FOLLOW US: facebook twitter

Τα 415 Κυπριοτόπουλα στην Ηλεία: Στην Λευκωσία αντιπροσωπεία της Ι.Μητροπόλεως Ηλείας σε εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου

Ημερομηνία: 06-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Έπεται εκδήλωση στον Πύργο τον Γενάρη

Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Δρ. Κώστας Καδής  αποφάσισε να πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και στην Ηλεία, για την συμπλήρωση 43 ετών από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και την φιλοξενία στην Ηλεία των 415 παιδιών, αγοριών και κοιρτισών, με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτου Ηλείας κυρού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Στην Κύπρο οι εορτές θα λάβουν χώρα την προσεχή Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στην Λευκωσά. Προς τούτο, ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την Κύρπ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ συνοδευόμενος από τους ιερείς Χαράλαμπο Δέρβο, Αλέξιο Αναγνωστόπουλο και Γεώργιο Χαρδαβέλλα και από δέκα συμπολίτες μας οι οπιίοι είχαν φιλοξενήσει παιδιά από την Κύπρο στα σπίτια τους. Το Υπουργείο Κύπρου εξέδωσε την ακόλουθη πρόσκληση:

«Το καλοκαίρι του 1974, αμέσως μετά την τουρική εισβολή στην Κύπρο, αρκετά προσφυγόπουλα φιλξενήθηκαν σε οικογένεεις ή οικοτροφεία της Ελλάδας, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Πάτρα, την Ηλεία και αλλού. Η μεγαλύτερη ομάδα, με 415 παιδιά, φιλοξενήθηκε στην Ηλεία.

Ως ελάχιστη ένδειξ τιμής και αναγνώρισης προς τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιο, εμπνευστή της ιδέας για την φιλοξενία των παιδιών στην Ηλεία αλλά και προς τις οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους σε αυτά τα Κυρπιοτόπουλα, σας καλουμε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο Λευκωσίας, όπου θα αναπεμφθεί δέηση υπέρ υγείας των εν ζωή ευρισκομένων ευεργετών και λοιπών συγγενών Ελλαδιτών και Κυπρίων και θα τελέσουμε μνημόσυνα των τεθνεόντων ευεργετών.

Της Θείας Λειτουργίας θα προστεί η Α.Μ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύρπου κ.κ Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο και τον Θεοφιλέστατο Επισκοπο Μεσσαορίας κ. Γρηγόριο. Ομιλία θα εκφωνήσει ο έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, δ. Κώστας Καδής. Θα γίνουν επίσης σύντομες προσφωνήσεις από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο και εκπρόσωπο των 415 παιδιών.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου κα Ομάδα παιδιών του 1974. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει δεξίωση από την φιλοξενούσα Εκκλησιαστική Επιτροπή, όπου παιδιά δημοτικού σχολείου θα παρουσιάσουν καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Παρόμοια τελετή θα πραγματοποιηθεί και στον Πύργο της Ηλείας την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος