Νέα βλάβη σε υπόγειο αγωγό άρδευσης του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων
Το διάτρητο δίκτυο απειλή για τις καλλιέργειες
Η νέα βλάβη στον υπόγειο αγωγό άρδευσης του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων στην Αρετή, έφερε την «έκρηξη» τόσο της διοίκησης του οργανισμού προς τους αρμοδίους σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του έργου, όσο και των αγροτών που σε μια περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας. Από χθες το πρωί τα συνεργεία του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων πασχίζουν για την επισκευή του αγωγού, που έχει σπάσει σε δύο – κοντινά – σημεία, με αποτέλεσμα η άρδευση να έχει διακοπεί.
O πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος, «… συνεχώς έχουμε προβλήματα με τη ζώνη 12 και τη ζώνη 15. Στη ζώνη 15 λίγο πιο κάτω από το αντλιοστάσιο, έσπασε ο αγωγός από μεγάλη πίεση. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Πρόκειται για τον παλιό αγωγό, ο οποίος έχουμε πει ότι θέλει αντικατάσταση λόγω παλαιότητας. Ζητάμε τη βοήθεια συνεχώς από την Περιφέρεια. Περιμένουμε έχουμε πει να δούμε τον κ. Κατσιφάρα για να εξετάσουμε αν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον αγωγό. Υπολείπονται 500.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί ο αγωγός έως τα δύο αντλιοστάσια. Αν δεν φτιαχτούν θα έχουμε τα ίδια προβλήματα συνεχώς.
Τώρα έχει σπάσει ο αγωγός με άνοιγμα 80 εκατοστών, με αποτέλεσμα να μείνουν 15.000 στρέμματα καλλιεργειών στο έλεος του θεού. Έχει σπάσει σε δύο σημεία και αν δεν προλάβουμε να τον ετοιμάσουμε θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες».
Ο κ. Παλαιολόγος σχολίασε ακόμα πως πρέπει να γίνουν οι συνδέσεις των νέων αγωγών για να μην υπάρχει πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε λυπηρό το φαινόμενο να σπάει ο παλιός αγωγός και ο νέος να βρίσκεται ακριβώς δίπλα εκτός λειτουργίας.
Σωτήρης Κακαλέτρης – αντιπρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας
«Δεν μπορούμε να ποτίσουμε τις τομάτες και τις καλλιέργειές μας»
Εξοργισμένος ήταν και ο παραγωγός βιομηχανικής τομάτας, Σωτήρης Κακαλέτρης – αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας. «Δυστυχώς η ανευθυνότητα που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια και μας οδήγησε σε αυτό το σημείο, έχει αυτά τα αποτελέσματα. Να σπάσει ο κεντρικός αγωγός, εμείς να μην μπορούμε να ποτίσουμε και οι ντομάτες και τα άλλα προϊόντα που καλλιεργούμε να είναι στο έλεος της ζέστης.
Τώρα παλεύουν τρία άτομα μέσα στο λάκκο, που πληρώνονται με 600 ευρώ το μήνα και προσπαθούν έως αργά να φτιάξουν τη ζημιά. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι υπεύθυνοι ότι στο πόστο που βρίσκονται θα πρέπει να λειτουργούν με υπευθυνότητα προκειμένου να αλλάξει επιτέλους αυτός ο τόπος που λέγεται Ελλάδα και να πάμε προς το καλύτερο. Με τέτοιες πρακτικές και τέτοιες ενέργειες το μόνο που καταφέρνουμε είναι να πηγαίνουμε πίσω. Αυτοί που διαχειρίζονται το έργο θα πρέπει να αναλογιστούν ότι έχουν ευθύνη απέναντι στους παραγωγούς και δεν μπορούν να τους στέλνουν στα δικαστήρια αν δεν τους παρέχουν τις υπηρεσίες για τις οποίες είναι υπεύθυνοι».
Ο κ. Κακαλέτρης εξήγησε πως υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες μια καλλιέργεια που έχει φυτευτεί πρόσφατα, αν δεν ποτιστεί μια μέρα, καταστρέφεται. «Αναλογιστείτε το κόστος και το οικονομικό και το ψυχολογικό. Πως μπορείς να έχεις ανάπτυξη όταν πρέπει να διαχειριζόμαστε προβλήματα αντί να κοιτάμε τη δουλειά. Αυτός ο τόπος είχε ανάπτυξη επειδή έχει νερό. Όταν το αυτονόητο που είναι το νερό πρέπει να το διαχειριστούμε σαν πρόβλημά τότε να σταματήσουμε τη δουλειά και να κάνουμε τίποτα άλλο» σχολίασε ο κ. Κακαλέτρης.