που πραγματοποιείται είναι η Πάολα που ανοίγει την βραδιά με το τραγούδι «Τελειωμένες καταστάσεις» και «Εδώ σε θέλω καρδιά μου»! Την μεγάλη έκπληξη ωστόσο οι φορείς την φυλάνε για το τέλος, αφού το Νοσοκομείο Πύργου μετονομάζεται από «Ανδρέας Παπανδρέου» σε… «Αλέξης Τσίπρας» μια και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία έχει ανεβάσει το ποσοστό του με πρόθεση ψήφου που αγγίζει το… 80%!

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

xristodoulopoulos-xristos2

Μετά τις μεγάλες επιτυχίες του πρώτου τριμήνου του 2017 για την Ηλεία, ο νομός σκαρφαλώνει από την τελευταία θέση της ανάπτυξης στην πρώτη 5άδα των πλέον αναπτυσσόμενων νομών της χώρας. Ωστόσο ο νέος Καλλικράτης που ψηφίζεται στη Βουλή φέρνει σημαντικές ανακατατάξεις, καθώς ο Πύργος χάνει τον τίτλο της πρωτεύουσας της Ηλείας. Έτσι πρωτεύουσα γίνεται η Αμαλιάδα και στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που έχουν πλέον αναπτύξει οι δύο πόλεις μετά την υπόθεση των σκουπιδιών, ο δήμαρχος Πύργου παραδίδει τον τίτλο με χαμόγελο στον δήμαρχο Ήλιδας που σαν αντίδωρο για το μεγάλο δώρο, ο δήμος Πύργου θα έχει πλέον για μια πενταετία δωρεάν διαχείριση απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά. Στην Αμαλιάδα την πρωτεύουσα της Ηλείας διοργανώνονται δεκαήμερες εκδηλώσεις στο πλαισιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ήλιδας τις οποίες μάλιστα συγχρηματοδοτεί ο δήμος Πύργου σε ένδειξη φιλίας των δύο πόλεων. Κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι ενωτικές αυτές διαδικασίες, οι εθνικές εκλογές που διενεργούνται δέκα μέρες πριν το Πάσχα, φέρνουν νέα δεδομένα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεται πρωθυπουργός της χώρας. Κι επειδή φοβούνται οι φορείς ότι ο νομός μπορεί να πέσει σε δυσμένεια λόγω του φιλοσυριζαϊκού του προφίλ, αποφασίζουν να μετονομάσουν ξανά το Νοσοκομείο Πύργου από «Αλέξης Τσίπρας» σε «Κυριάκος Μητσοτάκης», με την αιτιολογία ότι η πρότερη απόφαση δεν είχε αριθμό… πρωτοκόλλου και δεν πήρε ποτέ ΦΕΚ!  Κι έτσι το Πάσχα μας βρίσκει με το ίδιο Νοσοκομείο με άλλο όνομα, με άλλη πρωτεύουσα και με τον ίδιο δήμαρχο.

ΜΑΪΟΣ

georgiopoulos

Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ στην εξοχή και η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται φέτος στον Καϊάφα που έχει γίνει το επίκεντρο των εκδηλώσεων με μπροστάρη τον δήμαρχο Νίκο Φάμελο και τον Πανταζή εκ δεξιών του. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει την απεργιακή του συγκέντρωση στη λίμνη μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πύργου και φτάνουν ως εκεί με πορεία ειρήνης που ξεκινά στις 5 τα χαράματα για να φτάσουν στις 11 στον Καίαφα. Παρών και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που έρχεται ειδικά για να εγκαινιάσει την παραχώρηση των λουτρών του Καϊάφα σε ιδιώτες. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται με περίσσια λαμπρότητα και μπάνιο στην θερμή πισίνα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το πανό υποδοχής για τους επενδυτές που γράφει «Καλώς ήρθατε στην ευλογημένη ολυμπιακή γη της Ηλείας και καλά κέρδη»! Μάλιστα οι επενδυτές συγκινημένοι απονέμουν τιμητική πλακέτα στον εκπρόσωπο της ΠΕ Ηλείας, που αναγράφει «εις υγείαν των κορόιδων», ενώ το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΤΑ ανοίγουν σαμπάνιες! Την εκδήλωση συμπληρώνουν κωπηλατικοί αγώνες και επιδείξεις θαλασσίου σκι, με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλο και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου- Σλατάρη στα θαλασσοπέδιλα με χορευτικές φιγούρες. Μια ακόμα κατάκτηση για τον νομό, έλαβε αίσιον τέλος και ανοίγει ο δρόμος για τον ιαματικό τουρισμό.

paragkes-mouteli

ΙΟΥΝΙΟΣ

Τα πρώτα μπάνια ξεκινάνε καθότι ο υδράργυρος χτύπησε «κόκκινο» και ο δήμος Πύργου αποφασίζει να δρομολογήσει δωρεάν λεωφορεία για τους λουόμενους με προορισμό την Μούτελη και το αντλιοστάσιο, με στόχο να αναβαθμίσει τις υποβαθμισμένες παραλίες του δήμου. Οι λουόμενοι ζουν μεγάλες στιγμές, αφού στα πρώτα καθίσματα αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου με ψαθάκια και μαγιό, εγκαινιάζουν τραγουδώντας τη γραμμή, ενώ στην παραλία διανέμονται δωρεάν αναψυκτικά. Η Αρχαία Ολυμπία επειδή δεν έχει θάλασσα και καημό το έχει, κάνει σύμπραξη με το δήμο Πύργου – μίνι πρόβα για την μελλοντική συνένωση των δύο δήμων- και έτσι δρομολογεί και εκείνη λεωφορείο από την Ολυμπία και οι δημότες της αλλά και πολλοί τουρίστες κάνουν ουρά για να φτάσουν στην μαγευτική παραλία της Μούτελης και του αντλιοστασίου. Μάλιστα το νερό από τα κανάλια και το βιολογικό θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες, γι αυτό και στα τέλη του μήνα, το… τσάμπα πέθανε και μπαίνει εισιτήριο εισόδου στην παραλία και προσλαμβάνονται σεκιούριτι για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Επειδή ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος βλέπει να απειλείται πλέον η Κουρούτα από τον ανταγωνισμό, δρομολογεί από το Ταμείο Μολυβιάτη «water land» στην παραλία με δωρεάν είσοδο και το συνδυάζει με πολιτιστικές δραστηριότητες από το Φεστιβάλ Ήλιδας. Αποτέλεσμα, η παλιά κόντρα των δύο πόλεων αναβιώνει.

trump-donald

ΙΟΥΛΙΟΣ

Ιούλιος μήνας και η Ηλεία προετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη επίσκεψη του νέου Πλανητάρχη στη χώρα μας, αφού ο ερχομός του Ντόναλντ Τραμπ με αποκλειστικό προορισμό την Αρχαία Ολυμπία είναι γεγονός! Στόχος του να δανειστεί  τον Ερμή του Πραξιτέλους από το Μουσείο και να τον εγκαταστήσει στο χρυσό σαλόνι του στο Λευκό Οίκο, για όσα χρόνια θα είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ. Εννοείται ότι έχει την απόλυτη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης που θεωρεί ύψιστη τιμή την μεταφορά ενός αρχαίου αγάλματος στο Λευκό Οίκο, θεωρώντας ότι η φήμη της Ηλείας θα ταξιδέψει πλέον σε όλον τον κόσμο!  Μάλιστα επειδή θέλει να δειξει πόσο απλός και καθημερινός άνθρωπος είναι, δεν φτάνει στην Ηλεία με ειδική πτήση από τον Άραξο, αλλά ταξιδεύει τρίτη με το τρένο Αθήνα – Πύργος – Καλαμάτα που εν τω μεταξύ έχει δρομολογηθεί και από τον Πύργο ως την Ολυμπία το παίρνει με το… πόδι, τρέχοντας συμβολικά στον ειδικό μαραθώνιο που γίνεται προς  τιμή του. Αριστερά και δεξιά του, τρέχουν ο Κυριάκος, οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, οι δήμαρχοι της Ηλείας, περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες με αναμμένες δάδες. Πίσω τους, ένα κομβόι αδέσποτα!

madona

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Μήνας πολιτιστικών εκδηλώσεων ο Αύγουστος και σε όλη την Ηλεία τα φεστιβάλ και οι γιορτές δίνουν και παίρνουν. Γιορτή τομάτας, γιορτή καρπουζιού, γιορτή αβοκάντο, γιορτή καλαμποκιού, γιορτή αγγουριού, γιορτή φράουλας, γιορτή κολοκυθιού, γιορτή σαρδέλας, γιορτή κατσίκας, γιορτή κότας, γιορτή τρύγου, γιορτή κρασιού και οι Ηλείοι καθημερινά… χορεύουν, πίνουν, τραγουδάνε και διασκεδάζουνε με κλαρίνα και παραδοσιακούς χορούς, ενώ έχουν όλοι εξοικειωθεί με το πλαστικό χρήμα και αγοράζουν το κιλό τη γουρουνοπούλα στα πανηγύρια με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες για να χτίσουν το αφορολόγητό τους! Για τους πιο κουλτουριάρηδες, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας διοργανώνει αποκλειστικά κονσέρτα κλασικής μουσικής στο Φλόκα και αγώνες ποίησης και δεν ξέρει που να πρωτοβάλει τον κόσμο! Μέχρι και έξτρα πλαστικές καρέκλες επιστρατεύονται για να καλύψουν τη ζήτηση! Μάλιστα τον Δεκαπενταύγουστο και μετά από 20 χρόνια, φέρνει ξανά στο Φλόκα την διάσημη σοπράνο Κίρι τε Κανάουα και κονομάει τρελά! Την ίδια περίοδο στη Γιορτή Σταφίδας της Κρέστενας, διοργανώνεται συναυλία με την Μαντόνα που έρχεται δωρεάν γιατί η φήμη της Ηλείας ως τόπου Πολιτισμού έχει ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου και διεθνείς καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς κάνουν ουρά για να δώσουν εδώ συναυλίες. Ο τόπος μας ζει στιγμές δόξας!

tei-ekloges

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Μεγάλες στιγμές όμως ζει και το ΤΕΙ Πύργου, αφού έγινε πλέον αυτόνομο και 5.000 φοιτητές κατακλύζουν την πόλη και γράφονται στα νέα τμήματα! Ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής κάνει διάγγελμα από το μπαλκόνι του δημαρχείου που για την περίσταση έχει χρωματίσει με κόκκινα φωτοχρώματα το Λάτσειο για να δείξει τη χαρά του και επισημαίνει πόσο πολύ πάλεψε για να καταφέρει να κάνει το ΤΕΙ αυτόνομο, ενώ το πλήθος τον αποθεώνει, ενώ οι νέοι φοιτητές δηλώνουν ότι πάντα το όνειρό τους ήταν να φοιτήσουν στον Πύργο.  Επειδή τα υπάρχοντα διαμερίσματα δεν επαρκούν για τους νέους φοιτητές, ξεκινά η ανοικοδόμηση της πόλης, ο κλάδος της οικοδομής γνωρίζει μέρες άνοιξης, οι έμποροι πολλαπλασιάζουν τα μαγαζιά τους και η αγορά επεκτείνεται πλέον και στις δύο εισόδους της πόλης. Μάλιστα ξεκινούν και οι μεταγραφές από την… Πάτρα προς τον Πύργο και πλέον δρομολογείται και η δημιουργία Πανεπιστημιακής σχολής από το Παν/μιο Πελοποννήσου, ενώ το χρήμα από το Υπουργείο ρέει άφθονο προς τα εδώ.

katastrofes-vroxi2-pyrgos4

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Με την πρώτη βροχή του φθινοπώρου, πλημμυρίζει ξανά όλος ο Κάμπος και η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη άμεσα στις εκκλήσεις των αγροτών για αποζημιώσεις, τους στέλνει βάρκες για την μεταφορά τους στα χωράφια και από ένα καλάμι για να ψαρεύουν χέλια! Ως αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ορίζει την εξαγωγή των χελιών στις χώρες της Ευρώπης εγκαινιάζοντας έτσι μια μορφή νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας για τους αγρότες. Ναμπίλ Μοράντ και Αλέξης Καστρινός προτείνουν μάλιστα την εξαγωγή και βατραχοπόδαρων που είναι μεζές εκλεκτός για τους ευρωπαίους, αφού τα πλημμυρισμένα χωράφια έχουν κατακλυστεί από βατράχια. Έτσι είναι όλοι ικανοποιημένοι και τα αντιπλημμυρικά έργα θεωρούνται πλέον περιττά, ενώ η πλημμυρισμένη Κυλλήνη μετατρέπεται σε μικρή Βενετία και τα τουριστικά πρακτορεία την προωθούν ως νέο τουριστικό προορισμό και η τοπική οικονομία γνωρίζει ημέρες δόξης λαμπρές! Μάλιστα η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου γίνεται εν πλω, σε βαρκούλες στολισμένες με ελληνικές σημαίες.

epidoma-anergias

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Ο Νοέμβρης κυλά μέσα στην απόλυτη ηρεμία, αφού η Ηλεία απολαμβάνει τα όσα έχει κατακτήσει όλη τη χρονιά σε αναπτυξιακό επίπεδο. Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θεωρείται πλέον περιττός, αφού το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» έχει διασφαλιστεί απόλυτα λόγω των ιδανικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί και ακόμα και το ΠΑΜΕ αποφασίζει να μην διοργανώσει πορεία. Οι νέες δομές και οι επενδύσεις που έγιναν όλη τη χρονιά στην Ηλεία, δημιούργησαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας με καλά αμοιβόμενους εργαζόμενους που δεν διεκδικούν πλέον τίποτα!! Με 400 ευρώ το μήνα περνάνε… βασιλικά και ζούνε πλέον και τους συνταξιούχους της οικογένειας που δεν έχουν σύνταξη. Γι αυτό και με ειδική διάταξη το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης καταργείται στην Ηλεία! Μάλιστα οι Θεσμοί -προς θεού δεν τους ονομάζουμε δανειστές- μας απονέμουν το μεγάλο βραβείο επιβίωσης με 3 κι 60 και γινόμαστε παράδειγμα διεθνώς!

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

katsifaras

Από τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, κινούμαστε σε Χριστουγεννιάτικο mood, οι πόλεις του νομού και τα χωριά έχουν στολιστεί και το τοπίο είναι φαντασμαγορικό. Στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής του νομού, φιγουράρουν οι ομορφιές του τόπου και τα επιτεύγματά της Πολιτείας και των τοπικών αρχόντων με σύνθημα «ζήσε το μύθο σου στην Ηλεία», αφού οι αφίξεις ξεπερνούν πλέον και αυτές του Ντουμπάι! Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας βλέποντας αυτό το θαύμα ανάπτυξης που συντελείται, σπρώχνει όλα τα λεφτά του νέου Προϋπολογισμού 2018 στην Ηλεία και επιτέλους ο δήμαρχος Πύργου τον ανακηρύσσει επίτιμο δημότη και μετονομάζει ξανά την κεντρική πλατεία του Πύργου, αυτή τη φορά σε «Απόστολος Κατσιφάρας»!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος