FOLLOW US: facebook twitter

Χώρος πολιτισμού και καλλιτεχνικής έκφρασης: Εγκαινιάστηκε το Εργαστήρι ζωγραφικής του δήμου Πύργου

Ημερομηνία: 06-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Το νέο καλλιτεχνικό στέκι του δήμου Πύργου που θα φιλοξενήσει τις καλλιτεχνικές και εικαστικές ανησυχίες μικρών και μεγάλων που ασχολούνται με την ζωγραφική, είναι πλέον εδώ! Μιλάμε για το Εργαστήρι ζωγραφικής του δήμου Πύργου που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠ και επαναλειτουργεί σε νέο πλέον χώρο, στην οδό Ερμού 99  και Παιονίου και το οποίο  εγκαινιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Ένας όμορφος και ζεστός χώρος, όπου τα καβαλέτα έχουν ήδη πάρει τις θέσεις τους και μάλιστα φιλοξένησαν τα πρώτα έργα των μαθητών του Εργαστηρίου ζωγραφικής που λειτουργεί από τα τέλη του Σεπτέμβρη,  αλλά και παλαιότερων μαθητών του καθώς και δημιουργίες με κάρβουνο δημιουργίες αποφοίτων της ΑΣΚΤ.  Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η Αδαμαντία Τσακανίκα και λειτορυγεί με την επιμέλεια καθηγητών εικαστικών τεχνών, ενώ αριθμεί ήδη πάνω από 100 μέλη.

Τον αγιασμό του νέου εργαστηρίου Ζωγραφικής του δήμου Πύργου τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, παρουσία του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και δημοτικών παραγόντων,  της υπεύθυνης του Εργαστηρίου Αδαμαντίας Τσακανίκα, και βεβαίως δεκάδων παιδιών και ενηλίκων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ζωγραφική. Πρόκειται για ένα χώρο που δίνει τη δυνατότητα στους δημότες του Πύργου, να δημιουργούν, να επικοινωνούν και να εκφράζονται μέσω της ζωγραφικής.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός τόνισε ότι το Εργαστήρι ζωγραφικής του δήμου Πύργου είναι μια μεγάλη έκφραση Πολιτισμού και συνεχάρη το δήμαρχο γι αυτήν του την πρωτοβουλία. « Ο πολιτισμός ενός τόπου φαίνεται από τα καλλιτεχνικά του μνημεία. Είτε αυτά είναι σπίτια, είτε αυτά είναι έργα ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής και άλλων μορφών τέχνης. Η καλλιέργεια που προσφέρει η  τέχνη, φέρνει έναν πολιτισμό και στις συναναστροφές των ανθρώπων και μας κάνει ηπιότερους χαρακτήρες…» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης.

«Σε αυτόν την μικρό καλλιτεχνικό χώρο, μπορεί να παραχθεί πολύ μεγάλο έργο, γιατί η κρίση έχει φέρει κατάθλιψη και ένας από τους τρόπους για να την αντιμετωπίσει κανείς, είναι η ζωγραφική. Η κρίση θα πολεμηθεί με τον Πολιτισμό », επισήμανε στην ομιλία του ο δήμαρχος κ. Γαβρίλης Λιατσής που δήλωσε λάτρης της ζωγραφικής και των Τεχνών τονίζοντας ότι προσπαθεί με την πρωτοβουλία αυτή να εξυπηρετήσει τα Γράμματα και την παιδεία που του έχει δοθεί από τους γονείς του και θέλει να την επιστρέψει στον κόσμο, ενώ εξήγησε και τους λόγους που εγκαταστάθηκε σε αυτήν την γειτονιά της πόλης στα Χαλικιάτικα. «Ο λόγος που το εργαστήρι ήρθε σε αυτήν την γειτονιά, είναι ότι πρόκειται για μια από τις παλαιότερες και πιο γραφικές της πόλης του Πύργου που μπορούν να εμπνεύσουν έναν καλλιτέχνη. Εδώ είναι τα τελευταία φαναράδικα, τσαγγάρικα και κτίρια που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχής.». Τέλος τόνισε ότι το Εργαστήρι ζωγραφικής φιλοξενεί όλες τις ηλικίες που έχουν ανάγκη να εκφραστούν.

Από την πλευρά της η κ. Αδαμαντία Τσακανίκα ευχαρίστησε την δημοτική αρχή Πύργου και τον δήμαρχο που όπως είπε μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευαισθησία του σε καλλιτεχνικά θέματα και με χορηγό την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Πύργου προχώρησε στην υλοποίηση του Εργαστηρίου ζωγραφικής. « Το Εργαστήριό μας είναι πλήρως οργανωμένο και φιλοξενεί όλες τις ηλικίες που θέλουν να ασχοληθούν με την ζωγραφική.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην σπουδή και του ελεύθερου σχεδίου που προάγει την αισθητική κρίση και την γνώση για το καλλιτεχνικά άρτιο. Μεγάλοι και μικροί βλέπουν τον φυσικό κόσμο με μια διαφορετική ματιά και στόχος είναι το χέρι τους να αποκτήσει ελευθερία χωρίς την χρήση βοηθητικών οργάνων και να μεταφέρουν τα ερεθίσματα τους σε εικαστικές φόρμες».

Τις ευχές του στην Αδαμαντία Τσακανίκα  για να φέρει σε πέρας το δύσκολο όπως είπε έργο που αναλαμβάνει, έδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος  Λεωνίδας Δημουλιάς, ενώ μετά το τέλος των εγκαινίων ακολούθησε μια μικρή δεξίωση για τον κόσμο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος