FOLLOW US: facebook twitter

«Κόλλησαν» οι αυτοψίες λόγω γραφειοκρατίας!

Ημερομηνία: 05-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

«Μπαλάκι» μεταξύ Υπουργείου και Αποκεντρωμένης η κάλυψη μετακίνησης των μηχανικών αν και τρέχουν οι προθεσμίες για υποβολή φακέλων από πληγέντες από φυσικές καταστροφές ιδιοκτήτες ακινήτων

Η ασυνεννοησία των εμπλεκομένων υπηρεσιών δημιουργεί προβλήματα στον ΤΑΠ Ηλείας

Με τα χέρια «δεμένα» βρίσκεται προς το παρόν λόγω της γραφειοκρατίας των υπηρεσιών ο Τομέας Αποκατάστασης Πυροπλήκτων Ηλείας, αφού αν και βάσει των τριών Υπουργικών αποφάσεων  που εκδόθηκαν στα τέλη Απριλίου, καθορίστηκαν και τρέχουν ήδη  οι προθεσμίες για την υποβολή φακέλων  από πληγέντες για την  χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια του νομού  που προκλήθηκαν  από τον σεισμό της 15ης Φεβρουαρίου 2016, τις πλημμύρες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016 και τους ανεμοστρόβιλους Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου 2016 στην Ηλεία, εν τούτοις έχουν «κολλήσει» οι αυτοψίες.

Και αυτό συμβαίνει γιατί από την 1-1-2017 άλλαξαν τα δεδομένα για την κάλυψη των δαπανών των εκτός έδρας υπηρεσιακών μετακινήσεων των μηχανικών του ΤΑΠ Ηλείας οι οποίες θα καταβάλλονται λέει στο εξής από τον Τακτικό προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης και όχι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη ΣΑΕ 069, μόνο που η Αποκεντρωμένη υποστηρίζει με την σειρά της ότι η ίδια διαθέτει πιστώσεις μόνο για την μισθοδοσία και τις λειτουργικές δαπάνες και επιστρέφει το… «μπαλάκι» στο Υπουργείο. Το αποτέλεσμα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όπως μας λέει η προϊσταμένη του ΤΑΠ Ηλείας κ. Πηνελόπη Μωϋσιάδου, είναι να ανοίξει μια αλληλογραφία μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και η ίδια να μην μπορεί να εκδώσει εντολή μετακίνησης των μηχανικών για να πραγματοποιήσουν τις αυτοψίες.

Μάλιστα έχει ήδη αρχίσει η υποβολή φακέλων από πληγέντες για τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις καθώς όσοι ιδιοκτήτες εξ αυτών επιθυμούν την έκδοση χαρακτηρισμού κτιρίου, αίτηση στον Τ.Α.Π. Ν. Ηλείας για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, θα πρέπει να την καταθέσουν έως 1-6-2017 και για τους ανεμοστρόβιλους έως τις 3-7-2017 για να ακολουθήσουν οι αυτοψίες.  Επίσης ανοιχτές υποθέσεις πέρα από εκείνες του 2016 για αποκατάσταση κτιρίων, υπάρχουν  ακόμα από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2007, του σεισμού του Ιουνίου του 2008, της 26ης Ιανουαρίου του 2014 σε περιοχές της ΠΕ Κεφαλληνίας και Ιθάκης που υποστηρίζονται από μηχανικούς και του ΤΑΠ Ηλείας. Το γεγονός αυτό βάζει σε μια νέα αναμονή των ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων που περιμένουν ακόμα και χρόνια, για να πάρουν αποζημιώσεις.  

Η προϊσταμένη του ΤΑΠ Ηλείας κ. Πηνελόπη Μωυσιάδου τονίζει ότι αν και έχουν κατατεθεί στον ΤΑΠ και νέοι φάκελοι επισκευής κτιρίων δυστυχώς δεν μπορούν να χρεωθούν σε μηχανικούς της υπηρεσίας για να γίνουν οι αυτοψίες αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα με την μετακίνησή τους.

Η κ. Μωϋσιάδου με νέο έγγραφό της προς την Αποκεντρωμένη  τόνισε ότι κρίνεται αναγκαία η άμεση κάλυψη των δαπανών μετακίνησης των υπαλλήλων του ΤΑΠ Ηλείας – που σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για μια αυτοψία, ή για μια εξάλειψη υποθήκης- προκειμένου να καταστεί εύρυθμη η λειτουργία της υπηρεσίας στην οποία έχει ανατεθεί το έργο αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων από φυσικές καταστροφές. Όπως μας εξηγεί η προϊσταμένη του ΤΑΠ, για τις μετακινήσεις αυτές  είναι απαραίτητη η έκδοση εντολής μετακίνησης από τον προϊστάμενο- δηλαδή από την ίδια-  προκειμένου οι υπάλληλοι να διαθέτουν επιπροσθέτως την απαιτούμενη νομική και υπηρεσιακή κάλυψη. Να σημειώσουμε ακόμα ότι ο ΤΑΠ Ηλείας έχει μόνο δύο μηχανικούς και όπως μας λέει η κ. Μωυσιάδου, στο έργο της έκδοσης αδειών επισκευής και στην διενέργεια αυτοψιών ενισχύεται από μηχανικούς του ΤΑΠ Αχαίας.

«Έτσι, αν και έχουν ήδη κατατεθεί στον ΤΑΠ και νέοι φάκελοι επισκευής  δυστυχώς δεν μπορούν να χρεωθούν οι υποθέσεις αυτές , λόγω μη διάθεσης προσωπικού  στην υπηρεσία» υπογραμμίζει η κ. Μωυσιάδου.

Τέλος να σημειώσουμε ότι σχετική Ερώτηση για το μείζον αυτό θέμα, έχει καταθέσει προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Κώστας Τζαβάρας, ζητώντας την άμεση αντιμετώπιση του θέματος της υπηρεσιακής μετακίνησης του προσωπικού του ΤΑΠ Ηλείας. Μάλιστα ο κ. Τζαβάρας επισημαίνει ότι «η ασυνεννοησία των κρατικών υπηρεσιών πλήττει δραματικά την λειτουργία του Τ.Α.Π. Ηλείας, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία να αδυνατεί να εξυπηρετήσει ιδιοκτήτες οικιών, που αν και έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, βρίσκονται σε πολύχρονη αναμονή για την έκδοση άδειας επισκευής ή την εξάλειψη υποθήκης. Επιπλέον, το έργο της αποκατάστασης και των επισκευών των κτηρίων του σεισμού του 2008 καθυστερεί εκ νέου, ενώ οι επισκευές από τον σεισμό των Κρεστένων έναν χρόνο μετά δεν έχουν ακόμα εξεταστεί.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος