Έκθεση για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων από το Φεστιβάλ Ολυμπίας και την Παιδαγωγική Ομάδα “Το Σκασιαρχείο”
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”46554″ img_size=”full”][vc_column_text]Δύο ξύλινα θρανία από το σχολείο του Σοβέτο, οι μαθητές του οποίου εξεγέρθηκαν το 1976 εναντιωμένοι στα κλιμακούμενα νομοθετήματα του καθεστώτος του Απαρτχάιντ που επέβαλαν μια άνιση εκπαίδευση σε βάρος των μαύρων της Νότιας Αφρικής, αποτελούν τα κύρια εκθέματα μιας εγκατάστασης, η οποία καλεί τον επισκέπτη να κατανοήσει την πολιτική στάση και την εξέγερση όσων στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η έκθεση, που φιλοξενείται στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο, είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, την οποία επιμελήθηκε ο εκπαιδευτικός- μουσειολόγος Βασίλης Μπάρκουλας, η εκπαιδευτικός Έφη Μακρυκώστα, η Δρ ιστορικός-πολιτισμιολόγος Κατερίνα Αλεξοπούλου, ο φοιτητής Μουσειολογίας Μανώλης Ανεβλαβής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσειολογίας Μουσειογραφίας και Πολιτιστικού Τουρισμού.
Τα θρανία από το σχολείο του Σοβέτο που παρουσιάζονται, αποτελούσαν μέρος ενός έργου με τίτλο «Ο χαμένος κρίκος. Μάθημα αποαποικιοποίησης από την κυρία Χαμογελαστή Πέτρα», της Σενεγαλέζας εικαστικού Pelagie Gbaguidi, οποίο εκτέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο της Documenta 14. Τα θρανία εν συνεχεία περιήλθαν στην Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο», από την οποία παραχωρήθηκαν στο Φεστιβάλ Ολυμπίας για την παρουσίασή τους στον Πύργο. Η εξέγερση του Σοβέτο σηματοδότησε μια νέα εποχή αφύπνισης της πολιτικής συνείδησης της μαύρης πλειοψηφίας.
Η έκθεση θα λειτουργεί ως τις 15 Δεκεμβρίου, από τις 9.00-21:00.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]